Rămâi conectat

Societate

Poetul albaiulian, Aurel Pantea, nominalizat la premiile Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2012

Alexandra Mates

Publicat

în

Poetul, criticul şi totodată universitarul albaiulian Aurel Pantea a fost nominalizat la premiile Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2012. U.S.R. acordă anual premii membrilor  săi şi debutanţilor pentru volume apărute în anul calendaristic anterior , iar printre nominalizările pentru anul 2012, la secţiunea poezie,  se află şi poetul Aurel Pantea, cu volumul „Nimicitorul”, Limes.

 În urma întrunirii Juriului de Nominalizări al Uniunii Scriitorilor din România, format din: George Vulturescu (preşedinte), Gheorghe Glodeanu, Paul Aretzu, Alex Goldiş, Gabriela Gheorghişor, s-au hotărât  nominalizările pentru premiile USR,  pentru cărţi apărute în anul 2012. Ei bine, la secţiunea poezie, putem să ne mândrim , aşa cum s-a întâmplat destul de des în ultimii ani, cu faptul că poezia albaiuliană este reprezentată şi apreciată, din nou, la cel mai înalt nivel.

Astfel, valorosul poet albaiulian, Aurel Pantea, preşedintele Filialei Alba –  Hunedoara, a fost nominalizat şi de această dată la premiile Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2012, la secţiunea poezie, cu volumul „Nimicitorul”, Limes.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Alături de poetul Aurel Pantea, la această secţiune au mai fost nominalizaţi : Şerban Axinte, „Păpădia electrică”, Casa de Pariuri Literare; Vlad Moldovan, „Dispars”, Cartea Românească; Nicolae Prelipceanu, „La pierderea speranţei”, Casa de Pariuri Literare; Liviu Ioan Stoiciu, „Substanţe interzise”, Tracus Arte; Radu Vancu, „Frânghia înflorită”, Casa de Editură Max Blecher; Andrei Zanca, „Crucea Nordului”, Limes.

Îl felicităm  şi noi pe domnul Pantea pentru noua nominalizare, şi îi urăm în continuare inspiraţie şi „muze bune” pentru noi volume de succes în viitor.

 Aurel Pantea este născut în data de 10 martie, anul 1952, la Cheţani-Mureş. A absolvit Facultatea de Filologie la Cluj, (1972-1976). Redactor, ca student, la Echinox. Profesor la Borşa-Maramureş şi Alba Iulia (1976-1983), corector la ziarul Unirea (1980-1984). În prezent, conferenţiar la Universitatea „1 Decembrie 1918”  din Alba Iulia, conduce, din 1990, revista Discobolul.

Poezii: „Casa cu retori”, Editura Albatros, Bucuresti, 1980.

„Persoana de după amiază”, Editura Dacia, Cluj, 1983.

„La persoana a treia”, Editura Cartea Românească, Bucureşti, 1992.

„Negru pe negru”, Editura Arhipelag, Tg. Mureş, 1993.

„Aceste veneţii, aceste lagune”, Editura Axa, Bacău, 1995.

„O victorie covârşitoare”, Editura Paralela 45, Piteşti, 1996.

„Negru pe negru” (alt poem), Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj, 2005.

 Aşa după cum se ştie, Uniunea Scriitorilor din România este o asociaţie profesională de creatori, fără scop lucrativ sau patrimonial, de utilitate publică, având ca scop sprijinirea şi apărarea literaturii, a intereselor profesionale, economice, sociale şi morale ale scriitorilor. Ea înfiinţează şi susţine edituri şi publicaţii, încurajează traduceri din şi în limba română, premiază creaţiile literare valoroase, pregăteşte şi promovează acte normative privind profesiunea de scriitor.

 În prezent, U.S.R. cuprinde 2400 de membri care activează în cele 12 filiale regionale organizate în România, între care se numără şi filiala Alba Iulia- Hunedoara cu un număr însemnat de membri, precum şi în filiala Chişinău din Republica Moldova.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

9 noiembrie: Ziua internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului

Ziarul Unirea

Publicat

în

La data de 9 noiembrie, în fiecare an, este marcată Ziua internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului.

Reţeaua europeană UNITED, care luptă împotriva naţionalismului, rasismului, fascismului şi susţine migranţii şi refugiaţii, organizează o campanie la nivelul Europei pentru comemorarea trecutului şi pentru a protesta faţă de formele contemporane de fascism şi antisemitism, potrivit http://www.unitedagainstracism.org. Numeroase organizaţii pot participa la organizarea de concerte sau conferinţe, la trimiterea de scrisori de protest către strategii politici sau la găsirea unor modalităţi de exprimare a opiniilor cetăţenilor pentru combaterea fascismului şi antisemitismului.

Reţeaua UNITED este susţinută de peste 560 de organizaţii din 48 de state europene, conform https://afvn.nl.

Elit - Gustul Desăvârșit

În urma preluării puterii de către nazişti în Germania, în 1933, evreii au fost supuşi unui tratament discriminatoriu, însoţit de acte de violenţă. În data de 9 noiembrie 1938, a fost declanşat un pogrom împotriva evreilor pe tot cuprinsul Germaniei naziste, moment care a intrat în istorie sub denumirea de „Kristallnacht” („Noaptea de cristal”). Declanşat la Berlin, pogromul a fost organizat de trupele de intervenţie rapidă ale liderului nazist Adolf Hitler. Pe teritoriul Germaniei naziste au fost incendiate sinagogi, au fost sparte geamurile magazinelor evreieşti, cioburile de cristal fiind împrăştiate pe străzi. Numeroşi evrei au fost agresaţi fizic, alţii ucişi, iar peste 30.000 au fost trimişi în lagărele de concentrare de la Dachau, Sachsenhausen, Buchenwald, Birkenau sau Auschwitz. ”Noaptea de cristal” a rămas în istorie drept debutul simbolic al Holocaustului. Peste 7.000 de magazine au fost distruse şi 200 de sinagogi au fost arse în Germania nazistă şi Austria de către grupurile de nazişti. Circa peste 200.000 de evrei au părăsit Germania, până în septembrie 1939, iar proprietăţile lor au fost confiscate de guvernul nazist, conform http://dayagainstfascism.eu şi www.unitedagainstracism.org.

În Germania şi în ţările europene care s-au aflat sub ocupaţie nazistă, rămăşiţele multor lagăre de concentrare şi centre de execuţie au fost transformate în muzee şi monumente pentru a reaminti generaţiilor următoare despre ororile create de regimul nazist. Chiar şi în ţările care nu au fost implicate în Holocaust, guvernele şi organizaţiile supravieţuitorilor au construit, de asemenea, monumente şi muzee. Printre aceste organizaţii se numără Yad Yashem, Autoritatea pentru Comemorarea Martirilor şi Eroilor Holocaustului, care a fost înfiinţată în 1953 la Ierusalim, printr-un act al Parlamentului israelian pentru comemorarea evreilor ucişi de nazişti.

La 10 octombrie 2005, a fost inaugurat, la Bucureşti, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel”. Principalul obiect de activitate al institutului îl constituie cercetarea şi analizarea fenomenului Holocaustului, prin identificarea şi conservarea documentelor, publicaţiilor, din ţară şi din străinătate, privind Holocaustul şi constituirea unui depozit pentru păstrarea acestora, ca mărturii ale memoriei istorice a secolului al XX-lea. La 8 octombrie 2009, a fost inaugurat în capitală Memorialul Victimelor Holocaustului în România, un ansamblu aflat la intersecţia străzilor Anghel Saligny, Mihai Vodă, Ion Brezoianu şi Lipscani din Capitală. Ansamblul cuprinde o incintă memorială, două instalaţii cu pietre de mormânt desacralizate din cimitirele din Odessa şi Bucureşti, precum şi cinci sculpturi amplasate în jurul incintei centrale.

Sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea Ta

VIDEO ȘTIREA TA| Alba Iulia, ”raiul” șmecherilor pe 4 roți, după lăsarea serii. Demaraj în trombă și zgomote pe măsură, pe Bulevardul 1 Decembrie

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO ȘTIREA TA| Alba Iulia, ”raiul” șmecherilor pe 4 roți, după lăsarea serii. Demaraj în trombă și zgomote pe măsură, pe Bulevardul 1 Decembrie

Locuitorii de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 din municipiul Alba Iulia sunt exasperați de zgomotele, ca niște explozii, provocate de un șoferii teribiliști care sunt lăsați netulburați de nimeni după lăsarea serii.

Un citior al ziarulunirea.ro ne-a trimis o filmare cu un astfel de șofer care demarează în trombă de la semafoarele din zona Facultății de Teologie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Omul spune că aceste întâmplări se petrec seară de seară și deranjează oamenii care locuiesc în zonă.

Această problemă nu este singulară, și în alte cartiere locuitorii plângându-se de zgomotele teribiliștilor cu mașini tunate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea Ta

VIDEO ȘTIREA TA| Vandalism în pasajul subteran din Cetate: Mai mulți tineri se „distrează” distrugând panourile din tavan

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO ȘTIREA TA| Vandalism în pasajul subteran din Cetate: Mai mulți tineri se „distrează” distrugând panourile din tavan

Mai mulți tineri au fost filmați în cursul lunilor septembrie și noiembrie 2022, în pasajul subteran care face legătura dintre Parcul Unirii și Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia, în timp ce lovesc panourile care compun tavanul.

Un cititor al ziarulunirea.ro ne-a trimis pe adresa redacției filmarea din care se pot observa scenele de vandalism.

Elit - Gustul Desăvârșit

Aceștia nu au părut deranjați de stricăciunea pe care au produs-o și au plecat mai departe lăsând panourile pe jos. Asemenea scene care relevă lipsa de educație de acasă și o nesimțire crasă sunt tot mai dese în Alba Iulia și în țară.

„Oare decât să distrugem, nu mai bine ne consumăm energia pentru lucruri folositoare?”, se întreabă albaiulianul care ne-a trimis imaginile


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea