Pentru că pacienții grav bolnavi sunt trimiși la clinici învecinate la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia s-a făcut doar o prelevare de organe în 6 ani de la înființarea centrului acreditat

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Pentru că pacienții grav bolnavi sunt trimiși la clinici învecinate, la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia s-a făcut doar o prelevare de organe în 6 ani de la înființarea centrului acreditat

Fostul Ministru al Sănătății a vorbit despre necesitatea campaniei de prelevare de organe care se derulează deja. ”O campanie împreună cu asociaţiile de pacienţi şi cu media, noi spunem că, timid, am început, dar, în momentul în care vom da aceşti indicatori, obligativitate, atunci lucrurile cred că se vor schimba”, a mai declarat Sorina Pintea.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia este acreditat pe activitatea de prelevare de organe, ţesuturi şi celule din anul 2013, iar de atunci şi până în prezent s-au prelevat organe de la un pacient, în anul 2015.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

De atunci nu a mai fost înregistrat la spitalul din Alba Iulia niciun pacient în moarte cerebrală şi, în consecinţă, nu au existat nici donatori şi nici tentative de prelevare de organe. Aceasta se întâmplă deoarece mulţi dintre pacienţii aflaţi în stare gravă în spitalele din Alba sunt transferaţi la clinici din Cluj Napoca şi Târgu Mureş.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba, la sediul instituţiei nu este înregistrat niciun dosar din partea pacienţilor din judeţ care aşteaptă un transplant, acestea fiind depuse, de obicei, în judeţele unde există clinici care efectuează astfel de activităţi.

La nivel naţional, un număr de 160 de donatori potenţiali de organe au fost înregistraţi în 2018, iar dintre ei au devenit reali doar 55. În 2018 s-au realizat 102 transplanturi renale, 46 de ficat, trei de plămâni şi cinci de cord.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419