Rămâi conectat

Actualitate

Pozitia Baroului Alba față de soluția de condamnare de către un complet al Înaltei Curți de Casație și Justiție a doi avocați, din Baroul București

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Corpul de avocați din cadrul Baroului Alba a luat act de soluția de condamnare de către un complet al Înaltei Curți de Casație și Justiție a doi avocați din cadrul Baroului București, astfel Consiliul Baroului Alba și-a manifestat indignarea față de această hotărâre, creându-se astfel un precedent periculos în ceea ce privește siguranța exercitării profesiei de avocat.

„Dincolo de particularitățile speței care a stârnit controverse și teamă în cadrul profesiilor juridice, subliniem necesitatea exercitării legale și în siguranță a profesiei de avocat.

Această siguranță este amenințată atâta timp cât, audierea de către organul judiciar în calitate de martori a judecătorilor care au pronunțat hotărâri judecătorești definitive și stabilirea caracterului nelegal al acestora, că urmare a „retractării” lor prin declarațiile administrate, este lipsită de suport legal. Această este o practică abuzivă, nelegală și de neconceput într-un stat de drept .

Este de neconceput că trimiterile la o o hotărâre judecătorească, definitivă și irevocabilă, care se bucură de autoritatea lucrului judecat, să fie în legătură cu caracterul nelegal al acesteia, în condițiile în care nu au fost exercitate căile extraordinare de reformare prevăzute de legea procesuală și hotărârile judecătorești respective se bucură în continuare de autoritate de lucru judecat, iar judecătorii care le-au pronunțat nu au suferit niciun fel de consecințe, neatrenându-se niciun fel de răspundere. Toate acestea ridică mari semne de întrebare în legătură cu legalitatea activității organului judiciar respectiv.

Contextul în care au fost audiați ca martori judecătorii respectivi, condițiile create acestora și drepturile procesuale asigurate de organul judiciar care a realizat audierile în cauză, sunt elemente care stârnesc îngrijorarea acum mai mult că niciodată și creează premisa unei analize serioase, oneste și aprofundate a efectelor unor principii fundamentale ale dreptului: principiul legalității, principiul securității circuitului civil, principiul respectării dreptului la apărare, principiul respectării dreptului la un proces echitabil, dar și a eficacității garanțiilor procesuale asociate a acestor principii. Aplicarea lor nu este recunoscut în egală măsură și apărării, ceea ce face că modul în care s-au aplicat normele juridice care reglementează dreptul la apărare să fie incomplet și lipsit de conținut.

Aceste ingerințe ale organului judiciar aduc atingere independenței justiției și au rolul de a scădea încrederea opiniei publice, dar și a profesioniștilor dreptului, în înfăptuirea actului de justiție.

Se încalcă flagrant principiul egalității armelor, circumscris noțiunii de proces echitabil, creat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului prin interpretarea art. 6 paragraful 1 din Convenție.

În acest context devine esențială dezbaterea asupra respectării dreptului avocatului și rolul pe care acesta îl are în cadrul actului de justiție, pentru sustineriile și consultațiile bazate pe interpretarea legii și a situației de fapt, indiferent de caracterul corect sau incorect al tezelor dezvoltate.

Au fost încălcate prevederile din Recomandarea nr. 2121/2018 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care în concret a condamnat practici precum …”abuzul de proceduri penale pentru a pedepsi avocații, sau pentru a-i elimina din anumite cazuri….”subliniind totodată necesitatea de a se pune în aplicare garanții eficiente care să asigure exercitarea profesiei de avocat.

În acest context devine esențială inițierea și derularea unei dezbateri de substanță despre necesitatea adoptării de măsuri pentru asigurarea și protejarea exercitării legale și în siguranță a profesiei de avocat în România, luându-se măsuri în sensul Recomandării citate, în vederea implementării unui mecanism de avertizare rapidă pentru a răspunde amenințărilor imediate la adresa siguranței și independenței avocaților și a capacității lor de a-și îndeplini efectiv sarcinile profesionale.

Acest comunicat constituie un prim pas din demersul profesiei noastre, demersuri care vor continua în toate formele permise de lege până când vom avea suficiente garanții că Avocatul este singurul profesionist care apare menționat în Constituție că partenerul indispensabil al justiției, fiind ocrotit de lege (art. 24 alin. 2 din legea fundamentală, art. 38 alin. 1 din Legea nr. 51/1995 republicată) va și beneficia în mod real de această protecție legală”, precizează comunicatul Consiliului Baroului Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea