Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

PNL Alba nu are datorii rămase din campaniile electorale, dar plătește restanţele istorice de la nivel național

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La doar câteva luni înainte de alegerile locale, principalele partide politice din România se confruntă cu probleme financiare. Este vorba despre restanțele istorice rămase în urma ultimelor campanii electorale, pentru care unii dintre păgubiți au obținut deja în instanță decizii prin care obligă filiale de partid să le plătească datoriile.

Astfel, potrivit datelor oferite chiar de către partidele în cauză, PSD are la nivel național datorii de circa 7 milioane de euro, iar fostul PDL, respectiv noul PNL, de circa 9 milioane de lei.

sigla pnl albaÎn cazul PNL se vehiculează informația potrivit căreia fiecărei filiale i s-a impus plata unei cotizații lunare de 4.500 de lei pentru achitarea eşalonată a restanțelor.

Organizația PNL Alba nu are datorii

Vicepreședintele PNL Alba, deputatul Dan Simedru infirmă faptul că ar exista impunerea plății unei sume fixe lunare în contul datoriilor istorice din partea conducerii partidului, admițând totodată că se cotizează în acest sens după posibilitățile fiecărei filiale.

Parlamentarul susține că PNL Alba, inclusiv vechiul PD-L, nu are astfel de datorii restante din timpul campaniilor electorale.

“PNL nu are datorii de niciun fel. Sunt restanțe la nivel național. Nu au existat impunei din partea conducerii, însă cotizăm și noi cu cât putem”, a spus Dan Simedru.

Din 2016, campaniile electorale vor fi subvenționate de la bugetul de stat. Dacă la nivelul unei singure organizații locale decontul va fi greșit, se va pierde finanțara pentru întreaga organizație județeană.

Recent, PSD și PNL au căzut de acord asupra finanțării campaniilor electorale ale partidelor politice de la bugetul de stat, fiind adoptată în acest sens o lege. Astfel, la alegerile locale din aprilie 2016, sistemul de finațarea al campaniilor electorale ar trebui să fie, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, semnificativ mai transparent.

Despre această schimbare majoră în modul în care partidele politice vor trebui sa abordeze acum colectarea banilor pentru campanie, deputatul Dan Simedru susține că este un lucru benefic pentru transparentizarea finanțării partidelor.

“Noua lege clarifică foarte serios aceste lucruri. Nu mai ai voie să vi cu niciun fel de sponsorizare. Iată care este mecanismul acestei legi. Candidații depun banii la partid, se plătesc materiale publicitare inscripționate legal șamd, apoi se depun deconturile de campanie la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) care verifică documentele și  face deconturile aferente. Se elimină astfel finanțarea ocultă a partidelor și a candidaților. De asemenea se previn situațiile în care candidații aleși în funcții au obligații față de sponsorii care i-au susținut în campania electorală.

Atenție însă! Dacă într-o localitate decontul este greșit, atunci finanțarea este pierdută la nivelul întregii organizații județeane”, a explicat deputatul liberal Dan Simedru.

B.P.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Lucrări de modernizare la două străzi din comuna Horea: Licitația de aproape 9 milioane de lei, lansată în SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Lucrări de modernizare la două străzi din comuna Horea: Licitația de aproape 9 milioane de lei, lansată în SEAP Primăria comunei Horea a lansat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, proiectul care dorește modernizarea a peste 5 kilometrii de drum. Este vorba despre strada Bisericii și drumul vicinal Horea – Teiu – Preluca. Aproximativ 4,5 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea