Rămâi conectat

Ştirea zilei

Postul Crăciunului 2023: Când începe postul Nașterii Domnului și care sunt zilele de dezlegare la pește

Ziarul Unirea

Publicat

în

Postul Crăciunului 2023: Când începe postul Nașterii Domnului și care sunt zilele de dezlegare la pește

Postul Crăciunului 2023 începe la data de 14 noiembrie, odată cu sărbătoarea Sfântului Grigore Palama. În acest an, lăsatul secului este într-o zi de luni și se va termina în 25 decembrie.

Citește și: Mesaje de Crăciun. Urări și felicitări de Crăciun fericit care pot fi trimise prin SMS de Crăciun

Postul Crăciunului amintește de perioada de nevoință a patriarhilor, profeților și drepților Vechiului Testament în așteptarea lui Mesia. Această așteptare ia sfârșit prin Întruparea Fiului lui Dumnezeu, Iisus Hristos.

Postul Nașterii Domnului are o durată de 40 de zile, similar cu postul de patruzeci de zile pe care îl săvârşeşte Mântuitorul în pustie, îndată după botezul său în Iordan.

Acest post amintește și de postul de 40 de zile al profetului Moise pe Muntele Sinai înainte de primirea Tablelor Legii.

Pe ce dată începe Postul Crăciunului 2023?

Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului are loc pe data de 14 noiembrie, când Biserica Ortodoxă prăz­nuiește un mare postitor și apărător al teologiei isihaste, Sfântul Grigorie Palama, care a și trasat învățătura despre energiile necreate.

Postul se încheie în data de 24 decembrie, de prăznuirea Sfintei Cuvioase Mucenițe Eugenia, care a suferit moarte martirică în timpul împăratului Commodus, scrie Ziarul Lumina.

Citește și: Mesaje de Crăciun. Urări și felicitări de Crăciun

Tradiții de postul Crăciunului

Durata de 40 de zile a Postului Crăciunului a fost stabilită la Sinodul din Constantinopol din anul 1166 ținut sub președinția Patriarhului Luca Hrisoverghi.

Decizia s-a luat din dorința de a se uniformiza cultul Bisericii. Nu toți creștinii posteau la fel de aspru și pe aceeași durată de timp. Unii se nevoiau cu post aspru câte șase săptămâni, pe când alții alegeau un post ușor pe o durată de șapte zile.

În cadrul Sinodului de la Constantinopol s-au stabilit, de asemenea, și regulile de postire.

În timpul postului creștinii se abțin cu desăvârșire de la consumul de alimente de origine animală. Începând cu praznicul Vovideniei (Intrarea în biserică a Maicii Domnului), 21 noiembrie, dezlegări la pește vor mai fi în sâmbetele și duminicile de până la Crăciun, precum și la prăznuirea Sfântului Apostol Andrei- cel întâi chemat și a Sfântului Ierarh Nicolae.

Dacă una dintre prăznuirile celor doi sfinți va pica miercurea sau vinerea, nu va mai fi dezlegare la pește, ci doar dezlegare la untdelemn și vin.

Citește și: Mesaje de Anul Nou. Urari de Anul Nou. Felicitari de Anul nou. Mesaje de Revelion. Texte cu SMS-uri frumoase de Anul Nou

Obiceiuri de postul Crăciunului 2023

Perioada Postului Crăciunului se remarcă prin multele sale slujbe pentru sărbătorile „cu cruce roşie” şi „cu cruce neagră”, atât de folositoare sufletelor tuturor celor iubitori de har și binecuvântare.

O tradiție foarte frumoasă a Postului Crăciunului este oferirea de daruri și bunuri materiale celor aflați în nevoi deoarece postul trebuie îmbinat cu faptele bune.

Nu întâmplător în mijlocul postului este prăznuit Sfântul Nicolae, care este recunoscut ca un mare filantrop care nu de puține ori a sărit în ajutorul celor aflați în nevoi, arată sursa citata.

Un alt obicei de anvergură specific Postului Crăciunului este tradiția mersului cu icoana de către preot în parohii.

„Mersul cu icoana este ritualul liturgic prin care se vesteşte în toate casele, tuturor creştinilor, apropierea praznicului Naşterii Domnului Iisus Hristos. Această tradiţie misionar-liturgică se menţine şi astăzi, în aproape toate zonele ţării. Intrarea icoanei în casele creştinilor semnifică intrarea Domnului Hristos în «casa sufletului»”, spun preotii.

Postul Crăciunului este un drum duhovnicesc pe care creș­tinul îl duce, asemenea magilor, spre a-L întâmpina pe Pruncul Hristos în ieslea din Betleem.

Este o perioadă de medi­tație, iar starea lăntrică a omului este menținută atât prin post și fapte bune, cât și prin atmosfera creată de colindele cu temă hristică, precum și de vizitele pastorale ale preoților din această frumoasă perioadă.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Maria Cioruța, albaiuleanca cu 4 copii care s-a înrolat în Armată la 42 de ani. Familia sa a stat 18 ani în Italia

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Maria Cioruța, albaiuleanca cu 4 copii care s-a înrolat în Armată la 42 de ani. Familia sa a stat 18 ani în Italia

Femeia din Alba Iulia, mamă a patru copii, care s-a înrolat în armată la vârsta de 42 de ani, împărtășește o poveste impresionantă. Familia Mariei a petrecut 18 ani în Italia și s-a întors în țară în 2017. Maria Cioruța, așa cum a fost prezentată de reprezentanții Ministerului Apărării Naționale, a făcut cunoscută decizia sa de a se alătura armatei.

„Sunt Maria Cioruța, am 42 de ani, sunt din Alba Iulia și sunt mama a 4 copii. În acest an, am decis să mă alătur armatei. În 1999, am plecat în străinătate și am rămas acolo până în 2017, când, împreună cu soțul meu, am hotărât să ne întoarcem definitiv în țară. Chiar dacă am stat 18 ani în Italia, România a fost mereu pentru noi „acasă””, a declarat Maria într-un mesaj publicat pe Facebook.

 

După o lungă perioadă dedicată exclusiv familiei, Maria a simțit nevoia de a-și dedica timp și carierei. Ea menționează că influența fiicei sale, care studiază la Colegiul Militar din Craiova, a fost esențială în luarea acestei decizii.

„Faptul că fiica mea urmează colegiul militar din Craiova m-a apropiat de sistemul militar, pe care întotdeauna l-am admirat, dar nu cred că aș fi avut curajul să mă alătur dacă ea nu ar fi deschis acest drum. Desigur, fără susținerea familiei nu aș fi putut face această alegere”, a adăugat Maria.

Ea relatează că perioada de instrucție a fost intensă, implicând adaptarea la un program strict, purtarea uniformei și a bocancilor pe tot parcursul zilei, cunoașterea armamentului și efectuarea tragerilor.

„Am reușit să depășim toate acestea datorită instructorilor, o echipă de profesioniști și oameni dedicați, care ne-au susținut pas cu pas, ne-au înțeles, ne-au încurajat și ne-au ajutat să ne depășim limitele”, a subliniat ea.

Maria menționează cu mândrie și emoție momentul în care ea și fiica sa s-au regăsit „în uniformă într-o zi atât de importantă precum cea în care eu am depus Jurământul militar”. Ea se declară recunoscătoare și mândră de oportunitatea avută.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare