Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Prefectul Gheorghe Feneșer felicită Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Alba De Jos”: ”Aţi luat-o înaintea Guvernului cu regionalizarea”

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Miercuri, 20 martie, la Primăria municipiului Aiud, a avut loc adunarea generală a asociaţiei de dezvoltare intercomunitară „Alba De Jos”, la care a fost invitat şi prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer, mai ales că domnia sa şi-a exprimat ferm intenţia de a sprijini activitatea asociaţiei.

Majoritatea celor 16 primari, care fac parte din ADI „Alba de Jos”, au participat la întâlnire, unde prefectul nu a mers cu „mâna goală”. Gheorghe Feneşer le-a spus celor prezenţi că, în urma unor discuţii cu cei la de Holzindustrie Sebeş, „Alba de Jos” are posibilitatea de a lega nişte parteneriate economice concrete cu societatea, care este interesată de suprafeţe mari de teren, pe care să poată amenaja culturi energetice. Mai exact, prefectul Gheorghe Feneşer le-a oferit posibilitatea primarilor din asociaţie să pună ei înşişi la dispoziţie terenuri de minimum 50 de ha, pe care Holzindustrie ar putea amenaja acest tip de culturi, ce presupun plantarea unor arbori cu creştere rapidă şi putere calorică mare,  de care societatea are nevoie pentru producerea energiei electrice.

Am vorbit cu cei de la Holzindustrie, care vă asigur că sunt deosebit de serioşi şi competenţi, şi sunt interesaţi de aceste suprafeţe de teren pe care dumneavoastră le-aţi putea pune la dispoziţie. În altă ordine de idei, după cum ştiţi deja, dialogul pe care l-am avut cu Ambasada Chinei referitor la venirea aici a unor investitori chinezi este unul promiţător, mai ales că, pe „ceaţa asta de bani”, chinezii sunt cam singurii apţi să facă investiţii. Dat fiind interesul lor pentru agricultură, energie şi chiar industrie, cred că zona Aiud – Ocna Mureş răspunde foarte bine acestui interes al lor”, le-a precizat prefectul Gheorghe Feneşer primarilor prezenţi la Aiud.

Preşedintele ADI „Alba de Jos”, primarul Mihai Horaţiu Josan, care de altfel este şi iniţiatorul acestui proiect, a subliniat faptul că microregiunile, aşa cum este şi ADI „Alba de Jos”, trebuie stimulate prin lege, o funcţionare reală a acestora asigurând inclusiv reducerea cheltuielilor de administrare. Primarul Josan a apreciat ca bună iniţiativa privind regionalizarea României, cu menţiunea că acest proiect nu va fi viabil, dacă nu se va ţine cont de părerea primarilor, cei care cunosc cel mai bine problemele.

Guvernul, prin pârghiile pe care le are la dispoziţie, poate sprijini elaborarea planurilor urbanistice generale şi a strategiilor locale de dezvoltare, documente de care este neapărată nevoie pentru a şti clar ce programe putem accesa, prin parteneriatul cu Guvernul, din care consiliile judeţene nu pot lipsi. Noi, cei din asociaţie, avem ca obiectiv imediat elaborarea unei strategii unitare a microregiunii noastre, care ne este necesară în accesarea fondurilor europene, puse la dispoziţie prin programul „Europa 2014-2020”, a declarat edilul-şef al Aiudului.

În condiţiile în care majoritatea primarilor au reclamat faptul că accesarea şi implementarea proiectelor cu finanţare europeană, mai ales cele pentru mediul rural, sunt extrem de dificile, din cauza birocraţiei mult prea mari din România, prefectul Gheorghe Feneşer a explicat că a intervenit deja la Guvernul României, în vederea suplimentării posturilor la APIA. Prin aceste noi angajări, proiectele deja accesate ar putea să evolueze mult mai uşor, lipsa acută de personal fiind una dintre cauzele care conduc la blocarea acestor proiecte.

Vă asigur încă o dată de toată susţinerea mea şi vreau să vă felicit personal pentru iniţiativă, mai ales că aţi luat-o înaintea Guvernului cu regionalizarea. Problemele sunt multe, inclusiv pe partea proiectelor cu finanţare europeană, şi majoritatea dintre ele provine din erorile grave care s-au făcut în anii 2009-2011. Totuşi, cred că, unindu-ne eforturile, vom găsi cele mai bune soluţii şi cel mai important este să nu renunţăm. Această asociaţie a dumneavoastră are toate şansele să funcţioneze corespunzător, iar Instituţia Prefectului – Judeţul Alba este, vă asigur, un partener în care puteţi avea încredere”, a mai adăugat prefectul Gheorghe Feneşer.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Lucrări de modernizare la două străzi din comuna Horea: Licitația de aproape 9 milioane de lei, lansată în SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Lucrări de modernizare la două străzi din comuna Horea: Licitația de aproape 9 milioane de lei, lansată în SEAP Primăria comunei Horea a lansat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, proiectul care dorește modernizarea a peste 5 kilometrii de drum. Este vorba despre strada Bisericii și drumul vicinal Horea – Teiu – Preluca. Aproximativ 4,5 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea