Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

Periplu cultural cu Ştefan Dinică în locul natal, satul „Moromeţilor”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    Soarele începe să răsară; câmpia se limpezeşte de spuma argintie a aburilor de rouă şi întinderea ei care joacă acum în nemărginiri de foc recepătrunde prin ochi înăuntrul omului, îl împrăştie afar’, îl goleşte de frământările lui trudnice şi apăsătoare, pentru ca după aceea să-l adune la loc, într-un fel nou… Sunt cuvintele lui Marin Preda dar şi sentimentele celor care au păşit pe urmele sale în Siliştea Gumeşti şi Alexandria: scriitorul Ştefan Dinică, om al acelor locuri, şi Mioara Pop, director al Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba.
Periplul a început în ziua de 24 noiembrie, când gazdă primitoare a fost Biblioteca Judeţeană „Marin Preda” Teleorman. Acolo, cu ocazia „Zilelor bibliotecii” s-au pus bazele unui parteneriat cultural între cele două instituţii, iar scriitorul Ştefan Dinică a fost invitat să îşi lanseze cartea „Amiaza iubirii”. Reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Teleorman, ai Prefecturii Teleorman, ai bibliotecii, numeroşi oameni de cultură şi iubitori de carte au fost martorii evenimentului, emoţionant şi plin de încărcătura aducerilor aminte, pentru unii şi inedit, pentru alţii. Pe lângă cărţile oferite de Ştefan Dinică, cu autograful autorului, biblioteca din Alba Iulia a dăruit tuturor celor prezenţi revista „Acasă”, realizată cu multă trudă şi dăruire sub coordonarea scriitorului Ion Brad, precum şi cărţi editate cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Alba.
   În 25 noiembrie 2011, „Amiaza iubirii” a poposit în satul în care autorul s-a ivit în lume – Siliştea Gumeşti. Dincolo de bucuria revederii cu locurile natale şi a dăruirii unei cărţi celor prezenţi, a fost emoţia „întâlnirii” în Centrul Memorial „Marin Preda” cu cel ce a dat veşnicie satului. Fotografii cu autorul „Moromeţilor” se aflau peste tot în încăpere, pătrunzând adânc în inima şi ochiul privitorilor. Au urmat o vizită la şcoala în care a învăţat Marin Preda şi o întâlnire la Centrul Cultural din Siliştea Gumeşti cu cei care l-au cunoscut pe Marin Preda şi cu cei care l-au cunoscut sau i-au fost vecini lui Ştefan Dinică.
Paşii i-au purtat apoi pe Ştefan Dinică şi Mioara Pop la liceul din Roşiorii de Vede, liceu în care scriitorul şi-a petrecut adolescenţa şi s-a format ca viitor om de litere. Şi aici, Ştefan Dinică a oferit o „Amiază a iubirii” celor care se află la primele trăiri de acest fel, cu drag, cu înţelepciune şi, bineînţeles, cu amprenta autorului. Demersul cultural realizat în această călătorie se doreşte un început rodnic şi ofertant între două instituţii care promovează oameni şi cărţi.Un popas încărcat de bucurie a fost vizita la un prieten drag şi apropiat bibliotecii, scriitorul Ion Brad care, cu generozitate şi căldură, a oferit un număr mare de volume Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba, cărţi rare, cărţi cu autograf şi crâmpeie din viaţa distinsului diplomat oglindite în tablouri, icoane, cărţi şi amintiri.
Cristina SMADEA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!


Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Cod de conduită împotriva xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură în universități

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cod de conduită împotriva xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură în universități Pentru a preveni apariția unor evenimente înregistrate în alte țări în urma faptelor asociate antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură și pentru a combate comportamentele care duc la astfel de fapte, Ministerul Educației (ME) a publicat miercuri un ordin ce […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea