Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Peste 600 de concedii ilegale pentru bugetari printr-o agenţie de turism din Alba Iulia: Administratorul şi o angajată, trimiși în judecată

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Administratorul unei agentii de turism din Alba Iulia, dar și o angajată a firmei au fost trimişi în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia pentru falsificarea a peste 600 de facturi privind vânzarea unor pachete turistice către angajati ai unor companii de stat şi private.

Angajaţii au beneficiat, ilegal, de decontarea cheltuielilor pe care le-ar fi realizat cu concediile. Dorina Z., Laura G., precum şi persoana juridică Alba Travel & Events SRL sunt acuzate de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2013-2018, în realizarea obiectului de activitate la punctul de lucru din Alba Iulia prin intermediul celor două inculpate persoane fizice, au fost emise în fals 632 de facturi privind vânzarea unor pachete turistice şi 634 de chitanţe aferente acestora, cunoscând că înscrisurile nu sunt conforme cu realitatea, pentru ca angajaţi ai mai multor societăţi să beneficieze din partea societăţilor angajatoare de decontarea presupuselor cheltuieli ocazionate de aceste concedii de odihnă.

”Ulterior, inculpatele au stornat aceste facturi sau a emis alte facturi cu valori negative, prin 643 defacturi şi 670 de dispoziţii de plată către casierie care atestă în mod neadevărat faptul că sau restituit clienţilor încasările pentru servicii neprestate. Prejudiciul total cauzat de angajaţi cu ajutorul celor trei inculpate este în cuantum total de 1.891.553,28 lei, din care în faza de urmărire penală s-a recuperat suma de 1.625.850,78 lei, iar restul prejudiciului este acoperită aproape integral de măsurile asigurătorii dispuse în cauză”, a transmis Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia. Cea mai mare parte a persoanelor care au primit bani în schimbul concediilor pe care nu le-au efectuat au returnat societăţilor sumele respective.

Societatea trimisă în judecată a avut în 2019 o cifră de afaceri de peste 650.000 de lei şi un profit net de 358.200 de lei. Cifrele au fost relativ similare şi în 2018. Afacerile serioase au fost derulate, potrivit site-ului ANAF, în 2013 şi 2014, când prin conturile firmei s-au rulat 3,4 milioane de lei, respectiv 4,2 milioane de lei. Profiturile în aceşti ani nu au depăşit 200.000 de lei.

Dosarul a fost înregistrat miercuri, 11 noiembrie, la Judecătoria Alba Iulia şi va parcurge, iniţial, etapa camerei preliminare. Un magistrat va stabili dacă probele au fost administrate corect de Parchet în cursul urmăririi penale. De menţionat că până la pronunţarea unei hotărâri definitive, inculpatele beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

Cheltuieli ilegale pentru concedii de lux descoperite de Curtea de Conturi

Părţi civile în cauză sunt câteva dintre cele mai mari companii private din domeniul distribuţiei de gaze şi energie electrică: E-ON Energie, E-ON Servicii, E-ON Asist Complet, Electrica Transilvania Sud, Electrica Serv, Romgaz, Transgaz, Direcţia Silvică Alba. Controlalele efectuate în ultimii ani de Curtea de Conturi şi de Guvern la societăţile de stat din subordine au scos în evidenţă cheltuieli uriaşe cu concediile de lux ale angajaţilor. De exemplu, potrivit contractului colectiv de muncă fiecare angajat de la Transgaz, pe lângă indemnizaţia de concediu, beneficiază şi de decontarea biletelor de vacanţă.

Societatea decontează vacanţele pentru fiecare angajat, dar şi pentru membrii de familie. Fiecare angajat plecat în concediu primeşte 65% din preţul biletului. În cazul membrilor familiei se decontează cheltuielile de vacanţă în proporţie de 50%. Transgaz este o companie deţinută de către statul român prin Secretariatul General al Guvernului (58,51%) şi de către alţi acţionari (41,49%), cu o capitalizare totală de aproape 1 miliard euro.

La Romgaz, Curtea de Conturi a descoperit că, în 2015, s-a decontat nejustificat contravaloarea biletelor de avion inclusa în costul total al biletelor de odihnă şi tratament în afara ţării. Valoarea prejudiciului stabilit pe eşantionul verificat a fost de 353.596 lei. Compania a contestat în justiţie raportul, care a scos în evidenţă şi alte ilegalităţi, dar a pierdut procesul şi a trebuit să se recupereze banii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Taxele și impozitele locale 2025, la Alba Iulia, indexate cu 10,4%, fără consultare publică. Creștere de aproape 25% în 2 ani

Unirea Ziarul

Publicat

în

Taxele și impozitele locale 2025, la Alba Iulia, indexate cu 10,4%, fără consultare publică. Creștere de aproape 25% în 2 ani Pe orindea de zi a ședinței ordinare a consiliului local Alba Iulia din data de 29 aprilie 2024 se află proiectul de hotărâre privind indexarea cu 10,4% a taxelor și impozitelor locale pe anul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea