Rămâi conectat

Politică Administrație

Președintele PAEM Alba: Avem încă lacune în circuitul implementării proiectelor pe fonduri europene. Lipsa deciziei politice, unul dintre motive

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

bora unireaInvitat la emisiunea ”În gardă”, luni, la radio Unirea FM, președintele PAEM Alba, Vasile Voicu Bora, a vorbit despre nemulțumirile oamenilor legate de birocrație în ceea ce privește accesarea fondurilor europene. Acesta a ținut să precizeze că ”avem încă lacune în circuitul implementării proiectelor, la nivel instituțional”, lipsa deciziei politice fiind unul dintre motive.

”Avem încă mari lacune în acest circuit al implementării proiectelor, nu vorbesc aici la nivelul beneficiarilor, ci la nivel instituțional. Dacă ar fi să fac o analiză foarte pe scurt a motivelor care au dus la aceste nerealizări, ar fi în primul rând lipsa deciziei politice. Aceasta pleacă de la nivelul primului ministru, care are posibilitate prin ministerele de resort, și vorbim aici de înființatul minister al fondurilor europene, până la ministerul finanțelor și aceste autorități de management direct răspunzătoare pentru implementarea programelor.

Această decizie politică trebuia transferată și obligatoriu asumată si de către instituțiile cele mai reprezentative pentru România, și vorbesc aici de Parlamentul României care ar fi trebuit să sesizeze disfuncțiile legate la cadrul legislativ privind implementare acestor fonduri”, a declarat Vasile Bora, la radio Unirea FM.

Președintele PAEM Alba a ținut să menționeze că legea achizițiilor publice este una dintre legile care au încurcat accesarea fondurilor europene.

”Una dintre legile care au încurcat foarte mult această accesare a fondurilor europene a fost legea achizițiilor publice, cu toate modificările care au apărut, foarte, foarte stufoasă și plină de conflicte în interpretări, de la nemulțumirile sesizate la nivelul autorităților contractante, în general primării, care au avut foarte mult de suferit prin faptul că au primit multe corecții. Evident, vorbim aici de nereguli unde se aplică corecții și nu de fraude, unde sigur că responsabilitatea este individualizată la nivelul instituției sau persoanelor responsabile”, a spus acesta.

Acte necesare pentru un proiect în România, de sute de ori mai multe decât la Bruxelles

Fundația PAEM Alba implementează unele proiecte cu finanțare directă de la Bruxelles, iar președintele fundației a dat exemplu clar, cu referire la acest subiect legat de birocrație în România.

”De exemplu, un proiect finalizat anul trecut a avut ca și finalitate arhivată 2 bibliorafte de documente solicitate de către cei de la Burxelles în copie, deci documente similare trimise și dânșilor cu 600 de pagini. Alt proiect, deși pot să spun că altele implementate în România sub autoritatea de management pe resurse umane, 530 de bibliorafte cu 150.000 de file. Închipuiți-vă că aceste 150.000 file sunt în mai multe exemplare, deci pot spune în jur de 500.000 de file. Este ceva enorm, de neînchipuit, care demonstrează foarte clar unde s-a ajuns cu birocratizarea consumării acestor resurse financiare”, a mai spus acesta.

Potrivit președintelui PAEM Alba, a apărut deja în Monitorul Oficial o hotărâre de Guvern care încearcă să simplifice natura și justificarea cheltuielilor pentru instrumentele financiare 2014-2020, la care se așteaptă normele, însă prea multe speranțe de mai bine nu a lăsat.

”Când baza legislativă este simplă, apar normele care încep să complice puțin lucrurile, pe urmă apar manuale și instrucțiuni care le complică și mai tare și iarăși ajungem la această stufoșenie…”, a conchis acesta. (A.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba Deoarece rețeaua existentă nu acoperă întreaga rază a comunei Daia Română, administrația se pregătește de reabilitarea și extinderea rețelei de alimentare cu apă sau apă uzată. Se propune realizarea rețelei de alimentare cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea