Ziarul Unirea

Persoanele care moștenesc un credit NU sunt obligate să îl plătească din banii lor

*Noul Cod Civil: ”Moștenitorii legali răspund pentru datoriile și sarcinile moștenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral”.

Obligațiile financiare ale unei persoane decedate se pot moșteni în baza prevederilor în vigoare. Totuși, creditele moștenite trebuie plătite doar în condițiile prevăzute în Noul Cod Civil.

ELIT

Patrimoniul unei persoane decedate cuprinde atât active (bunuri), cât și pasive (obligații, datorii), astfel că moștenitorii pot prelua inclusiv datoriile acesteia, se precizeaza în Noul Cod Civil (NCC). Mai exact, dacă persoana decedată are un credit, moștenitorul preia împrumutul, însă îl plătește doar în anumite condiții.

În acest sens, NCC conține câteva prevederi diferite de vechea legislație, după cum arată avocatnet.ro.

Astfel, Noul Cod Civil stabileste ca mostenitorii legali si legatarii universali sau cu titlu universal raspund pentru datoriile si sarcinile mostenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proportional cu cota fiecaruia.

Cu alte cuvinte, daca o persoana mosteneste doar datorii, nu si bunuri, aceasta nu este obligata sa le plateasca din banii sai, dupa cum a explicat Cristian Horgea, avocat in cadrul Ionescu si Sava.

In cazul in care exista doar datorii in patrimoniul succesoral, mostenitorul nu este obligat sa plateasca aceste datorii din surse proprii. Spre deosebire de reglementarea anterioara, in noua reglementare, adica in NCC art. 1.114 alin. 2, mostenitorii raspund pentru plata datoriilor mostenirii doar cu bunurile din patrimoniul succesoral„, a declarat pentru AvocatNet.ro avocatul Cristian Horgea.

Aceasta prevedere se aplica si in cazul mostenirii unui credit, a continuat avocatul care a precizat ca imprumutul reprezinta un element de pasiv si, in consecinta, sunt aplicabile aceleasi prevederi.

Important! In cazul minorului, acceptarea mostenirii se face cu incuviintarea parintelui (sau dupa caz a tutorelui) si cu incuviintarea instantei de tutela. Suportarea datoriilor mostenirii se face in limita bunurilor existente in patrimoniul succesoral.

*Ai dreptul sa renunti la creditul pe care il mostenesti?

NCC stabileste ca nimeni nu poate fi obligat sa accepte o mostenire ce i se cuvine. Astfel, o persoana care ar trebui sa mosteneasca un credit poate renunta la mostenire si, implicit, poate sa nu plateasca imprumutul, dupa cum ne-a explicat Cristian Horgea.

Conform art. 1.106 din NCC, nimeni nu poate fi obligat sa accepte o mostenire ce i se cuvine. Prin urmare, banca nu poate obliga succesibilul sa accepte mostenirea„, a declarat avocatul.

Totodata, daca persoana care mosteneste un credit renunta la acesta, atunci nu exista riscul ca banca sa considere ca persoana respectiva a renuntat la mostenire in frauda ei.

Acest risc nu exista. Banca nu poate intenta o astfel de actiune tocmai pe considerentul legal ca <<nimeni nu poate fi obligat sa accepte o mostenire ce i se cuvine>>„, a subliniat specialistul de la Ionescu si Sava.

In situatia in care la momentul acordarii creditului debitorul incheie si o asigurare pe viata care acopera riscul de deces, exista cateva aspecte ce trebuie avute in vedere.

Indemnizatia de asigurare se formeaza direct in patrimoniul beneficiarului deci, in cazul nostru, direct in patrimoniul bancii (presupunem ca banca este beneficiar al asigurarii). In caz de deces, banca va incasa indemnizatia de asigurare. In cazul in care datoria fata de banca nu este acoperita cu indemnizatia de asigurare, mostenitorii vor fi obligati sa achite diferenta dar, la fel, doar in limita si cu bunurile din patrimoniul succesoral„, a precizat Cristian Horgea.

*Cum poti renunta la datoriile pe care le mostenesti?

Potrivit avocatului de la Ionescu si Sava, o modalitate prin care se poate evita preluarea unei datorii este renuntarea la mostenire.

Renuntarea la mostenire este un act juridic unilateral, expres si solemn (forma autentica) prin care succesibilul declara, in termenul de optiune succesorala, ca nu isi insuseste titlul de mostenitor, devenind strain de mostenire„, a continuat aceeasi sursa.

Noul Cod civil prevede ca renuntarea la mostenire se realizeaza printr-o declaratie de renuntare care se incheie in forma autentica la notar. In acelasi timp, pentru informarea tertilor, declaratia de renuntare se va inscrie, pe cheltuiala celui care renunta la mostenire, in registrul national notarial, tinut in format electronic, potrivit legii.

Succesibilul care renunta este considerat ca nu a fost niciodata mostenitor, se arata in legislatia in vigoare.

Partea renuntatorului profita mostenitorilor pe care i-ar fi inlaturat de la mostenire sau celor a caror parte ar fi diminuat-o daca ar fi acceptat mostenirea, se mentioneaza in legislatia in vigoare.

In tot cursul termenului de optiune, renuntatorul poate revoca renuntarea, daca mostenirea nu a fost deja acceptata de alti succesibili care au vocatie la partea care i-ar reveni.

Sursa: avocatnet.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Mesaje de Sfinţii Petru și Pavel. Urează-le un călduros ”La mulți ani” celor apropiați

MESAJE de SFANTUL PETRU si PAVEL 2021 • SMS-uri de „la mulţi ani” de Sfinţii  Apostoli Petru şi Pavel •… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de Sfinţii Petru şi Pavel. URARI și FELICITARI pe care le poți trimite sărbătoriților

Mesaje de Sfinţii Petru şi Pavel. URARI și FELICITARI pe care le poți trimite sărbătoriților În ziua de 29 iunie,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Nume care se sărbătoresc de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel – aproape 500.000 de români îşi serbează onomastica

Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Petru şi Pavel ? Români care îşi serbează onomastica de Sfinţii Petru şi Pavel:… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

27 iunie – Ziua Mondială a Pescuitului. Curiozităţi despre acest sport

În fiecare an, la 27 iunie, este marcată ziua mondială a pescuitului. Iniţiativa unei asemenea sărbători a fost lansată, în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

BACALAUREAT 2021: Modele de SUBIECTE, teste de ANTRENAMENT și BAREME

Toate MODELELE de SUBIECTE și teste de ANTRENAMENT pentru BACALAUREAT 2021. BAREME: seturile 1-12. Calendarul BAC 2021 pentru elevii claselor… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

23 iulie, Ziua Presei Militare Române. Prima publicaţie militară din România s–a înfiinţat pe vremea lui Cuza

Ziua presei militare este sărbătorită an de an la 23 iulie și aminteşte de data la care, în anul 1859,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

26 Iunie: Ziua Internațională Împotriva Abuzului și Traficului Ilicit de Droguri

Adunarea Generală a ONU a decis, prin Rezoluţia 42/112 din 7 decembrie 1987, ca în data de 26 iunie să… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de Sfinţii Petru şi Pavel haioase! Felicitări şi urări de „La mulţi ani” pe care le puteţi trimite celor dragi de ziua numelui

Mesaje, Urări, felicitări amuzante, haioase și halii pentru cei care își sărbătoresc onomastica de Sfinții Petru și Pavel • Mesaje… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro