Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Plăţile şi încasările în numerar vor fi limitate din luna mai

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

După introducerea loteriei bonurilor fiscale şi după lansarea ofensivei ANAF pentru reducerea evaziunii fiscale, în acelaşi scop, de luna viitoare, va intra în vigoare o nouă măsură – limitarea plăţilor pe care persoanele fizice ori juridice le pot face în numerar.

În funcţie de tipul plăţii este vorba de plafoane de 5000 de lei sau de 10.000 de lei de la o persoană. Astfel avem plafon de 5.000 de lei pentru încasările sau plăţile efectuate de persoanele fizice autorizate, persoanele juridice, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică. Plafonul de 10.000 de lei se aplică pentru încasările şi plăţile magazinelor cash and carry. Sunt interzise plăţile sau încasările fracţionate, astfel încât să se evite plata prin intermediul băncilor.

De asemenea există şi excepţii de la regulă însă excepţii de înţeles: Trezoreria statului, instituţiile de credit, instituţiile emitente de monedă electronică, instituţiile care prestează servicii de plată, autorizate de Banca Naţională a României sau autorizate de alt stat membru al Uniunii Europene şi notificate către BNR, instituţiile financiare nebancare, entităţile care efectuează operaţiuni de schimb valutar, operatorii din domeniul jocurilor de noroc.

În afara acestor instituţii şi entităţi sunt excluse de la aplicarea plafonului şi unele operaţiuni: ldepunerea de numerar în conturile deschise la bănci, inclusiv în automatele de încasări în numerar; lplata cheltuielilor de deplasare în interes de serviciu, în limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, diurnei, a indemnizaţiei, a cazării precum şi a cheltuielilor neprevăzute; lretragerea de numerar din conturi deschise la bănci pentru plata salariilor sau altor drepturi de personal; lplata în numerar a impozitelor, taxelor, contribuţiilor, amenzilor şi a altor obligaţii datorate bugetului consolidat al statului; transferarea de sume prin intermediul entităţilor care prestează servicii de plată autorizate de BNR sau autorizate în alt stat membru al Uniunii Europene; ldepunerea de numerar în automate ce funcţionează pe baza acceptoarelor de bancnote şi monede. Printre efectele bune ale acestei legi este, aşa cum spuneam deja, încă o metodă de reducere a evaziunii fiscale, dar şi o gură de oxigen dată băncilor care vor taxa fiecare operaţiune cu 0,2 la sută, sporindu-şi astfel veniturile în condiţiile în care principala lor activitate, cea de creditare, este la limita de jos. Ce vor face însă cetăţenii şi firmele din mediul rural unde sistemul bancar este mai puţin prezent? Vor face drumuri spre oraşele cele mai apropiate, ceea ce le va spori cheltuielile.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea