Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Preşedintele Klaus Iohannis, despre proiectul Roşia Montană: „Nu a fost bine abordat, trebuie revăzut. Invit pe cei implicaţi direct să reia discuţiile”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

IohannisPreşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că îşi meţine poziţia cu privire la proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană, desepre care susţine că „nu a fost abordat bine”. Acesta consideră că proiectul „trebuie revăzut” şi îi invită pe cei implicaţi direct să reia deiscuţiile.

“Poziția mea nu s-a schimbat prin faptul că am ajuns președintele României. Am spus-o și sunt de aceeași părere: proiectul nu a fost bine abordat. Trebuie revăzut. Sunt foarte multe aspecte, nu este treaba președintelui să negocieze contractele, nici treaba președintelui să zică ce soluții tehnice trebuie găsite. Dar este treaba mea să spun că, după părerea mea, așa cum a fost conceput proiectul, mie nu mi se pare potrivit și să îi invit pe cei care sunt implicați direct să reia discuțiile. Până la urmă, fără o negociere bună, seriosă și aplicată, lucrurile nu vor putea fi rezolvate”, a declarat  Klaus Iohannis, joi seara, la Realitatea TV.

În ceea ce privesc gazele de şist, preşedintele este de părere că problema se rezolvă aproape de la sine, datorită scăderii preţului hidrocarburilor, în esenţă, a petrolului.

„Lucrurile s-au schimbat radical și deja exploatarea gazelor de șist, cel puțin în zona noastră, nu cred că mai este în zona rentabilității. Vă amintiți că am avut mai multe discuții pe această temă. Tehnologia nu este nouă. Nu a fost, însă, folosită, fiindcă nu a fost rentabilă. Datorită creșterii prețului petrolului foarte mult, evident, că a devenit foarte interesantă această tehnologie pentru că a intrat în zona de rentabilitate (…) Impresia mea este că, în această etapă, interesul pentru gazele de șist este în scădere”, a adăugat şeful statului.

Reamintim că, Gabriel Resource, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation, a anunţat, joi, că a trimis o notificare oficială către Preşedintele şi Prim-Ministrul României, în numele Gabriel şi al anumitor companii afiliate (denumite în continuare „Grupul Gabriel”), prin care solicită autorităţilor române să se angajeze oficial intr-un proces de consultare („notificarea”) .Pentru evitarea oricăror îndoieli, Gabriel doreşte găsirea unei soluţii amiabile în acest diferend care să ducă la dezvoltarea proiectului minier, în beneficiul tuturor părţilor implicate. Gabriel nu a iniţiat nicio cerere de arbitraj sau vreun alt demers în instanţele internaţionale de arbitraj.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea