Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Peste 30 de persoane din Aiud, Blaj şi Vinerea s-au îmbolnăvit de trichineloză. Ancheta este în desfăşurare

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Peste 30 de persoane din judeţul Alba s-au îmbolnăvit de trichineloză după ce au consumat carne infestată de porc. Directorul DSP Alba Horea Timiş a declarat că numărul persoanelor afectate creşte de la o oră la alta, ancheta este în curs de desfăşurare, iar numărul exact al îmbolnăviţilor îl vom afla abia săptămâna viitoare.

Cele mai multe persoane sunt din Aiud (21 de cazuri) dar şi din Blaj şi din localitatea Vinerea de lângă oraşul Cugir.

Trichineloza este o boală răspândită în întreaga lume fiind determinată de un vierme nematod Trichinella spiralis, care ajunge in organismul uman in urma consumului de carne infestata. Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs), ce conţine larve vii sau chisturi viabile.

La om majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boala cu evoluţie severa care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerata, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului.

Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestata, febră, edeme palpebrale şi faciale însoţite de conjunctivita, dureri musculare şi adinamie. Boala nu se transmite interuman.

Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de:

1. Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic

2. Unele obiceiuri culinare: prepararea termică “în sânge”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastrama, cârna’ uscat sau afumat, şunca.

3. Achiziţionarea de către popula’ie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate .

4. Tăierea clandestină a animalelor


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea