Rămâi conectat

Curier Județean

Planuri mari din partea Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba. Ce proiecte au pregătit pentru elevi în anul școlar 2022-2023

Ziarul Unirea

Publicat

în

Planuri mari din partea Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba. Ce proiecte au pregătit pentru elevi în anul școlar 2022-2023

În vederea asigurării unui răspuns proactiv faţă de fenomenul consumului de droguri, Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Alba va implementa și în anul școlar 2022-2023, în cadrul unităților de învățământ de la nivelul județului Alba, proiecte de prevenire a consumului de tutun, alcool și droguri, pentru a creşte nivelul de informare, educare şi conştientizare a populaţiei preşcolare şi şcolare, în vederea neînceperii sau întârzierii debutului consumului.

Având în vedere complexitatea factorilor care îi determină pe copii, tineri şi adulţi să fie vulnerabili la consumul de droguri, CPECA Alba furnizează o varietate de proiecte naționale și locale, bazate pe studii ştiinţifice și elaborate în conformitate cu standardele internaționale în domeniul prevenirii, ţintind vârste şi niveluri de risc diferite.

În anul şcolar 2022-2023, CPECA Alba va dezvolta şi implementa următoarele proiecte:

1. Proiectul național „Cum să creștem sănătoși” având ca obiectiv promovarea unui stil de viaţă sănătos în rândul copiilor cu vârsta între 5-7 ani (preşcolari de grupă mare şi şcolari din clasa 0) în vederea prevenirii comportamentelor cu risc pentru sănătate.

2. Proiectul național „ABC-ul emoțiilor” având ca obiectiv dezvoltarea emoţională a elevilor din clasele I şi a II-a, în vederea neînceperii sau întârzierii debutului consumului de tutun, alcool sau droguri.

3. Proiectul național „Necenzurat” adresat elevilor din clasele a VII-a şi părinţilor acestora, având ca obiectiv prevenirea consumului de tutun, alcool sau droguri prin dezvoltarea unor atitudini şi alternative de petrecere a timpului liber în scopul adoptării unui stil de viaţă sănătos şi dezvoltarea unor programe de formare a părinţilor în vederea creşterii influenţei factorilor de protecţie şi scăderii factorilor de risc în consumul de droguri.

4. Concursul național „Mesajul Meu Antidrog” având ca obiectiv dezvoltarea unor atitudini şi practici de viaţă sănătoasă pentru elevii din învăţământul gimnazial şi liceal, prin implicarea în activităţi artistice, ca alternativă la consumul de tutun, alcool şi droguri.

5. Proiectul național „Fred Goes Net” adresat elevilor din ciclul gimnazial şi liceal (vârsta 14-21 ani) – intervenţii timpurii pentru consumatorii de alcool şi droguri care au fost identificaţi/depistaţi pentru prima oară, cu scopul de a reduce riscul de a deveni dependenţi.

6. Proiectul național „Abilități pentru acțiune” adresat elevilor din clasa a IX-a are o abordare complexă pentru prevenirea consumului de droguri, favorizând factorii de protecție ai elevilor, prin dezvoltarea unei conexiuni puternice cu școala, implicarea părinților în viața copiilor și dobândirea cunoștințelor și abilităților necesare în luarea unor decizii sănătoase atunci când sunt presați să consume droguri.

7. Proiectul național „Acționăm just” adresat elevilor din mediul liceal, prin realizarea de activități interactive de educație juridică în domeniul prevenirii și combaterii consumului și traficului de droguri.

8. Proiectul național „Eu și copilul meu” adresat părințiilor copiilor din ciclul gimnazial (clasele V-VIII), cu vârsta între 10-14 ani, are ca obiectiv creșterea nivelului de sensibilizare și responsabilizare a familiilor în vederea oferirii de modele pozitive copiilor, prin participarea la ședințe de informare, educare și conștientizare cu privire la efectele consumului de droguri.

9. Proiectul național „Împreună” este un proiect-concurs care se bazează pe trei principii eficiente în prevenirea consumului de droguri: lucrul în echipă, educația între egali și voluntariatul.

10. Activităţi punctuale de informare cu ocazia evenimentelor: Ziua Naţională fără Tutun (noiembrie 2022), Ziua Mondială fără Tutun (mai 2023) şi Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri (iunie 2023).

Şi la debutul acestui an şcolar, specialiştii din cadrul CPECA Alba au participat la festivităţile organizate în unităţile şcolare din municipiul Alba Iulia și orașul Teiuș, transmițând elevilor, părinților şi cadrelor didactice cele mai bune gânduri, precum şi disponibilitatea continuă pentru colaborare în realizarea activităților de prevenire a consumului de droguri și acordarea serviciilor de asistență integrată medico-psiho-socială, pentru persoanele care se confruntă cu această problematică.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Parcul dendrologic „Dr. Ion Vlad” din Alba Iulia, printre cele mai bine cotate parcuri dendrologice din România: Pe ce loc se situează

Ziarul Unirea

Publicat

în

Parcul dendrologic „Dr. Ion Vlad” din Alba Iulia, printre cele mai bine cotate parcuri dendrologice din România: Pe ce loc se situează Parcul dendrologic „Dr. Ion Vlad” din Alba Iulia se situează printre cele mai bine cotate parcuri dendrologice din România, fiind al 6-lea cel mai frumos parc dendrologic din țară. Luna aprilie este momentul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea