Percheziții, ce vizează destructurarea unei grupări specializate în fraude informatice, în Alba și alte 8 județe

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Un număr de 37 de percheziţii care vizează destructurarea unei grupări specializate în fraude informatice au avut loc astăzi  în nouă judeţe din țară, printre care și Alba.

Este vorba despre un prejudiciu de 500.000 de euro, fiind păgubiți în special clienţi ai Poştei italiene, din conturile cărora erau extrași fraudulos banii. În acest dosar s-a dispus începerea urmăririi penale în cazul a 36 de învinuiţi, poliţiştii BCCO și procurorii DIICOT efectuând percheziţii în Suceava, Bacău, Craiova, Constanţa, Alba, Galaţi, Piteşti, Braşov şi Dâmboviţa, urmând să fie puse în aplicare 35 de mandate de aducere.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Judeţene Suceava, începând de anul trecut poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava au în lucru, sub coordonarea unui procuror DIICOT, un dosar penal în care sunt vizate mai multe persoane, între care cinci cetăţeni străini. În acest dosar sunt cercetaţi şi doi tineri din comuna botoşăneană Hudeşti, un altul din Bacău, un altul din Băileşti (Dolj) şi o tânără din Târgovişte.

Anchetatorii au stabilit că suepecţii au constituit un grup infracţional la care au aderat 36 de persoane şi care acţiona în judeţele Suceava, Botoşani, Bacău, Constanţa, Sibiu, Dâmboviţa, Galaţi şi Dolj.

Membrii grupării sunt acuzaţi de infracţiuni informatice, prin fraudarea în special a clienţilor Poste Italiane s.p.a, după ce au obţinut datele de acces în conturile bancare online banking ale acestora, prin metoda phishing, au accesat fraudulos conturile şi au făcut transferuri frauduloase de bani prin Western Union.

O parte din membrii grupării acţionau pe teritoriul Italiei pentru obţinerea datelor de acces la conturile bancare ale victimelor şi realizarea transferurilor frauduloase către alţi membri ai grupării care, la rândul lor, aveau sarcina să ridice banii de la diferite agenţii Western Union de pe teritoriul României.

Acuzaţiile aduse membrilor reţelei sunt constituire, aderare si sprijinire a unui grup infracţional organizat, efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase, deţinere fără drept a unui program informatic, a unei parole, cod de acces sau date informatice şi distribuire sau punere la dispoziţie, fără drept, a unui dispozitiv sau program informatic, a unei parole, cod de acces sau alte asemenea date informatice.

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136