Rămâi conectat

Politică Administrație

Persoanele care s-au pensionat anticipat între anii 2011- 2016 pot cere recalcularea pensiei. Camera Deputaților a adoptat proiectul care modifică legea pensiilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Deputații au aprobat, marți, un proiect care modifică legea pensilor. Astfel, persoanele ale căror drepturi de pensie anticipată parţială s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011- 16 iulie 2016 urmează să beneficieze de recalcularea pensiei.

Proiectul de lege pentru completarea articolului 65 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost aprobat cu unanimitate de voturi – 272 „pentru”.

Potrivit proiectului, persoanele ale căror drepturi de pensie anticipată parțială s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 — 16 iulie 2016 beneficiază de recalculare prin aplicarea prevederilor următoare: cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limita de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă.

Această recalculare se va face la cererea persoanelor interesate, iar drepturile de pensie recalculate se cuvin și se plătesc începând cu luna următoare înregistrării acesteia, la casa teritorială de pensii în evidențele căreia se află dosarul de pensie al solicitantului.

Modificările se aplică persoanelor care până în luna depunerii cererii, inclusiv, nu au îndeplinit condițiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă.

Inițiativa dorește astfel eliminarea aplicării unui tratament diferențiat beneficiarilor de pensii anticipate parțiale și evitarea încălcării principiului egalității de tratament între aceștia.

Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, la 14 iulie 2016, a fost publicată în Monitorul Oficial Legea 142/2016 pentru modificarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice cu modificările și completările ulterioare care modifică modul de calcul al cuantumului pensiei anticipate parțiale, prin eliminarea procentului de 0,75% aplicat cuantumului pensiei pentru fiecare lună de anticipare până la îndeplinirea condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limita de vârstă.

De la data intrării în vigoare a noii reglementări, cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.

Întrucât prevederile noii reglementări nu pot retroactiva, de legea mai favorabilă au beneficiat până acum numai persoanele care au solicitat pensie anticipată parțială după data intrării în vigoare a Legii 142/2016, respectiv de 14 iulie 2016, creându-se astfel o situație discriminatorie pentru persoanele pensionate până la această dată, acestora neaplicându-se noul act normativ, susțin inițiatorii.

Propunerea legislativă, inițiată de deputatul PSD Adrian Solomon, alături de un grup de social-democrați, a fost susținută în plen de toate grupurile parlamentare.

Camera Deputaților este decizională în acest caz.

sursa: agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei Comuna Ocoliș în parteneriat cu comuna Sălciua urmează să cumpere un microbuz electric destinat transportului în comun. Acesta urmează să parcurgă curse regulate între cele două comune. „Urmează să achiziționăm un microbuz electric, care va […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea