Rămâi conectat

Actualitate

Peste 700 de premii naţionale şi internaţionale, dar şi promovabilitate la „bac” în proporţie de 90 la sută

Publicat

în

Anul acesta am avut ocazia, întâmplător, de a asista la deschiderea noului an şcolar la un liceu care, mie unuia, îmi este foarte drag, cu elevi şi cu corp profesoral cu tot. Lucrurile au decurs, bănuiesc, după un tipar obişnuit, ca şi la celelalte licee, cu ascultarea în poziţie de drepţi a imnului naţional (varianta corectă, fapt subliniat cu umor de directorul Gligor Udrea, un hâtru incurabil), cu o slujbă religioasă oficiată de părintele Domin Adam, cu un scurt discurs al directorului, urmat de domnişoara inspector Daniela Fivi Rus, din cadrul IŞJ Alba şi de reprezentantul administraţiei locale, doamna Floare Colceriu. Deosebirea, cred, faţă de alte licee a fost aceea că în momentul anunţării diriginţilor elevii i-au întâmpinat cu aplauze, ovaţii şi urale, dovedind, astfel, cât de iubiţi sunt aici profesorii…
A urmat primul clopoţel şi intrarea la clase (reparate şi curate), unde aşteptau manualele. Am avut ulterior posibilitatea de a sta de vorbă cu câţiva profesori (cu directorul Udrea, prof. Sorina Ţibacov, prof. Nicolae Ispas, prof. Gigi Urdea ş.a.) şi am realizat că aici şcoala e şcoală, nu jucărie! Adică muncă şi iar muncă, elevii, micii artişti, având în faţa lor exemplul profesorilor, ei înşişi artişti consacraţi şi binecunoscuţi în urbe, în ţară şi chiar peste hotare. Nu vreau să mai spun prea multe, pentru că spaţiul nu-mi permite, dar trebuie să ştiţi că aici, la LMAP promovabilitatea la ultimul bacalaureat a fost în proporţie de 90%, iar în cei 20 de ani de existenţă câţi numără liceul, elevii şi cadrele didactice au obţinut peste 700 de premii la diferite concursuri naţionale şi internaţionale. În acest context, având în vedere aceşti indicatori de performanţă, mi se pare nedreaptă decizia IŞJ Alba, respectiv a Ministerului Educaţiei şi Cercetării, de a reduce clasele, comasând arhitectura cu arta plastică. În condiţiile în care ţara, comunitatea, are nevoie de arhitecţi cât mai bine pregătiţi. Mai mult, o reducere ce survine în ciuda faptului că în anul şcolar precedent cererea din partea comunităţii, a părinţilor, a fost atât de mare încât a determinat o competiţie acerbă pentru un loc la Liceul de Muzică şi Arte Plastice. Închei cu o întrebare adresată direct domnului Cornel Sandu, şeful IŞJ Alba: „Vi se pare firesc să facă părinţii scandal că nu sunt destule locuri la LMAP, domnule inspector general şcolar? Vi se pare firesc să se facă o selecţie la sânge, până acolo încât ultima medie de trecere să fie 7,60, în condiţiile în care şi la facultăţile de arte se admite cu media 5,00? Oare numărul de locuri la un liceu nu trebuie să răspundă cererii din partea comunităţii (a părinţilor!) care susţine financiar sistemul de învăţământ şi… salariile dumneavoastră, ale inspectorilor, ale directorilor din minister, ale secretarilor de stat şi ale miniştrilor?”
Aşteptăm un răspuns, dacă veţi binevoi, domnule Sandu. Precum şi din partea doamnei Oana Badea, conjudeţeana noastră…
Ioan HĂNŢULESCU

Publicitate

Actualitate

Asociația Pro Infrastructură, despre accidentele TERIFIANTE tot mai dese: „Poliția Română privește cu nepăsare și complicitate cele mai evidente încălcări ale legii”

Publicat

în

Asociația Pro Infrastructură, despre accidentele TERIFIANTE tot mai dese: „Poliția Română privește cu nepăsare și complicitate cele mai evidente încălcări ale legii”

Asociația Pro Infrastructură a lansat un semnal de alarmă, în urma accidentelor rutiere tot mai de întâlnite în ultima perioadă, susținând că acestea ar putea fi diminuate în condițiile în care legislația rutieră ar fi aplicată mai temeinic de către poliția rutieră.

„Multitudinea de accidente rutiere recente, unde zeci de persoane și-au pierdut viața în urma coliziunilor frontale, precum și ciudatul fenomen de masă în care mai mulți șoferi au întors nonșalant pe Autostrada A2 mergând intenționat pe contrasens, ne îndeamnă să avem o discuție mai largă despre siguranță pe șosele.

Electrica Furnizare Discount

Autostrăzile singure nu aduc izbăvirea de accidente mortale. E nevoie de disciplină în trafic care se obține prin aplicarea legii de către Poliția Rutieră și înăsprirea pedepselor pentru contravenții și infracțiuni în trafic.

Mult prea des Poliția Română privește cu nepăsare și complicitate cele mai evidente încălcări ale legii: șoferi cu telefonul la ureche, alții fără centură sau cu farurile stinse. Oprind contravenienții polițistul poate verifica ITP-ul, starea anvelopelor și funcționarea luminilor. Acestea sunt acțiuni simple ce pot fi aplicate azi.

Ne întrebăm dacă letargia polițiștilor le e inspirată de la vârf, de la însuși ministrul adormit – la figurat – al internelor. Domnule Bode, faceți ceva, orice, să dați un impuls Poliției Rutiere să aplice legea, chiar aia permisivă pe care o avem. Sancționând contravenienții pericol public veți salva viețile celor nevinovați.

Iar dacă timpul vă permite aplecați-vă asupra pedepselor din lege. Analizați cauzele pentru care atât de mulți dintre cei sancționați nu-și plătesc amenzile, iar șoferii care ucid din culpă o familie întreagă scapă cu câteva luni și alea cu suspendare. Domnule ministru, arătați-ne că vă preocupă, arătați-ne că lucrați.

Noi credem că aveți destui oameni în instituție pe care vă puteți baza ca să faceți îmbunătățirile necesare. Unii dintre ei ne scriu pe adresa asociației și ne spun despre lipsurile de la locul de muncă. Ei sunt atât dintre cei tineri care încă văd în Poliție un ideal, cât și dintre cei cu experiență care intervin primii la carnagii. Căutați-i și dumneavoastră, întrebați-i ce au nevoie ca să fie eficienți.

În ziua de după accidentele mortale rezultate din coliziuni frontale, domnul Bode face pe niznaiul și ne vorbește propagandistic despre principalele cauze ale acestora în opinia sa: indisciplina pietonilor și cea a bicicliștilor. Ave(a)m așteptări mai mari de la ministrul care are în subordine Poliția Rutieră!”, transmite Asociația Pro Infrastructură, prin intermediul paginii de socializare.

Citește mai mult

Actualitate

Schimbările climatice vor face ravagii în România: Sunt anunțate temperaturi de 70 de grade

Publicat

în

Schimbările climatice vor face ravagii în România: Sunt anunțate temperaturi de 70 de grade

Schimbările climatice și efectele acestora păreau a fi de domeniul viitorului, însă la momentul actual ne aflăm în mijlocul unor schimbări majore. Specialiștii avertizează că vara anului acesta va intra in istorie ca cea mai călduroasă perioadă a verii.

La nivel global, temperaturile extreme provoacă adevărate dezastre și lucrurile nu vor urma să se îndrepte spre mai bine, dimpotrivă. România nu este scutită de confruntarea cu temperaturi caniculare, iar specialiștii spun că vara anului 2021 va intra în istoria climatologiei.

Electrica Furnizare Discount
România, în fața unui adevărat dezastru

Din cauza încălzirii globale, temperaturile vor urma să înregistreze creșteri din ce în ce mai accentuate. Specialiștii își arată îngrijorarea cu privire la acest fenomen care nu vizează doar România, ci se manifestă la scară mondială.

„Din păcate, trăim criza climatică și trebuie să ne așteptăm la noi fenomene extreme. Intensitatea și persistența lor e mult mai mare. Avem de-a face cu energie sporită în sistem datorită încălzirii globale. Din păcate, se accelerează încălzirea globală. Din această cauză, putem ajunge la anumite praguri în sistemul climatic, după care să existe amplificări și mai mari și nu vom mai putea ține pasul cu aceste fenomene care se succed în cascadă.

Și nu e vorba doar de o zonă. Toată emisfera nordică, acolo unde este vară, a fost dominată de aceste cupole de căldură sau de instabilități puternice, cu inundații foarte mari, din Europa până în China, până în Japonia, cu valuri de căldură”, a declarat climatologul Roxana Bojariu.

Se anunță peste 70 de grade Celsius, la nivelul solului

Marile orașe din România se vor confrunta cu temperaturi extreme. La nivelul solului, se anunță peste 70 de grade Celsius, potrivit specialistului Bojariu. România este pusă în fața unei schimbări de proporții, însă în cazul de față nu vorbim doar despre schimbarea climei, care generează astfel de fenomene, a mai punctat sursa citată.

„Va trebui să ne gândim foarte serios cum să domolim această cursă infernală prin reducerea emisiilor și cum să ne adaptăm la ceea ce deja am schimbat în sistemul climatic, și ceea ce, în viitorul apropiat, este de neschimbat.

Ne așteaptă, în viitorul apropiat, lucruri determinate de acțiunile noastre de până acum. E posibil să avem temperaturi mai mari într-o parte sau alta a Europei, după cum e posibil să avem și furtuni puternice, inclusiv cu tornade, dar e greu de spus unde și când.

Deocamdată trebuie să fim foarte atenți la actualizările informațiilor meteorologice, inclusiv la nowcasting-uri”, a explicat climatologul Roxana Bojariu la Antena 3.

Sursa: evz.ro

Citește mai mult

Actualitate

Admitere Academia de Poliție 2021 : 3.577 candidați „se luptă” pentru unul dintre cele 655 de locuri scoase la concurs

Publicat

în

Admitere Academia de Poliție 2021 : 3.577 candidați „se luptă” pentru unul dintre cele 655 de locuri scoase la concurs

Admitere Academia de Poliție 2021 : Ministrul de Interne Lucian Bode a anunţat că s-a încheiat perioada de recrutare pentru concursul de admitere în Academia de Poliţie „Al. I. Cuza”, iar pentru cele 655 de locuri de la buget s-au înscris 3.577 de candidaţi. Procesul de selecţie va avea loc pe 16 august, a adăugat el, anunță news.ro.

„S-a încheiat etapa de recrutare a candidaţilor în cadrul concursului de admitere în Academia de Poliţie „Al. I. Cuza”, iar pentru cele 655 de locuri de la buget s-au înscris 3.577 de candidaţi. Doresc să le transmit mult succes tuturor celor care, începând cu 16 august, vor trece printr-un proces foarte riguros şi complex de selecţie.

Ştiu că, pentru mulţi dintre voi, admiterea în cadrul Academiei de Poliţie reprezintă primul pas spre atingerea unui obiectiv important pe plan profesional, pentru care munciţi de foarte mult timp.

Electrica Furnizare Discount

De asemenea, ştiu că, pentru îndeplinirea acestui vis, aţi depus mari eforturi şi pregătirea a fost una temeinică şi de durată. Admiterea în cadrul aceste instituţii de învăţământ este una dintre cele mai dificile, iar la final sunt admişi cei mai buni.

Am încredere, că generaţiile care vin din urmă sunt garanţia fermă a consolidării sistemului de ordine si siguranţă publică şi a schimbării în bine în anii ce vor urma. Mult succes, putere de concentrare şi să nu renunţaţi niciodată la idealurile dumneavoastră!”, a scris Lucian Bode, marţi pe Facebook.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare