Ziarul Unirea

Președintele Consiliului Fiscal vine cu declarații alarmante: „În 2021 se va simți și un impact foarte sever al aplicării noii Legi a pensiilor”

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, declara într-un interviu acordat recent, că situația financiară a României este una extrem de tensionată. Mai tensionată ca niciodată, dacă este să folosim exprimarea președintelui Consiliului, un cunoscut economist.

Daniel Dăianu, recent numitul președinte al Consiliului Fiscal crede că în România este nevoie de o mai bună disciplină bugetară și de o reformă structurală majoră. În opinia economistului, rectificarea discutată zilelele acestea de Guvern vine într-un moment prost având în vedere că bugetul este tensionat, „mai încordat ca niciodată, parcă”.

ELIT

Președintele Consiliului Fiscal apreciază că este aproape imposibil ca anul acesta Guvernul să se mențină în ținta de deficit convenită cu autoritățile europene, adică 3%.

„Este, în opinia mea, imposibil de mentinut deficitul la circa 3% din PIB în 2020 fără creștere de venituri bugetare, având în vedere presiunile pe buget și tot mai limitatul spațiu fiscal pe care îl avem. În 2018 și 2019 limitarea deficitului a facut apel la măsuri ce nu pot fi perpetuate.

Un exemplu: poți lua în mod sistematic companiilor de stat profitabile sume ce ar trebui să fie utilizate pentru investiții? Ca să nu mai vorbesc de ordonanța faimoasă dată în decembrie 2018. În 2021 se va simți și un impact foarte sever al aplicării noii Legi a pensiilor, dacă se va merge potrivit calendarului și în forma preconizată”, a spus Dăianu, care crede că este nevoie de mari reforme pentru a adera la zona euro, așa cum România și-a asumat.

sursa:capital.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419