Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Economie

Populaţia va plăti acelaşi preţ la gaze până la 1 aprilie 2012, iar industria – cu 10% mai mult din iulie

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Gazele pentru consumatorii industriali se vor scumpi cu 10% de la 1 iulie, urmând ca o nouă ajustare de circa 12-14% să aibă loc în septembrie, în funcţie de evoluţia preţului de import. Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă privind modificarea Legii gazelor, astfel încât consumatorii casnici şi producătorii de energie termică pentru populaţie să utilizeze mai puţine gaze de import, iar preţul plătit de aceştia să nu fie modificat timp de nouă luni, începând cu 1 iulie. Executivul susţine că a luat aceste decizii pentru protecţia populaţiei şi în vederea respectării angajamentelor faţă de FMI şi UE privind eliminarea preţurilor reglementate pentru consumatorii necasnici până la finele anului 2013. În nota de fundamentare se mai arată că această măsură permite populaţiei să-şi achite facturile, ceea ce va contribui la eficientizarea fluxului financiar şi la evitarea disponibilizării unui număr mare de salariaţi. De asemenea, după expirarea perioadei de nouă luni, pentru consumatorii casnici şi producătorii de energie termică pentru populaţie, structura amestecului de gaze va fi aprobată prin ordin al preşedintelui ANRE, mai spune ordonanţa. Ceea ce înseamnă că există posibilitatea ca măsura privind separarea coşurilor de gaze să fie prelungită şi după aprilie 2012, fără să mai fie nevoie de o altă ordonanţă de urgenţă. Potrivit calculelor autorităţilor, populaţia şi producătorii de energie termică vor consuma, în medie, gaze de import în proporţie de 3,5% în următoarele nouă luni, urmând să se stabilească o structură exactă pentru fiecare lună în parte, în funcţie de consumul total.
lMai multe importuri pentru industrie
În schimb, consumatorii industriali vor utiliza peste 30% gaze de import. Surse din domeniul energetic au declarat, pentru „Adevărul”, că această măsură va duce la scumpirea gazelor pentru consumatorii industriali cu 10% de la 1 iulie, urmând ca, în septembrie, să aibă loc o nouă ajustare de circa 12%-14%, în funcţie de evoluţia preţului de import al gazelor. Până acum, potrivit Legii gazelor, toţi consumatorii utilizau acelaşi coş de gaze de producţie internă şi de import, iar ponderea resurselor ruseşti era de circa 20%. „Era timpul să se întâmple o astfel de separare a coşurilor, pentru că, până acum, dacă de exemplu combinatele chimice funcţionau la capacitate maximă, populaţia era nevoită să utilizeze mai multe gaze de import”, spun oficiali din sector. Preţul gazelor pe pieţele internaţionale depinde de evoluţia cotaţiilor petroliere, cu un decalaj de şase-nouă luni, iar ţiţeiul s-a scumpit semnificativ din a doua parte a anului trecut. Prin urmare, gazele pe care le importăm din Rusia au ajuns să coste acum 435 de dolari pe mia de metri cubi, faţă de 400 de dolari la începutul anului.
Nici pentru următoarele luni nu ne aşteaptă veşti mai bune. Autorităţile au luat în calcul un preţ de import de 470 de dolari pe mia de metri cubi în trimestrul trei, urmând ca, în trimestrul patru, preţul să ajungă la 510 dolari. „Este posibil ca, în primul trimestru al anului viitor, preţul de import să depăşească chiar şi nivelurile-record din 2008, de 520 de dolari”, au mai spus sursele menţionate. În schimb, gazele de producţie internă costă 165 de dolari pe mia de metri cubi. Tarifele finale reglementate nu au mai fost modificate din iulie 2009, când gazele de import costau 290 de dolari/1.000 de metri cubi. La acea dată, preţurile finale au fost micşorate cu 5%. (A.V.)

 

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

De ce devine egld alegerea criptoentuziaștilor: avantaje și tendințe (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Lumea criptomonedelor este una extrem de complexă și nu mulți o înțeleg. Aceia care i-au descoperit, însă, tainele devin tot mai interesați de EGLD și rețeaua Elrond. Din ce în ce mai atractivă pentru investitori și pentru aceia pasionați de tehnologie, această monedă digitală a devenit cunoscută pentru inovația și pentru performanțele solide pe care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea