Rămâi conectat

Actualitate

Peștera Sfântului Andrei – prima biserică creștină din țara noastră

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Peștera Sfântului Andrei – prima biserică creștină din țara noastră

Peștera „Sfântului Andrei” (30 noiembrie) este una dintre cele mai frumoase și concrete mărturii ale creștinismului de pe pământul românesc, aflându-se printre primele locașuri creștine. Aceasta datează din jurul anului 60 d. Hr., când Sfântul Apostol Andrei sosea în cetatea Tomisului pentru a o creștina, iar peștera era locul unde obișnuia să se retragă.

Citește și: MESAJE de SFANTUL ANDREI. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei

El este unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos și printre primii care au fost chemați să-l urmeze pe Mântuitorul, fiind fratele lui Simon Petru (Sfântul Apostol Petru). Lui i-a revenit partea Sciției (Dobrogea de azi) pentru a propovădui, ajungând astfel să devină „apostolul românilor”. Peșterii i se mai spune „Bethleemul creștinismului românesc”.

În perioada medievală (cu precădere sub ocupația otomană), a fost lăsată uitării. Apoi, abia pe la mijlocul secolului al XX-lea este scoasă la lumină, sfințită și deschisă spre vizitare și pelerinaje. În apropierea ei s-au construit două biserici, într-una din ele aflându-se moaștele apostolului.

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Andrei • Nume derivate din Andrei sărbătorite de Sf Andrei

În apropiere de Ion Corvin, un sat din judeţul Constanţa, există o peșteră care este considerată a fi primul lacaş de cult creştin din România. Legenda locului spune că, în urmă cu două mii de ani când apostolul Andrei a ajuns în Dacia, el a locuit pentru o vreme în această peşteră.

Preoții cultului local, numiți în balada ”Peștera Sfântului Andrei” ”sfinți”, l-au primit cu dragoste în mijlocul lor pe Sfântul Apostol Andrei, primul ucenic al lui Iisus, care ajunsese pe aceste meleaguri propovăduind cuvântul Evangheliei Mântuitorului. Ei i-au oferit găzduire în grota venerată astăzi de creștini.

Astăzi, Peştera Sfântului Andrei face parte din complexul mănăstirii „Peştera Sfântului Apostol Andrei”. În biserica din curtea mănăstirii se păstrează o lacră cu o părticică din degetul apostolului Andrei, adusă de la Mitropolia Trifiliei din Grecia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Examenul de BACALAUREAT | Schimbare importantă pentru cei care au obținut note mici: Ar putea avea posibilitatea de a-și mări notele

Ziarul Unirea

Publicat

în

Examenul de BACALAUREAT | Schimbare importantă pentru cei care au obținut note mici: Ar putea avea posibilitatea de a-și mări notele Absolvenții de liceu care au dat examenul de Bacalaureat și l-au luat cu o medie de cel puțin 6, 5 la toate materiile, ar putea avea posibilitatea de a-și mări notele. Un proiect a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea