Rămâi conectat

Curier Județean

PNŢCD Alba Iulia propune titlul de cetăţean de onoare pentru părintele Parcului dendrologic din municipiul nostru!

Publicat

în

Sâmbătă, 2 aprilie 2011, Organizaţia municipală Alba Iulia a Partidului Naţional Ţărănesc Creştin şi Democrat a iniţiat şi organizat o acţiune având ca obiectiv Parcul dendrologic din municipiul nostru, cel aflat pe Valea Popii, respectiv pe părintele acestuia, cel care l-a înfiinţat şi îl îngrijeşte de peste 10 ani: inginerul silvic Nicolae Pătrânjan. Acţiunea a constat în vizitarea parcului, de către un grup de peste 60 de persoane, în principal membri PNŢCD, cărora li s-au alăturat doi lideri liberali, precum şi un grup de cetăţeni ce nu şi-au declinat apartenenţa la vreo formaţiune politică. Odată cu străbaterea parcului, îndrumaţi de „custodele” acestuia, dl. Pătrânjan, vizitatorii au putut afla multe despre importanţa acestuia, despre speciile rare, exotice şi spectaculoase pe care le conţine, au putut afla mai multe despre eforturile pe care admirabilul inginer silvic le depune pentru a-l păstra în viaţă. De asemenea, grupul ţărăniştilor i-au făcut lui Nicolae Pătrânjan un dar care i-a încântat inima acestuia: un puiet de „sequoia”, celebrul „arbore mamut” de pe continentul american, care a fost plantat în parc. Au participat la această acţiune preşedintele Organizaţiei judeţene a PNŢCD Alba, Iuliu Hada, preşedintele Organizaţiei municipale Alba Iulia a PNŢCD, dr. Radu Vieru, vicepeşedintele formaţiunii, omul de afaceri Mircea Trifu, jurnalistul Gabriel Cobuzneanu, purtătorul de cuvânt al PNŢCD Alba, unul dintre membrii foarte activi ai partidului pe plan local, Vasile Petric ş.a., cărora, după cum spuneam, li s-au alăturat doi lideri liberali: Simone Albani şi Rareş Buglea.
lNicolae Pătrânjan, un truditor neobosit pentru Parcul dendrologic.
Am avut ocazia de a discuta cu inginerul silvic Nicolae Pătrânjan şi am rămas impresionat de povestea vieţii sale, dedicată integral acestei minuni dumnezeieşti care este pădurea şi fiecare locuitor verde al ei, indiferent de specie. Am aflat astfel că Nicolae Pătrânjan, ajuns acum la vârsta de 68 de ani, a studiat încă din facultate toate parcurile din ţară, făcând o pasiune pentru toate speciile vegetale, atât cele aflate la noi în ţară, cât şi cele aflate pe alte meridiane. Pasiune pe care a transmis-o şi celor două fiice ale sale, care i-au călcat pe urme, una devenind tot inginer silvic şi lucrând acum în parcul de la Avrig, unde tatăl său făcea altădată studiu, iar cealaltă îmbrăţişând o carieră oarecum similară, în horticultură. În anul 1974, inginerul Nicolae Pătrânjan a realizat un proiect de arhitectură peisageră de mare amploare pe Câmpia Libertăţii din Blaj, proiect aplicat dar, din păcate, nimicit în timpul uneia dintre marile acţiuni „populare” cu mare şi „entuziast” aflux de public, pe vremea lui Ceauşescu. Un proiect similar, de asemenea stopat, a avut ca locaţie biutele de pe latura de Est a Cetăţii noastre.
În anul 1999, însă, el a început, de unul singur, o muncă titanică de studiu şi documentare cu privire la toate speciile de arbori şi arbuşti aflate în judeţul Alba, respectiv în ţara noastră, iar în anul 2001, chiar în anul pensionării sale din domeniul silviculturii, a demarat proiectul acestui parc dendrologic, pe o supafaţă de 16 ha., aici, pe Valea Popii. Proiectul prevedea o primă etapă, pe o perioadă de 10 ani până la deschiderea parcului pentru publicul larg, cu o etapă intermediară la 5 ani, pentru punerea la dispoziţia elevilor, studenţilor şi specialiştilor a acestui areal. Erau prevăzute iniţial 500 de specii, dintre care 50 existau deja, celelalte urmând a fi aduse ulterior şi aclimatizate. După prima etapă, deja numeroase grupuri de elevi şi studenţi din ţara noastră, precum şi din Ungaria şi Bulgaria, vizitaseră deja parcul. Şi, de asemenea, specialişti din Cehia şi Slovacia.
lAstăzi, Parcul dendrologic deţine 880 de specii din toată emisfera nordică
Până în anul 2009 suprafaţa respectivă, de 16 ha., s-a aflat în proprietatea Ministerului Agriculturii şi a Ministerului Mediului şi Pădurilor, fiind administrată de RNP Romsilva RA, respectiv de Direcţia Silvică din cadrul acesteia. Pensionar fiind, dar recunoscându-i-se meritul şi pasiunea pentru acest parc, Nicolae Pătrânjan a luat în îngrijire cele 16 ha., sub forma unei structuri private autorizate, printr-o contractare cu proprietarul, respectiv cu statul român. Din anul 2009, contractul cu Romsilva a fost reziliat iar parcul a trecut în proprietatea Consiliului local Alba Iulia, respectiv în administrarea primăriei municipiului nostru. Acum parcul a ajuns să deţină 880 de specii din emsifera nordică, dar asta a însemnat un efort uriaş din partea domnului Pătrânjan: recoltare de seminţe, cultură, creştere în pepiniere, plantare, îngrijire, rărire etc. Ca să nu mai vorbim de relaţionarea peste hotare pentru specii rare şi exotice: „sequoia” din America şi China, „cunninghamia” din Japonia, „arborele lalea” din America, „liquidambar” din Asia de Sud-Est, „arţarul de zahăr”, „pau pau”, „yucca” etc. Tot în acest parc se află acum 30 de specii de arţar, 24 de specii de pin, 18 specii de brad ş.a. Din păcate, fondurile au fost mereu insuficiente: între 40.000 şi 60.000 de lei anual. Aşa că Pătrânjan a fost nevoit să lucreze cu bani puţini, fără bani sau pe banii din propria sa pensie. Iar lucrările de întreţinere necesită efort mare şi investiţie, căci fără acestea, în cel mai scurt timp parcul este năpădit de lăstăriş. Pentru a vă putea face o idee cu privire la sumele alocate, după cum ne-a declarat inginerul, atât cât este alocat parcului, 40.000 de lei, a costat doar un singur semafor în municipiul Alba Iulia…!
lProiect cu finanţare europeană
Pentru punerea în valoare a acestui monument natural viu, este necesară o investiţie masivă. Se pare că aceasta se va realiza, în cele din urmă, deoarece recent a fost câştigat un proiect cu finanţare 50% din partea Consiliului local Alba Iulia şi 50% din fonduri europene, proiect care a primit deja avizul ADR şi care prevede realizarea unei împtrejmuiri adecvate, a căilor de acces şi a alimentării cu apă. De menţionat în acest context că, în momentul de faţă, împrejmuirea realizată în pripă în anul 2002 nu poate stăvili asaltul mistreţilor, al caprelor, al iepurilor şi al altor specii dăunătoare, care produc pagube mari, de neînlocuit printre speciile rare din parc.
Pentru el, Nicolae Pătrânjan pare a nu-şi dori nimic, decât sănătate, ca să poată îngriji mai departe zestrea parcului şi pentru a apuca să o vadă pusă în valoare pentru publicul larg, având convingerea că acest parc poate deveni o atracţie turistică importantă în municipiul nostru. Pentru acest om, după cum afirmam la începutul articolului, ţărăniştii, în frunte cu dr. Radu Vieru, solicită acordarea titlului de cetăţean de onoare al municipiului Alba Iulia. Judecaţi dumneavoastră, dragi cititori, dacă cererea lor este justificată, având în vedere truda de o viaţă a acestui om, prea puţin băgat înseamă şi ajutat de către autorităţi…
Ioan HĂNŢULESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Elevii Colegiului Militar din Alba Iulia, prezenți la BSDA 2022: Expoziţia internaţională dedicată industriei aeronautice, apărării, securităţii naţionale şi private

Publicat

în

FOTO| Elevii Colegiului Militar din Alba Iulia, prezenți la BSDA 2022: Expoziţia internaţională dedicată industriei aeronautice, apărării, securităţii naţionale şi private

Elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia au participat la cea de-a opta ediţie a „Expoziţiei internaţionale dedicată industriei aeronautice, apărării, securităţii naţionale şi securităţii private – BSDA 2022”. Expoziția s-a desfășurat în perioada 18-20 mai la Complexul expozițional ROMAERO S.A. din București și a reunit peste 400 de firme de prestigiu din țară și străinătate, din 33 de țări, fiind cel mai mare eveniment de acest gen din estul Europei.

Citește și: Produsele Fabricii de Arme de la Cugir, prezente la o expoziție internațională de apărare. Mesajul secretarului de stat Horațiu Clepan

Participanții au prezentat echipamente și capabilități militare, precum și ultimele tendințe și soluții tehnice obținute de cercetarea științifică în domeniul securității și apărării.

Elit - Gustul Desăvârșit

La finalul vizitei, elevii militari s-au declarat încântați de expoziția de tehnică militară dar și de întâlnirea cu militari români și străini, prezenți la eveniment.

„Astăzi a fost o zi cu adevărat specială pentru noi, elevii militari. A fost primul eveniment de o asemenea anvergură la care am participat. Am avut oportunitatea de a conversa cu militari străini, americani și polonezi, și de a admira tehnica militară din toate categoriile de forțe. Punctele centrale au fost, fără îndoială, aeronavele de transport, elicopterele și autovehiculele expuse pe platforma exterioară. De asemenea, am povestit cu studenții academiilor militare care ne-au oferit informații ce ne vor ajuta în alegerea carierei. Mă bucur mult că am avut ocazia de a fi prezentă la BSDA 2022 și sper ca în viitor să mai particip la astfel de evenimente”, a mărturisit eleva sergent Maria Noja.

„Vizita pe care am făcut-o la evenimentul BSDA ne-a oferit oportunitatea, nouă, elevilor din primii doi ani de studiu, să ne îmbogățim cunoștințele în ceea ce privește tehnica militară și să observăm cu atenție fiecare detaliu al aparatelor de zbor, autovehiculelor militare și echipamentelor militare românești și internaționale care au fost prezentate. Pentru ultimii doi ani de studiu, această vizită a reprezentat o ocazie perfectă pentru a obține informații despre alegerea unei cariere în Armata României, vizită în cadrul căreia aceștia au reușit să vorbească cu militarii români și americani, care le-au dezvăluit o mulțime de informații despre nenumăratele opțiuni care le sunt puse la dispoziție în carieră militară. În același timp, această experiență a reprezentat pentru noi un moment bine meritat de relaxare în cadrul căruia am primit informații despre funcționarea roboților, armelor, aparatelor de zbor, autovehiculelor și auto-blindatelor militare, echipamentelor militare, dar nu în ultimul rând am avut deosebita plăcere de a le încerca în realitatea virtuală, în simulatoarele puse la dispoziție de către reprezentanții categoriilor de forțe”, a spus elevul fruntaș Ionuț Colcer.

„Am plecat în această experiență cu gândul să căutăm și să aflăm diferite informații care să ne ajute în orientarea în carieră, dar și să cunoaștem lucruri noi despre forțele armate. Am acumulat un bagaj mare de noi informații legate de tehnica militară dar și despre viața de militar. Am purtat discuții cu militari români și străini, care ne-au oferit sfaturi și ne-au surprins în mod plăcut, fiind foarte amabili și respectuoși cu noi. Am primit răspunsuri la toate întrebările pe care le aveam. A fost o experiență minunată”, au mărturisit elevele caporal Denisa Frunză și Denisa Costa.
„A fost o experiență foarte plăcută, am văzut multe lucruri impresionante care m-au fascinat extrem de mult. Am întâlnit militari români experimentați, care ne-au prezentat minunata expoziție. Am stat de vorbă cu militarii americani și cu cei polonezi, aceștia explicându-mi multe lucruri despre tehnica lor militară. Sper să am ocazia să merg și la următoarea ediție a expoziției”, a spus elevul fruntaș Andrei Palagi.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Plic ilustrat emis de Asociația Filateliștilor Alba în 1981: Prima ediție a Festivalului „Lucian Blaga”. Exponatul lunii mai la Muzeul „Ioan Raica” din Sebeş

Publicat

în

Plic ilustrat emis de Asociația Filateliștilor Alba în 1981: Prima ediție a Festivalului „Lucian Blaga”. Exponatul lunii la Muzeul „Ioan Raica” din Sebeş

Exponatul lunii mai 2022, la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeş, este un plic ilustrat emis de Asociaţia Filateliştilor din România, Filiala Alba, în anul 1981, cu ocazia primei ediții a Festivalului „Lucian Blaga”, un eveniment important pentru viaţa culturală a României la începutul anilor ’80.

Cu toate că şi emisiunile filatelice au servit regimului comunist drept instrumente de propagandă, Asociaţia Filateliştilor din România şi Poşta Română au reuşit să emită constant mărci poştale sau plicuri ilustrate, cu ocazia unor evenimente importante sau pentru a celebra diferite personalităţi ale culturii şi ştiinţei. Dacă în primii ani ai regimului comunist au fost omagiaţi, în special, scriitori şi poeţi ruşi, precum A. S. Puşkin (1949) şi N. V. Gogol (1952) , au urmat şi cei români, în 1952 fiind emise mărci poştale cu ocazia centenarului naşterii lui Ioan Luca Caragiale. Acestora li s-au adăugat, mai târziu, alte astfel de emisiuni filatelice, precum cele din 1956, prilejuite de împlinirea a 75 de ani de la nașterea lui George Enescu și a 125 de ani de la cea a lui Theodor Aman. După 1965, personalităţile ştiinţei și culturii sovietice au mai fost omagiate doar ocazional, iar dintre cele autohtone, s-au bucurat de această onoare Ștefan Luchian, Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Ion Creangă, Panait Istrati, Mihail Sadoveanu, dar și alții.

Elit - Gustul Desăvârșit

În acest context, în anul 1981, Asociaţia Filateliştilor din România, Filiala Alba, a emis într-un tiraj restrâns un plic ilustrat, prin care marca organizarea la Sebeş a primei ediţii a Festivalului de Poezie „Lucian Blaga”. În patrimoniul Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș se păstrează un exemplar al acestei emisiuni filatelice, pe care îl propunem publicului ca exponat al luni mai.

Citește și: FOTO| Biroul unde scriitorul Lucian Blaga și-a scris cele mai importante opere ar putea RĂMÂNE în inima comunității sale: Primăria Sebeș vrea sa îl cumpere de la familia sa pentru 10 000 de euro

Plicul ilustrat poartă ca imagine principală portretul lui Lucian Blaga, desenat, redat cu cerneală tipografică de culoare albastru închis, pe un fundal alb, reprezentat de hârtia plicului. Chipul poetului este încadrat într-un medalion de culoare roşie, decorat cu motive vegetale. Sub medalion, pe o panglică, este redat autograful acestuia, iar dedesubt este precizat evenimentul căruia i-a fost dedicată emisiunea filatelică, «FESTIVALUL DE POEZIE / „LUCIAN BLAGA”». Partea superioară a medalionului este flancată de anii naşterii şi morţii poetului, „1895″ şi „1961″.

Plicul a fost obliterat cu o ştampilă specială dedicată festivalului de la Sebeş, aplicată în partea superioară, suprapunând parţial timbrul. În amprenta acesteia, imprimată cu cerneală tipografică neagră, în partea centrală se distinge portretul lui Lucian Blaga, încadrat de textele „FESTIVALUL DE POEZIE” şi „2575 – SEBEŞ – ALBA”, dispuse în partea superioară şi, respectiv, inferioară a ştampilei, urmărind conturul circular al acesteia. În partea stângă, pe două rânduri, este consemnată data începerii evenimentului, „15-05 / 1981″, iar în dreapta, ieşind parţial din chenarul ştampilei, este redată schematic o carte pe care este imprimat textul «„Lucian Blaga” Ediţia I». Plicul este francat cu o marcă de 55 de bani, datând din anul 1970, purtând, în partea superioară, înscrisul „ANUL INTERNAŢIONAL AL EDUCAŢIEI 1970″.

Emisiunea filatelică dedicată Festivalului Interjudețean de Poezie „Lucian Blaga”, cum se numea manifestarea în anii ’80, a fost urmată şi de altele, edițiile următoare bucurându-se, la rândul lor, de atenţia şi de aprecierea filateliştilor din judeţul Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Primăria Sebeș: Proiect în valoare de 4 milioane de euro pentru un transport local ecologic, prin finanțare nerambursabilă europeană

Publicat

în

Primăria Sebeș: Proiect în valoare de 4 milioane de euro pentru un transport local ecologic, prin finanțare nerambursabilă europeană

Pentru îmbunătățirea serviciului de transport public oferit cetățenilor, Primăria Municipiului Sebeș a depus un proiect important prin care solicită o finanțare nerambursabilă europeană din Planul Național de Redresare și Reziliență,Componenta 10 – Fondul Local, în valoare de 20.643.588,59 lei, echivalentul a 4.193.550 euro.

Numărul de mijloace de transport care urmează a fi achiziționate este de 9 autobuze din gama celor nepoluante, cu lungimea de 10 metri.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vor fi realizate un număr de 9 stații de încărcare lentă (câte una pentru fiecare vehicul) și 3 stații de încărcare rapidă (1 stație pentru 3 autobuze).

În anul 2020, în Municipiul Sebeș, au fost înregistrate 11.596 autoturisme, reprezentând un indice de motorizare de 355 autoturisme la 1000 de locuitori, valoare cu 3% mai mare decât valoarea medie județeană și cu 8% mai mare decât valoarea medie națională. Utilizarea acestor autovehicule poate fi diminuată prin realizarea de investiții în transportul public, astfel încât acesta să devină mai atractiv și mai accesibil.

Electrificarea autobuzelor este o cale promițătoare de a reduce amprenta de carbon datorată transportului public, având în vedere că mijloacele de transport în comun bazate pe sisteme de propulsie electrice sunt capabile să rezolve provocările transportului public. Efectele pozitive privind impactul asupra mediului (reducerea zgomotului, reducerea poluării atmosferice) vor fi resimțite de toți locuitorii municipiului.

Mijloacele de transport achiziționate în cadrul cererii de finanțare vor fi puse la dispoziția operatorului de transport căruia îi va fi delegat contractul de servicii întocmit în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1370/2007. Acestea vor opera pe traseele care asigură transportul urban și legătura dintre centrul urban Sebeș și localitățile aparținătoare Răhău, Petrești și Lancrăm.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare