Ziarul Unirea

Persoanele care s-au pensionat anticipat între anii 2011- 2016 pot cere recalcularea pensiei. Camera Deputaților a adoptat proiectul care modifică legea pensiilor

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

Deputații au aprobat, marți, un proiect care modifică legea pensilor. Astfel, persoanele ale căror drepturi de pensie anticipată parţială s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011- 16 iulie 2016 urmează să beneficieze de recalcularea pensiei.

Proiectul de lege pentru completarea articolului 65 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost aprobat cu unanimitate de voturi – 272 „pentru”.

ELIT

Potrivit proiectului, persoanele ale căror drepturi de pensie anticipată parțială s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 — 16 iulie 2016 beneficiază de recalculare prin aplicarea prevederilor următoare: cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limita de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă.

Această recalculare se va face la cererea persoanelor interesate, iar drepturile de pensie recalculate se cuvin și se plătesc începând cu luna următoare înregistrării acesteia, la casa teritorială de pensii în evidențele căreia se află dosarul de pensie al solicitantului.

Modificările se aplică persoanelor care până în luna depunerii cererii, inclusiv, nu au îndeplinit condițiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă.

Inițiativa dorește astfel eliminarea aplicării unui tratament diferențiat beneficiarilor de pensii anticipate parțiale și evitarea încălcării principiului egalității de tratament între aceștia.

Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, la 14 iulie 2016, a fost publicată în Monitorul Oficial Legea 142/2016 pentru modificarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice cu modificările și completările ulterioare care modifică modul de calcul al cuantumului pensiei anticipate parțiale, prin eliminarea procentului de 0,75% aplicat cuantumului pensiei pentru fiecare lună de anticipare până la îndeplinirea condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limita de vârstă.

De la data intrării în vigoare a noii reglementări, cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.

Întrucât prevederile noii reglementări nu pot retroactiva, de legea mai favorabilă au beneficiat până acum numai persoanele care au solicitat pensie anticipată parțială după data intrării în vigoare a Legii 142/2016, respectiv de 14 iulie 2016, creându-se astfel o situație discriminatorie pentru persoanele pensionate până la această dată, acestora neaplicându-se noul act normativ, susțin inițiatorii.

Propunerea legislativă, inițiată de deputatul PSD Adrian Solomon, alături de un grup de social-democrați, a fost susținută în plen de toate grupurile parlamentare.

Camera Deputaților este decizională în acest caz.

sursa: agerpres

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă| Consilierii județeni PSD Alba: Eșec la licitația CJ Alba privind transportul public de persoane. Soluția propusă de PSD

Conducerea Consiliului Județean Alba înregistrează un prim eșec la licitația privind transportul public de persoane prin curse regulate, după ce… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

6 Comentarii

Chira 25 octombrie 2017 at 11:23

multumesc celor care s-au gindit sa corecteze aceasta mare nedreptate si discriminare.in special initiatorilor care o sa-si stearga multe pacate cu asta.le multumesc si numai bine.

Fazakas Berta 26 octombrie 2017 at 0:10

Care am fost in pensie anticipata partiala si de la 01.07.2017 am primit pensia de varsta cu noi nu e mare-mare nedreptate si discriminale ? – 5 ani 28.06.2012-28.06.2017 am primit 400 lei,penalizari 45%,de ce nu primesc toti pe perioada respectiva.

Nica Constanta 26 octombrie 2017 at 10:22

Se va recalcula incepand cu data deciziei de pensie anticipata parțial?

Adrian Luchian 26 octombrie 2017 at 10:43

Când va intra in vigoare această modificare? Mulțumesc!

Maria 27 octombrie 2017 at 10:44

. Formularea din lege pct(7) ”persoanele ale căror drepturi de pensie anticipată parțială s-au deschis între 1 ianuarie 2011-16 iulie 2016…”, mi se pare că nu e în concordanță cu pct(9)…nu se acorda celor care au îndeplinit condițiile pentru limită de vârstă. Oricum o persoană care a intrat pe pensie anticipată parțial în 2011, având în vedere că aceasta se acordă cu maxim 5 ani înainte, se găsește deja la pensie de limită de vârstă și nu mai poate beneficia. De ce ? Eu cred că există o contradicție între alin (7) și (9) și o discriminare în sensul că nu se acordă retroactiv pentru perioada respectivă și sunt exceptate persoanele care au au intrat deja la pensia cu limită de vârstă.

HORGHIDAN NICOLITA NICUTA 28 octombrie 2017 at 14:29

Buna ziua.Am primit decizia de pensionare anticipata in data de 19 mai 2015,total cotizare 32 ani,2 luni si 17 zile,penaliz. 45 %,an nastere 1958,5 dec. Pensie calculata 641 lei penaliz. 352 lei.
Pot sa depun cerere de recalculare la casa de pensii din sect. 6 ?
Am fost si mi s a spus ca nu am dreptul.
Multumesc anticipat pentru raspuns.

Comentariile sunt oprite