Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Posibile schimbări în orarul liceenilor: În loc de Religie ar putea alege Perspective globale

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Posibile schimbări în orarul liceenilor: În loc de Religie ar putea alege Perspective globale

Potrivit unor documente în lucru obținute de platforma EduPedu, programa de la liceu ar putea suferi o serie de modificări. De exemplu, la Real, clasele a 11-a și a 12-a, Fizica, Chimia și Biologia ar urma să fie scoase din trunchiul comun și să fie adăugate în curriculumul la decizia elevului din oferta școlii. Acest lucru ar însemna că elevii ultimelor două clase de liceu ar putea alege să nu mai facă aceste materii.

De asemenea, materiile Logică și Psihologie nu ar mai fi deloc studiate, arată Edupedu. Documentele citate sunt însă în formatul de lucru, adică vor mai putea suferi modificări până la adoptarea lor.

Disciplinele pe care le învață elevii sunt în prezent împărțite în:

  • trunchiul comun, care cuprinde materiile pe care le învață toți elevii;
  • curriculum diferențiat;
  • curriculum la decizia școlii.

Potrivit proiectului în lucru, materiile vor fi grupate după o altă structură:

  • trunchi comun;
  • curriculum la decizia elevului din oferta școlii, stabilit de consiliul de administrație al școlii;
  • curriculum de specialitate;
  • curriculum pentru dezvoltare personală.

Astfel, este o altă aranjare a materiilor, lăsând mai mare independență școlilor să pună în orar materiile pe care le doresc elevii.

Fizician: „Nu poți face biologie fără chimie și chimie fără fizică”
Modificările au iscat deja dezbateri în spațiul public. Faptul că elevii din ultimele clase de liceu vor putea decide dacă vor sau nu să facă biologie, chimie sau fizică este o propunere dezaprobată de fizicianul Cristian Presură.

„Să le explice cineva celor de la minister că nu poți face biologie fără chimie și chimie fără fizică. Îmi imaginez ce dificultăți va avea profesorul de biologie obligat să explice genetica unor elevi care nu au mers la chimie să afle despre molecule. Sau cât de greu îi va fi profesorului de chimie, obligat să explice orbitalii unor elevi care nu au învățat de atomi decât cu ani în urmă, și la modul general”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

În proiect, materiile Logică și Psihologie nu mai apar deloc, nici la Real, nici la Uman. La profilul teoretic, elevii fac în clasa a noua Sociologie, într-a zecea Educație financiară și antreprenorială, iar într-a unsprezecea – Filosofie sau Gândire critică sau Etică.

„Rău e că dispare Logica de tot. Psihologia este eliminată. De ce? Nimeni nu știe. Filosofia nu este eliminată, ci mutată de la clasa a XII-a la clasa a XI-a. Nu e rău nici asta, ținând cont că în ultimul an de liceu, elevii sunt interesați doar de materiile pentru bacalaureat”, face o analiză succintă și profesorul de Sociologie Florin Tudose, președintele Asociației „Profesori instruiți, copii fericiți, părinți mulțumiți”.

„Să fie un Bac ușor la religie și să se laude toți cu «binele» făcut elevilor”
De asemenea, o noutate ar fi că religia rămâne o materie din trunchiul comun, adică învățată de toți elevii. Evident, dacă aleg acest lucru, printr-un formular pe care trebuie să-l depună la școală la începutul unui ciclu școlar, potrivit noilor modificări din legea educației aflată la dezbateri încă în Parlament.

Pentru prima dată, elevii care nu aleg disciplina Religie vor avea o alternativă: Perspective globale, o materie la care vor studia „tradițiile diverse de pe glob, elemente de cultură și civilizație pornind de la situația globală actuală”, mai scrie Edupedu.

Religia va fi una dintre materiile care vor putea fi alese la bacalaureat, au decis parlamentarii și aici vede o problemă profesorul Florin Tudose. „Cum la filosofie dau examen cam 300 de elevi pe țară, rămân sociologia si religia! Nu cumva asta se și dorește? Să fie un Bac ușor la religie și să se laude toți cu «binele» făcut elevilor și părinților!”, se întreabă retoric acesta.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO: Sunetele de tobă ale Gărzii Cetății dau startul noului sezon turistic din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sunetele de tobă ale Gărzii Cetății dau startul noului sezon turistic din Alba Iulia Sezonul turistic s-a deschis oficial din 1 mai 2024, în Cetatea Alba Carolina. Tot de astăzi, Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România, și-au reluat spectacolele. Citește și: Evenimente în 2024, la Alba Iulia: Data la care vor avea loc […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea