Rămâi conectat

Actualitate

Prăgșorul, un obicei de Paşte, specific pentru Ţara Moţilor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La Paștele din acest an, Craii din Câmpeni au anunțat Prăgșorul mergând prin oraș cu caii înhămați la căruțe

În după-amiaza celei de-a doua zi de Paște,orașul Câmpeni a fost animat de un eveniment specific zonei care a dat startul distracției și a petrecerii de după post pentru locuitorii săi și a celor din împrejurimi. Câteva căruțe pline cu cei 11 crai organizatori au cutreierat străzile principale ale orașului și au invitat pe cei doritori la Prăgșor. Craii au fost însoțiți pe drum de un grup de tineri soliști de muzică populară din zonă. Spre seară, alaiul s-a oprit în centrul orașului unde sub privirile oamenilor adunați,feciorii și-au  ales Primul crai și Prima crăiasăapoi cu toții s-au îndreptat spre localul unde s-a desfășurat evenimentul. Înăuntru, craii și crăiesele au fost cei care au început dansul și au petrecut până spre dimineață alături de ceilalți participanți în acordurile formației conduse de cunoscutul interpret Titi Almășan.

 Distracția a continuat în seara zilei următoare în același loc și cu aceeași formație populară. În ultima zi, sâmbătă,11 mai, se va desfășura Prăgșorul Mic, iar organizatorii o vor avea ca invitată pe apreciata cântăreață de muzică populară Mihaela Belciu.

Deși petreceri asemănătoare s-au desfășurat în aproape toate comunele apropiate, în acest an Prăgșorul din Câmpeni a atras un număr considerabil de iubitori ai cântecului și dansului tradițional moțesc, evidențiind faptul că în oraș încă se mai păstrează obiceiurile și datinile moștenite de-a lungul timpului. (O.C.)

Sursa: campeniinfo.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea