Rămâi conectat

Ştirea zilei

Prelungirea, fără licitație, a contractului pentru transport public local din Alba Iulia s-a făcut în mod LEGAL – Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a clasat cauza

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a finalizat cercetările în cazul prelungirii, fără licitație, a contractului pentru transportul public local din Alba Iulia, în anul 2011 (la finele executării contractului încheiat în anul 2001, pe 10 ani, între administrația locală și STP) și a clasat cauza, constatând că nu s-a încălcat legea.

În cauză au fost suspectați de săvârșirea infracţiunii de neglijenţă în serviciu primarul municipiului – Mircea Hava, primarii Ioan Iancu Popa, Gheorghe Damian, Romulus Raica, Teodor Florea, Emil Lupşan şi Rusu Traian – membrii în comitetul director al AIDA-Transport Local. De asemenea, au fost suspectați de comiterea infracțiunii de înșelăciune patronul firmei STP Alba Iulia – Stelian Nicola și câțiva angajați, bănuiți că au indus şi menţinut în eroare Primăria Municipiului Alba lulia cu privire la modul de determinare al călătoriilor după sistemul de colectare al datelor de la casele de pensii (care aveau în evidenţe persoanele care puteau beneficia de gratuitate), și astfel să încaseze o sumă mai mare cu 2.052.441 de lei reprezentând subvențiai pentru aceștia.

Din referatul procurorului, transmis Consiliului Local Alba Iulia rezultă că ”neefectuarea cadrului organizatoric şi a demersurilor necesare organizării procedurii de licitaţie pentru atribuirea unui nou contract de delegare a gestiunii serviciului de transport public local nu poate îmbrăca forma unei neglijenţe, ci efectiv nu s-a considerat oportună organizarea unei licitaţii raportat la faptul că se cunoştea intenţia declarată a mai multor Consilii Locale de comune de a adera la AIDA – Transport Local în scopul creării unui spaţiu metropolitan, cu trasee peri-urbane care să faciliteze transportul local pe aceste direcţii, într-un areal mai amplu”.

Totodată, s-a stabilit că ”în cauză există un dubiu şi nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de înşelăciune, sub aspectul laturii obiective, in cauză fiind incident cazul dc împiedicare a punerii în mişcare a acţiunii penale prevăzut de art. 16 alin. (1) lit. b din Codul de Procedură Penală”.

Reamintim că printr-o adresă înregistrată la Primăria Alba Iulia în data de 23 noiembrie 2016, în interesul unui dosar penal aflat în cercetare, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Alba solicită Consiliului Local să comunice dacă s-a cauzat un prejudiciu ca urmare a neefectuării de către reprezentanții AIDA – Transport Local a cadrului organizatoric și a demersurilor necesare organizării procedurii de licitație pentru atribuirea contractului de delegare a gestiunii serviciului de transport public local în anul 2011 (la finele executării contractului încheiat în anul 2001,  pe 10 ani, între administrația locală și STP).

Solicitarea a fost pusă în discuție în ședința CL din 22 decembrie, când consilierii au decis că este necesară efectuarea unei expertize tehnico-financiare care să stabilească dacă s-a creat un prejudiciu bugetului local.

Potrivit referatului procurorilor, până în prezent, CL Alba Iulia nu a comunicat dacă există un prejudiciu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea