Preşedintele Klaus Iohannis, despre proiectul Roşia Montană: „Nu a fost bine abordat, trebuie revăzut. Invit pe cei implicaţi direct să reia discuţiile”

Paul Voicu - Primar 2020

IohannisPreşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că îşi meţine poziţia cu privire la proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană, desepre care susţine că „nu a fost abordat bine”. Acesta consideră că proiectul „trebuie revăzut” şi îi invită pe cei implicaţi direct să reia deiscuţiile.

“Poziția mea nu s-a schimbat prin faptul că am ajuns președintele României. Am spus-o și sunt de aceeași părere: proiectul nu a fost bine abordat. Trebuie revăzut. Sunt foarte multe aspecte, nu este treaba președintelui să negocieze contractele, nici treaba președintelui să zică ce soluții tehnice trebuie găsite. Dar este treaba mea să spun că, după părerea mea, așa cum a fost conceput proiectul, mie nu mi se pare potrivit și să îi invit pe cei care sunt implicați direct să reia discuțiile. Până la urmă, fără o negociere bună, seriosă și aplicată, lucrurile nu vor putea fi rezolvate”, a declarat  Klaus Iohannis, joi seara, la Realitatea TV.

ELIT

În ceea ce privesc gazele de şist, preşedintele este de părere că problema se rezolvă aproape de la sine, datorită scăderii preţului hidrocarburilor, în esenţă, a petrolului.

„Lucrurile s-au schimbat radical și deja exploatarea gazelor de șist, cel puțin în zona noastră, nu cred că mai este în zona rentabilității. Vă amintiți că am avut mai multe discuții pe această temă. Tehnologia nu este nouă. Nu a fost, însă, folosită, fiindcă nu a fost rentabilă. Datorită creșterii prețului petrolului foarte mult, evident, că a devenit foarte interesantă această tehnologie pentru că a intrat în zona de rentabilitate (…) Impresia mea este că, în această etapă, interesul pentru gazele de șist este în scădere”, a adăugat şeful statului.

Mihail David - 2020

Reamintim că, Gabriel Resource, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation, a anunţat, joi, că a trimis o notificare oficială către Preşedintele şi Prim-Ministrul României, în numele Gabriel şi al anumitor companii afiliate (denumite în continuare „Grupul Gabriel”), prin care solicită autorităţilor române să se angajeze oficial intr-un proces de consultare („notificarea”) .Pentru evitarea oricăror îndoieli, Gabriel doreşte găsirea unei soluţii amiabile în acest diferend care să ducă la dezvoltarea proiectului minier, în beneficiul tuturor părţilor implicate. Gabriel nu a iniţiat nicio cerere de arbitraj sau vreun alt demers în instanţele internaţionale de arbitraj.

 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

cugir 23 ianuarie 2015 at 17:51

mare om…mare caracter presedintele asta…
tara arde si el pleaca in Franta….
ne-am dat dracu’

Status-Quo 25 ianuarie 2015 at 19:46

Iohannis afirma, in campanie, ca metoda de exploatarea de la RM nu e buna (sper ca retin corect). Adica am putea exploata insa cu alte metode decat cianurare.

Acum il trimite pe Ponta sa rediscute… Ce-o mai fi si asta? Probabil Romania lucrului bine facut…

La fel cu Constitutia. Zice ca trebuie modificata (da asta nu-i treaba lui) s-o faca Parlamentul cu a lui comisie de modificare. Adica aceasi adunatura de zevzeci condusi de KKrau, care vroiau introducerea in Constitutie a unor prevederi care nu-si aveau locul acolo ci in legi. In fapt niste insi care se joaca de-a modificatul Constitutiei, la care, evident, nu se pricep. Daca le spui se ratoiesc la tine cum ca ei sunt parlamantari si ca Parlamentul e indirituit sa legifereze si ca ei au fost alesi si ca, pana la urma, ei toto fac cum si ce vreau ca de aia-s parlamantari.

Tot Romania lucrului bine facut o fi si asta?

Iohanise draga: marele tau atu e ca vorbesti putin. Ca daca ai vorbi mai mult, la ce scoti pe gura te-ai face tandari intr-o saptamana.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...