Rămâi conectat

Ştirea zilei

Pilonul II de pensii: Moștenitorii pot încasa toți banii după decesul celui care cotizează

Unirea Ziarul

Publicat

în

Noutăți Pilonul II de pensii: Moștenitorii pot încasa toți banii după decesul celui care cotizează

Moștenitorii unei persoane care a cotizat la Pilonul II de pensii pot opta pentru a primi toți banii, cumulat, după decesul acesteia, după modificarea Legii pensiilor private, la finalul anului 2022, prin OUG 174/2022. Conform actului normativ, moștenitorii pot opta dacă primesc direct banii din Pilonul II al persoanei decedate sau în contul lor din Pilonul II.

Citește și: Noutăți PENSII 2023: Care sunt perioadele asimilate stagiului de cotizare la pensie? • Noua Lege a pensiilor • Stagiu de cotizare la pensie exemplu de calcul

Până la această modificare moștenitorii intrau în posesia banilor cumulați de persoana decedată doar în situația în care nu erau participanți la Pilonul II de pensii, deci nu plăteau contribuții de asigurări sociale în sistemul public.

Plata către participanți sau beneficiari se face la cererea acestora. Sumele sunt disponibile fie ca plată unică, fie ca plăți eșalonate (rate lunare egale) pe o perioadă de cel mult 5 ani. Tratamentul fiscal al sumelor primite din Pilonul II este identic cu cel pentru veniturile din pensii din siste­mul public (Pilonul I). În prezent aproape 8 milioane de români contribuie la Pilonul II de pensii private.

Citește și: PENSII 2023: Vârsta de pensionare la femei în anul 2023. Ce femei se pot pensiona anul acesta în funcție de vârstă

Banii sunt investiți până la vârsta pensionării sau mai devreme, în caz de invaliditate sau deces. Sumele acumulate la Pilonul II de pensii se moștenesc în situația în care decesul participantului are loc înainte ca acesta să solicite deschiderea dreptului la pensie. Automat, moștenitorii direcți dobândesc calitatea de beneficiari.

La finele lui 2022, activele administrate de Pilonul II au atins valoarea de 96,4 miliarde de lei, acesta fiind un record istoric pentru sistem. În aproape 15 ani de activitate, în Pilonul II au fost virate contribuții brute în valoare de 79 de miliarde de lei.

Citește și: Ajutoare pentru pensionari 2023: Pensionarii cu pensii mai mici de 3000 de lei vor primi ajutor de la stat

Diferența dintre activele nete la zi și contribuțiile brute, ajustate cu plățile deja realizate (ieșiri din sistem), reprezintă un câștig în beneficiul participanților de 18,5 miliarde de lei, adică aproape 3,8 miliarde de euro net, fără comisioanele percepute de administratori.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Strigăt disperat al unei tinere din Alba, pentru cei 75 de câini pe care îi îngrijește: ”Mi se rupe sufletul de ei, stau și așteaptă un om al lor”. Adăpostul, inundat după ploaia de vineri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Strigăt disperat al unei tinere din Alba, pentru cei 75 de câini pe care îi îngrijește: ”Mi se rupe sufletul de ei, stau și așteaptă un om al lor”. Adăpostul, inundat după ploaia de vineri Ploaia torenţială de vineri după-masa a creat mari probleme la adăpostul de animale al Asociației Help 4 Strays din Alba […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea