Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Peștera Ghețarul de la Scărișoara va fi redeschisă publicului de la 1 iulie. Lucrările de reamenajare, pe ultima sută de metri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

De joi 1 iulie 2021, Peștera „Ghețarul de la Scărișoara” va fi redeschisă pentru vizitare, până atunci urmând să fie finalizate lucrările de reamenajare a accesului și împrejumire a avenului, derulate printr-un proiect finanțat integral din bugetul local al comunei Gârda, ne-a declarat primarul Marin Vîrciu.

Costul lucrărilor, care include și elaborarea documentațiilor, se ridică la 1,4 milioane de lei, rămânând de finalizat unele finisaje, cum ar fi montare plaselor de protecție.

Proiectul se referă doar la tronsonul I – infrastructura de acces prin aven până la intrarea în Sala Mare şi împrejmuirea totală a avenului. Lungimea însumată a modulelor care compun traseul tronsonului I (lungime măsurată în plan) va fi de aproape 110 m, iar lungimea împrejmuirii va depăși 180 m.

Proiectul propune înlocuirea integrală a căii de acces în peșteră. Prin soluția propusă s-a păstrat poziția traseului existent. Singura porțiune unde a fost nevoie de reconfigurarea integrală a traseului este partea inferioară a avenului (ultimii aproximativ 30 m din tronsonul I).

În această zonă, rampele de scară au fost suspendate pe peretele avenului. Împrejmuirea avenului este realizată din panouri de gard bordurate şi zincate termic, montate pe stâlpi metalici zincaţi cu secţiune dreptunghiulară.

Proiectul prevede reamenajarea zonei de acces prin realizarea unei copertine care înglobează turnichetul existent, montate pe structură metalică şi finisată cu tablă cu oxidare superficială controlată. Peștera adăpostește cel mai mare ghețar subteran din România, fiind una dintre cele mai importante atracții turistice din județul Alba.

Pe de altă parte, tot pe raza comunei Gârda se află Peștera „Poarta lui Ionele”, din Parcul Natural Apuseni, aceasta putând fi vizitată de turiști zilnic, de luni până duminică, între orele 10.00 – 18.00, contra unui tarif de 13 lei, pentru adulți și 10 lei, pentru elevi și studenți, copiii sunt 7 ani având acces gratuit.

Peștera „Poarta lui Ionele” este situată pe versanul drept al Văii Ordâncușa, la o altitudine de 800 de metri, în calcare triasice. Intrarea în peșteră se face printr-un portal înalt de 22 m, iar peștera este inundată o mare parte din an. În anul 1986, aici a fost filmată o secvență din lungmetrajul „Flăcări pe comori”, în regia lui Nicolae Mărgineanu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

DOLIU în familia primarului din Alba Iulia: Mama lui Gabriel Pleșa a încetat din viață după o grea suferință

Ziarul Unirea

Publicat

în

DOLIU în familia primarului din Alba Iulia: Mama lui Gabriel Pleșa a încetat din viață după o grea suferință Este doliu în familia primarului de la Alba Iulia. Mama lui Gabriel Pleșa a încetat din viață vineri, 26 aprilie, după o grea suferință. Citește și: Mesaje de condoleanțe Mama primarului Gabriel Pleșa, Maria Pleșa, a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea