Plăţile şi încasările în numerar vor fi limitate din luna mai

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

După introducerea loteriei bonurilor fiscale şi după lansarea ofensivei ANAF pentru reducerea evaziunii fiscale, în acelaşi scop, de luna viitoare, va intra în vigoare o nouă măsură – limitarea plăţilor pe care persoanele fizice ori juridice le pot face în numerar.

În funcţie de tipul plăţii este vorba de plafoane de 5000 de lei sau de 10.000 de lei de la o persoană. Astfel avem plafon de 5.000 de lei pentru încasările sau plăţile efectuate de persoanele fizice autorizate, persoanele juridice, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică. Plafonul de 10.000 de lei se aplică pentru încasările şi plăţile magazinelor cash and carry. Sunt interzise plăţile sau încasările fracţionate, astfel încât să se evite plata prin intermediul băncilor.

USR - Alegeri parlamentare 2020

De asemenea există şi excepţii de la regulă însă excepţii de înţeles: Trezoreria statului, instituţiile de credit, instituţiile emitente de monedă electronică, instituţiile care prestează servicii de plată, autorizate de Banca Naţională a României sau autorizate de alt stat membru al Uniunii Europene şi notificate către BNR, instituţiile financiare nebancare, entităţile care efectuează operaţiuni de schimb valutar, operatorii din domeniul jocurilor de noroc.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

În afara acestor instituţii şi entităţi sunt excluse de la aplicarea plafonului şi unele operaţiuni: ldepunerea de numerar în conturile deschise la bănci, inclusiv în automatele de încasări în numerar; lplata cheltuielilor de deplasare în interes de serviciu, în limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, diurnei, a indemnizaţiei, a cazării precum şi a cheltuielilor neprevăzute; lretragerea de numerar din conturi deschise la bănci pentru plata salariilor sau altor drepturi de personal; lplata în numerar a impozitelor, taxelor, contribuţiilor, amenzilor şi a altor obligaţii datorate bugetului consolidat al statului; transferarea de sume prin intermediul entităţilor care prestează servicii de plată autorizate de BNR sau autorizate în alt stat membru al Uniunii Europene; ldepunerea de numerar în automate ce funcţionează pe baza acceptoarelor de bancnote şi monede. Printre efectele bune ale acestei legi este, aşa cum spuneam deja, încă o metodă de reducere a evaziunii fiscale, dar şi o gură de oxigen dată băncilor care vor taxa fiecare operaţiune cu 0,2 la sută, sporindu-şi astfel veniturile în condiţiile în care principala lor activitate, cea de creditare, este la limita de jos. Ce vor face însă cetăţenii şi firmele din mediul rural unde sistemul bancar este mai puţin prezent? Vor face drumuri spre oraşele cele mai apropiate, ceea ce le va spori cheltuielile.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

4 Comentarii

Aşa zis-a Burebista 3 mai 2015 at 6:41

Vor fi limitate din luna mai sau începând cu luna mai, şi nu de luna mai, că luna mai nu are nici o vină în treaba asta.
Puneți mâna pe carte copiii moşului.

Aşa zis-a Burebista 3 mai 2015 at 13:01

Ați fost rapizi în corectarea greşelilor. Oare începe să se schimbe ceva? Oare să mă bucur sau o să fiu dezamăgit din nou ca de obicei?

MARIA 5 mai 2015 at 7:37

Prea tirziu , dupa ce i-ati lasat sa fure atit acum v-ati trezit????
Nu mai stiti ce sa inventati sa va bateti joc de omul de rind ????
RUSINE SA VA FIE !!!!!!!!1

dolfi 5 mai 2015 at 8:21

pai atata a durat pana si-au mutat toti hotii astia ce fura de 25 de ani banii in conturile din strainatate… Toti sunt pe o mana… doar prostii si fraierii cred ca exista diferente intre PNL, PDL, PSD, si restul…

Comentariile sunt oprite