Rămâi conectat

Actualitate

Persoanele care se autoaccidentează nu vor mai plăti cheltuielile medicale – Decizie CCR

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele care autoaccidentează, indiferent de modul în care se întâmplă acest lucru, nu vor mai trebui să plătească cheltuielile legate de serviciile medicale de care au beneficiat ca urmare a accidentului, potrivit unei decizii recente a Curții Constituționale a României (CCR).

Mai exact, decizia CCR stabilește că cei răniți în urma unui accident de care se fac vinovați nu vor mai fi nevoiți să plătească cheltuielile medicale către furnizorul de astfel de servicii. Pentru a se putea aplica, decizia CCR are nevoie de publicarea în Monitorul Oficial, fiind definitivă și general obligatorie.

Astfel, dacă se rănesc din culpă, într-un eveniment casnic, rutier sau de alt fel, cei vinovați nu vor mai fi „pedepsiți” și nu vor mai fi nevoiți să plătească transportul cu ambulanța sau cheltuielile legate de serviciile medicale primite la spital, fie acestea tratamente sau internare.

În prezent, Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății stabilește că persoanele “care prin faptele lor aduc daune sănătății altei persoane, precum și daune sănătății propriei persoane, din culpă, răspund potrivit legii și au obligația să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistența medicală acordată”.

În esență, decizia CCR nu face altceva decât să elimine o parte din prevederea ce poate fi găsită în Legea sănătății, respectiv a formulării „precum şi daune sănătăţii propriei persoane”.

Asta înseamnă că, ulterior publicării deciziei în Monitor, doar cei vinovați de rănirea neintenționată a altei persoane vor plăti cheltuielile medicale generate de accident, nu și cei care se rănesc singuri, indiferent de tipul accidentului suferit, respectiv rutier, casnic sau de alt fel.

Atenție! Decizia CCR nu se aplică momentan. Pentru a deveni general obligatorie, aceasta trebuie publicată în Monitorul Oficial.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea