Plafonarea pensiei la nivelul salariului minim, pentru pensionarii ”speciali” care se angajează la Stat – proiect de lege inițiat de PNL

PNL va iniția un proiect de lege care prevede plafonarea la nivelul salariului minim a pensiei încasată de pensionarii care se angajează la Stat – a anunțat, vineri, la Alba Iulia, deputatul Florin Roman.

Parlamentarul a explicat că există persoane care s-au pensionat, de exemplu, din MAI sau Armată și imediat au fost angajate pe funcții de consilieri ai unor șefi de instituții, primind astfel, pe lângă pensia specială, un salariu foarte mare, tot de la Stat.

ELIT

”Interzicerea cumulului pensiei cu salariul este interzisă de Curtea Constituțională, care spune că nu poți interzice dreptul la muncă și la pensie care este un bun dobândit. Ceea ce-și propune acest proiect de lege este ca acești oameni care, repet, se integrează în sistemul public, nu se face nicio referire la sistemul privat, să aibă plafonată acea pensie pe perioada cât lucrează la Stat, la nivelul salariului minim brut pe economie, aferent bugetului pe anul în curs”, a explicat deputatul.

Pentru situația la nivel național, parlamentarul de Alba l-a dat drept exemplu pe Teodor Meleșcanu, care încasează venituri de 70.000 de lei din salariile de ministru și profesor universitar, pe lângă cei peste 10.000 de lei pe care îi încasează, lunar, din pensie.

”Dacă această lege va fi adoptată, domnul Meleșcanul nu va mai putea lua 10.000 de lei pensie pe lună, ci poate lua o pensie de 2108 lei, cât e salariul minim brut aferent Bugetului de Stat pe anul 2019 iar plata diferenței se suspendă în perioada în care lucrează în sistemul bugetar”, a precizat liberalul.

Florin Roman a precizat că de astfel de situații se regăsesc și în județul Alba: ”Practic sunt niște social-democrați de-aștia vopsiți. E domnul Murg, e domnul Marincaș, mai e domnul care a fost la Poliție – Crișan. Sunt, practic peste tot. Din câte știu, domnul Murg mai e și prin câteva consilii de administrație, e administrator special și, practic, cei care spun că sunt săraci și cinstiți ca Iliescu, de fapt duc acasă venituri destul de importante. Aici nu mă refer doar la o instituție, că oamenii ăștia își găsesc imediat culcuș fie la prefectură, fie la consiliul județean, fie la primării. Oriunde e îi vezi a doua zi, tineri pensionari reîncadrați la celelalte instituții!”.

Deputatul a mai subliniat că angajarea acestor pensionari este discriminatorie față de tinerii care își caută un loc de muncă și pentru care se scot la concurs foarte puține posturi.

Inițiativa legislativă va fi depusă la Parlament, săptămâna viitoare. (Z.U.)

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...