”Pentru protocol mă, o sută cincizeci, pentru protocol!” Dialoguri înregistrate între denunțător și inculpat într-un dosar penal de trafic de influență

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

”Pentru protocol mă, o sută cincizeci, pentru protocol!” Dialoguri înregistrate între denunțător și inculpat într-un dosar penal de trafic de influență. Cum se negocia șpaga pentru un examen la școala de șoferi!

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba s-au folosit în ancheta privind dovedirea unei infracțiuni de ”trafic de influență” inclusiv de înregistrări ale unor convorbiri în mediul ambiental sau a unor discuții telefonice. Inculpatul este un instructor auto, condamnat în prima instanță la pedeapsa de 2 ani de închisoare cu suspendare. Acesta a fost denunțat de un cursant al acestuia, care a promovat examenul de conducere pentru categoria C.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

Instructorul i-a cerut acestuia, în două rânduri, o sumă de bani pe motiv că trebuie să plătească o masă de protocol pentru polițiștii care îi testează pe viitorii șoferi. Infracțiunile pentru care inculpatul Vlad V. este judecat au avut loc în ianuarie 2017.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

”În data de 16.01.2017, după ce denunțătorul G. V. M. a promovat examenul de conducere pentru categoria C, inculpatul i-a pretins acestuia suma de 150 de lei, pe care martorul i-a dat-o inculpatului, după ce în prealabil inculpatul i-a spus martorului că a promovat examenul de conducere pentru categoria C, spunându-i că l-a ajutat pe martor să promoveze acest examen și că pentru a-l ajuta a dat această sumă de bani polițistului examinator.

Martorul denunțător a arătat în mod expres că această sumă nu i-a fost cerută înainte de examen, el având convingerea că a promovat acest examen în baza cunoștințelor pe care le-a dobândit. Cu toate acestea i-a dat inculpatului suma solicitată.

În data de 19.01.2017, inculpatul V. V. i-a mai pretins denunțătorului G. V. M. o sumă de bani cuprinsă între 100 – 150 de lei, pentru a interveni pe lângă funcționari din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Alba, pentru ca aceștia să nu-și îndeplinească îndatoririle de serviciu, promițându-i că va fi favorizat la susținerea probei practice în vederea obținerii permisului de conducere categoria E. În data de 26.01.2017, inculpatul a primit suma de 150 de lei de la denunțătorul G. V. M., procedându-se la constatarea infracțiunii flagrante”, se afirmă în motivarea deciziei de la Tribunalul Alba.

Bărbatul prins în flagrant le-a spus anchetatorilor că suma de bani pe care a primit-o de la denunțător a reprezentat o tranșă din contravaloarea școlarizării, diferență pe care acesta o mai avea de achitat. Cursantul achitase, însă, anterior integral suma de 1.750 de lei, reprezentând valoarea activităților prestate de societatea la care lucrează instructorul auto. Din procesul – verbal de redare în formă scrisă a dialogului ambiental purtat în data de 19.01.2017 între denunțătorul G. V. M. și inculpatul Vlad V. rezultă că denunțătorul îl întreabă pe inculpat dacă îl poate ajuta și la categoria E, în condițiile în care l-a ajutat la obținerea categoriei C a permisului de conducere. Inculpatul îi răspunde afirmativ și îi spune să stea liniștit. Mai mult, îi comunică și prenumele funcționarilor examinatori.

În momentul în care denunțătorul îl întreabă pe inculpat ce sumă trebuie să îi ofere, acesta îi răspunde 100 – 150 unul:

„G.V.M.: … dacă m-ați ajutat la C, mă mai puteți ajuta și la E?
V.V.: Ie, mă! Stai liniștit, mă!
G.V.M.: Și cât costă?
V.V.: Păi stai! Dacă sunteți 3 – 4, să facă de-o masă, acolo. 100- 150 unul. Vedem noi.
G.V.M.: Deci tot ca la C?
V.V.: Ie mă! Ie! Stai liniștit.”

Din procesul – verbal de redare în formă scrisă a convorbirilor telefonice purtate între inculpatul Vlad V. și G. V. M. în data de 26.01.2017 rezultă că inculpatul îl avertizează pe denunțător să nu mai discute pe telefon și îl asigură să stea liniștit:
“M.: Ă, sunt, am picat la C., mai îi unul la E, da …, conduce
V.V.: No, stai liniștit! Stai, stai liniștit, nu tăt spune în telefon prostii! Stai liniștit! Da, mă! Da mă!”

Din procesele – verbale de redare în formă scrisă a dialogului ambiental purtat în data de 26.01.2017 între denunțătorul G. V. M. și inculpatul Vlad Valer rezultă că inculpatul îi pretinde denunțătorului suma de 150 de lei:
“G. V.: Și cât? Cât rămâne?
V.V.: Pentru protocol mă, o sută cincizeci, pentru protocol!
G.V.M.: Ok. Și amu cât îi?
V.V. : O sută cincizeci mă. Dai ieftin o masă, protocolul la ei, atâta-i ie.”

În cursul judecății inculpatul a arătat că nu dorește judecarea în baza procedurii simplificate și că se prevalează de dreptul la tăcere. ”Audiat în cursul judecății, martorul denunțător a arătat în esență că a făcut școala de șoferi cu inculpatul, că a promovat examenul pentru categoria C având convingerea că a știut la examen, însă la data de 16.01.2017 inculpatul i-a pretins acestuia suma de 150 de lei pe care urma să i-o dea examinatorului, spunându-i denunțătorului că a fost ajutat pentru a lua acest examen, iar denunțătorul i-a dat această sumă inculpatului deși a fost deranjat de această cerere câtă vreme nu i s-a făcut o astfel de propunere înainte de examen.

Ulterior, la data de 19.01.2017, inculpatul i-a promis aceluiași martor denunțător, aceeași sumă de bani, pentru a o remite apoi examinatorului de la următorul examen pentru categoria E, pentru ca acesta să-l promoveze pe denunțător la examen, lăsându-l pe denunțător să creadă că are influență asupra examinatorului”, se mai afirmă în motivarea Tribunalului Alba.

Instanța l-a condamnat pe inculpat doar pentru fapta din 19 ianuarie 2017, achitându-l pentru cea din 16 ianuarie. Decizia a fost contestată atât de inculpat, cât și de Parchet, iar dosarul va ajunge la Curtea de Apel.

Până la pronunțarea hotărârii definitive, inculpatul beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

Bulă 23 februarie 2018 at 5:48

România este singura țară din lume în care examenul auto se dă cu Poliția ! De ce nu își înființează și scoală….. ca să știim cine e stăpânul .

Comentariile sunt oprite