Rămâi conectat

Ştirea zilei

Pentru DJTS Alba, cei din urmă sunt cei dintâi? *Scrisoare deschisă adresată directorului DJTS Alba, de către Marius Ceteraş, antrenorul lui Mihnea Costachi

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Marius Ceteras Gala Sporturilor2Gala Sportului Judeţean 2014 a furnizat numeroase nemulţumiri în privinţa alcătuirii clasamentelor sportive, cel mai vehement dovedindu-se Marius Ceteraş, antrenorul şahistului Mihnea Costachi. Supărat din pricina faptului că elevul său, deşi medaliat cu bronz la Campionatele Mondiale de juniori nu a prins primii 10 la secţiunea neolimpici, Ceteras a făcut un rechzitoriu dur la adresa DJST Alba, cerând demisia directorului Adrian Păştină.

Domnule director al DJTS Alba, Adrian Pastina

La invitatia institutiei pe care o conduceti, am participat marti 16 decembrie la ceea ce ar fi trebuit sa fie Gala Sportului Judetean Alba, eveniment la care Consiliul Judetean Alba si DJTS Alba premiaza cei mai buni performeri sportivi ai anului pe baza clasamentelor pe care le alcatuieste DJTS Alba. Din pacate ceea ce ar fi trebuit sa fie o sarbatoare a sportului din judetul Alba a fost transformata de institutuia pe care o conduceti intr-o mascarada. Modul in care dumneavoastra impreuna cu ceilalti “specialisti” in sport ai DJTS Alba ati alcatuit clasamentele este halucinant si scandalos pentru mine si, cred eu, pentru oricine intelege cat de cat fenomenul sportiv. Poate nu e cazul dumneavoastra si ati intocmit acele clasamente cu multa buna intentie si cu putina pricepere. Sau poate ati fost impis politic de la spate sa alcatuiti acele clasamente in acest mod, favorizand in mod vadit CS Zamolxis Alba Iulia, club care in plina campanie electorala pentru europarlamentare a semnat un parteneriat cu PSD Alba, dumneavoastra ca director al DJTS Alba si directorul CS Unirea Alba Iulia, din cate stiu eu o premiera pentru sportul romanesc, care ma trimite cu gandul la parteneriate similare politico-sportive din Coreea de Nord sau Cuba.

Habar n-am care au fost motivele pentru care ati alcatuit clasamentele asa cum le-ati alcatuit, poate ne spuneti dumneavoastra, cert este ca prin ceea ce ati facut v-ati batut joc de munca a zeci de sportivi din judetul Alba. Printre acestia si elevul meu Mihnea Costachi, care in acest an a avut unele rezultate de exceptie, cu siguranta cele mai importante din istoria sahului albaiulian. Le recapitulez pe scurt. Locul 3 la Campionatele Mondiale de juniori sub 14 ani din Africa de Sud, competitie la care au participat sportivi din 88 de tari, la categoria sa de varsta luand startul 99 de participanti. Pentru acest rezultat a primit 70 de puncte din partea DJTS Alba, 20 pentru participare si 50 pentru medalia de bronz. Locul 1 din 61 de participanti in Campionatul National de juniori in proba de sah clasic, locul 1 din 60 de participanti in Campionatul National de juniori in proba de sah rapid si locul 1 din 57 de participanti in Campionatul National de juniori in proba de blitz. Marius Ceteras Gala Sporturilor1Pentru aceste 3 titluri nationale de juniori a primit din partea DJTS Alba 3 x 5 puncte = 15 puncte. Suplimentar Mihnea Costachi a obtinut in acest an locul 2 la Campionatul Nationale de seniori la sah rapid, a participat impreuna cu echipa Romaniei la Campionatul European de juniori sub 18 ani pe echipe, iar in aceste zile participa la Olimpiada de juniori sub 16 ani (echivalentul unui Campionat Mondial de juniori pe echipe), niciuna dintre cele 3 performante nefiind luate in calcul de DJTS Alba! Deci in total 85 de puncte acordate de DJTS Alba, insuficiente pentru un loc in primii 10 sportivi la probele neolimpice in viziunea dumneavoastra si a institutiei pe care o conduceti.

Sigur, nu ar fi fost nicio problema daca primii 10 clasati in ierarhia dumneavostra ar fi obtinut niste rezultate sportive notabile in anul 2014. Va propun insa sa vedem impreuna cum s-au alcatuit clasamentele de catre DJTS Alba, in special cel de la probele neolimpice in care pe primele 9 locuri sunt ocupate de 9 sportivi de la powerlifting (!!!), un sport in care federatia nationala are sediul in Alba Iulia, iar majoritatea cluburilor si sportivilor sunt din judetul Alba.

Pe primul loc se afla o sportiva de la sectia de powerlifting a CS Zamolxis Alba Iulia cu un total de 256 de puncte. Dintre acestea 100 de puncte au fost acordate pentru rezultatele la Campionatul Mondial de cadeti categoria 47kg. Un punctaj frumos, mai mare decat toate punctele acordate lui Mihnea Costachi pentru rezultatele din 2014. Pe site-ul competitiei desfasurate la Oroshaza (Ungaria) gasim clasamentele oficiale care ne arata ca sportiva albaiuliana s-a clasat pe ultimul loc din cele 5 participante la toate cele 3 probe genoflexiuni, impins si indreptari, ceea ce i-a adus si o clasare finala pe locul 5 la total cumulat. Deci sa recapitulam: 20 de puncte pentru participare + 20 de puncte pentru ultimul loc in proba de genoflexiuni + 20 de puncte pentru ultimul loc in proba de impins + 20 de puncte pentru ultimul loc in proba de indreptari + 20 de puncte pentru ultimul loc total cumulat la cele 3 probe = 100 puncte !!! La aceasta zestre de puncte se adauga punctele obtinute in alte doua competitii. La Campionatul National de impins din culcat s-au prezentat doua participante: sportiva albaiuliana pe care DJTS Alba o considera performera anului 2014 si si o sportiva de la clubul Zeus Powerlifting Mihalt, ambele junioare. Deoarece sportiva albaiuliana a surclasat-o pe cea mihaltana, ridicand 47,5 kg fata de doar 27,5 kg ale adversarei, s-a ales cu 3 titluri de campioana nationala: campioana nationala de senioare, campioana nationala de tineret sub 23 de ani si campioana nationala de junioare sub 20 de ani! Si in plus s-a ales si cu 33 de puncte acordate de DJTS Alba pentru aceasta mega performanta. In fine, ultimul rezultat decisiv pentru obtinerea titlului de sportiva anului 2014 in judetul Alba a fost obtinut la Campionatele Nationale de juniori, tineret si seniori. La aceasta competitie au participat un numar record de 4 sportive, sportiva albaiuliana obtinand 2 locuri 1 si un loc 2 in cele 3 probe, plus un loc 1 per total cumulat. Si fiindca, asa cum ne-am obisnuit, toate participantele erau junioare, numarul de medalii s-a triplat, 4 medalii pentru clasamentul junioarelor, 4 medalii pentru clasamentul de tineret sub 23 de ani si 4 medalii pentru clasamentul senioarelor, iar din partea DJTS Alba 29 de puncte + 37 de puncte + 57 de puncte = 123 de puncte

Deoarece toate cazurile sunt in mare parte similare, va las pe dumneavoastra sa le analizati singur. La fel cum va lasa sa admirati cu profund respect numeroase locuri 1 ocupate de sportivii din Top 10 DJTS Alba in competitii in care a participat cate un singur sportiv la o categorie (!!!), cum este si cazul sportivului clasat pe locul 2 in ierahia DJTS Alba, cvadruplu campion national de juniori la categoria 74kg, competitie in care a concurat de unul singur !Va mai prezint un singur exemplu la fel de interesant, cel al sportivei de pe locul 3 din ierarhia DJTS Alba. Aceasta a primit din partea “specialistilor” directiei de sport Alba 194 de puncte. Dintre acestea 170 de puncte sunt acordate pentru Campionatul Mondial de cadeti categoria 43kg, competitie la care au participat 4 sportive! Calculul DJTS Alba este si de aceasta data dezarmant: 20 de puncte pentru participare + 45 de puncte pentru penultimul loc in proba de genoflexiuni + 35 de puncte pentru ultimul loc in proba de impins + 35 de puncte pentru ultimul loc in proba de indreptari + 35 de puncte pentru ultimul loc total cumulat la cele 3 probe = 170 puncte !!!

Domnule Adrian Pastina, chiar ne considerati pe toti cei care suntem implicati in sportul din judetul Alba niste tampiti? De cat timp sunteti la conducerea DJTS Alba nu ati aflat ca in sport se premiaza primul loc si nu ultimul loc? Dumneavoastra chiar nu realizati ca facand astfel de clasamente ridicole nu doar batjocoriti munca a zeci de sportivi din judetul Alba, dar si “redirectionati” banii publici dinspre sportivii care ii merita spre alti sportivi cu merite mult mai mici?

Daca nu sunteti capabil sa pricepeti macar atata lucru, consider ca cel mai bun lucru pe care il aveti de facut este sa va dati demisia din functia de director al DJTS Alba si sa lasati in acesta functie pe altcineva care a lipit mai putine afise electorale, dar se pricepe mai mult la sport.

Marius Ceteras, maestru al Federatiei Internationale de Sah, antrenorul lui Mihnea Costachi


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea