Rămâi conectat

Actualitate

Pensii diaspora 2022: Cât timp durează rezolvarea unui dosar pentru românii din străinătate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pensii diaspora 2022: Cât timp durează rezolvarea unui dosar pentru românii din străinătate

Ajunși la vârsta pensionării, românii din diaspora se lovesc de birocrația masivă din sistemul de pensii din România. Criza de personal și diferențele de legislație blochează mii de dosare, în timp ce titularii nu primesc nici un bani și sunt obligați să aștepte pe termen nedefinit. Iată ce a descoperit Inspectorul PRO.

Citește și: Pensii 2022: Majorare pensii ianuarie 2022 • punctul de pensie • ajutorul pentru pensionari • impozitarea pensiilor • pensii militare 2022

Cei patru milioane de români din străinătate trebuie să aibă nervii tari, odată ce ajung la vârsta de pensionare. Și asta pentru ca durata rezolvării unui dosar de pensie a crescut de la minimum două luni, la maximum doi ani. Cei mai afectați sunt vârstnicii din Italia și Spania, care reprezintă 80% din totalul celor care solicită pensie pentru perioadă muncită în România.

Disperați de termenele infinite pe care le primesc, mulți aleg să revină în țară ca să-și urgenteze dosarele.

Elit - Gustul Desăvârșit

Echipa de la Inspectorul Pro a surprins în Bucuresti scene rupte din operele lui Caragiale. Din cauza birocrației, oamenii sunt nevoiți să facă potecă până își rezolvă problema. Este și cazul unui bărbat stabilit în Italia, care își așteaptă decizia de un an.

Citește și: Pensii 2022: Cum se vor încheia contractele de asigurări sociale după noile modificări legislative

Bărbat: Mie nu mi-a venit nici obiectul ăla care se numește talon de pensie.

Angajată: Dar decizie aveți?

Bărbat: Nu prea! A fost expediată la adresa mea?

Angajată: Să verific.

Bărbat: Vă rog, verificați cu calm.

Angajată: Va mai dura!

Bărbat: Păi a durat deja, stimată doamnă, a trecut un an de când am făcut cererea!

Angajată: Avem nevoie de vechimea din Italia printr-un formular E 205 italian.

Bărbat: Și de ce nu mi l-ați cerut, sau nu asta e procedura dacă sunt la pensii internaționale? Mie nu mi place să fac pe turistul, dar la o cerere pe care Italia v-a trimis-o în ianuarie, care se numește pensie internațională… Știți că trebuie cerută… Ce ar trebui să fac? Să trec și în spate, să-mi calculez și pensia dacă ajungem în situația asta? Vă rog, să-mi dați o justificare scrisă de ce nu am pensie. Confuzia nu am făcut-o eu. Cererea am completat-o, am depus toate actele.

Angajată: Am descoperit-o împreună.

Bărbat: Când?

Angajată: Acum!

Bărbat: Și dacă treceam peste zece ani?

Angajată: Noi suntem un singur om pe niște mii de dosare!

Angajații departamentului de pensii internaționale din Capitală recunosc că sunt depășiți de situație.

Angajată ghișeu: Suntem câțiva noi care încercăm să învățăm din mers toate chestiile astea.

O altă angajată de la ghișeu: Încercăm să intrăm din program în program ca să aflăm niște informații să putem să vă dăm niște informații pe ghiseu, nu va inchipuiți că am avea vreo bază de date ca la NASA!

Și dacă la ghișeu se întâmplă așa, unde ești față-n față cu funcționarii, prin telefon misiunea devine aproape imposibilă. Iată un exemplu din Spania.

Angajată: Dosarul a ajuns, domnul Tănase! 58.886 din 8 decembrie.

Bărbat: Decembrie?

Angajată: Da.

Bărbat: Păi de aici a fost trimis în august, doamnă!

Citește și: Pensia pentru limită de vârstă 2022: Cine poate ieși la pensie în acest an. Condiții pentru pensionarea pentru limită de vârstă în anul 2022

Angajată: Domnule, nu știu ce ziceți dvs., vă spun când a ajuns la noi. A fost trimis din greșeală la Brăila!

Birocrația și lipsa personalului calificat fac din sistemul de pensii din România unul foarte greoi. Iar totul se reflectă direct în viața oamenilor care au nevoie de acești bani, așa puțini cum sunt.

Lina Tănase: „50 am rămas fără niciun venit. E greu și aici în Spania să gasești de lucru la 62 de ani. Și atunci sigur ca m-am bazat în pensia asta. Aștept o lună, două, trei, dar nu un an. E prea mult!”.

Președintele Casei Naționale de Pensii recunoaște că cea mai marea problemă a României o reprezintă lipsa digitalizării. Ceea ce ne arunca la coada Europei. Daniel Baciu spune ca prin Planul Național de Redresare și Reziliență au fost alocate 100 de milioane de euro pentru digitalizare.

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii: „Ar fi mai facil dacă am fi la un nivel avansat de digitalizare astfel încât dacă bagi un cod numeric personal să-ți se adune automat vechimea, în 3 secunde, din 7.000 de locuri, unde ai. În momentul de față, nu putem să facem lucrul ăsta. Oricât se face, eu nu pot să revoluționez țara asta pentru că eu trebuie să interconectez cu alte instituții”.

Casele de Pensii din întreaga țară înregistrau, în noiembrie 2019, peste 40.000 de dosare internaționale nesoluționate. Toate, cu întârzieri mai mari de șase luni.

Din 2010 și până în prezent, Ministerul Muncii a fost condus de 12 politicieni, dar niciunul nu a reușit să rezolve această problemă. Vârful dosarelor internaționale restante s-a înregistrat în noiembrie 2019, când în fruntea instituției s-a aflat tot actualul ministru.

Sursa: stirileprotv.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Avem cu ce ne mândri: România, pe locul 2 în UE la episoadele de băut intens

Ziarul Unirea

Publicat

în

Avem cu ce ne mândri: România, pe locul 2 în UE la episoadele de băut intens

Băutul intens e definit în UE drept ingerarea echivalentului a cel puțin 60 de grame de etanol pur (echivalând cu aproximativ șase băuturi standard) într-o singură repriză.

România e printre fruntașe în UE, potrivit unei statistici OMS preluate de Euronews Italia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, aproape unul din cinci europeni (19%) afirmă că a avut în 2019 episoade de băut intens cel puțin o dată pe lună.

Cea mai mai mare proporție a adulților care participă la astfel de episoade măcar o dată pe lună se regăsește în Danemarca (38%), urmată de România (35%), Luxembourg (34%), Germania (30%) și Belgia (28%).

Interesant este că țări în care o parte semnificativă a populației bea zilnic, cum sunt Spania și Italia, se află la coada clasamentului băutului intens, cu 6%, respectiv 4%.

Statistica OMS arată că dintre cele zece țări din lume în care se bea cel mai mult, nouă sunt din UE. Dar există diferențe mari de la țară la țară.

Dacă ți se pare că europenii beau mult, bănuiala ta e corectă: în Europa se bea mai mult alcool decât oriunde altundeva. În Europa persoanele de peste 15 ani beau în medie câte 9,5 litri de alcool pur anual, echivalând cu 190 litri de bere, 80 de litri de vin sau 24 de litri de tărie.

Datele provin din raportul pe 2021 privind Europa întocmit de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Consumul total de alcool per capita a scăzut cu 2,5 litri (21%) în 2000-2019 în „Regiunea Europeană a OMS”, care cuprinde o zonă geografică vastă cu 53 de țări, inclusiv Rusia și foste state sovietice precum Moldova.

Țările europene cu cel mai mare consum de alcool per capita erau în 2019 Cehia (14,3 litri), Letonia (13,2), Moldova (12,9), Germania (12,8), Lituania (12,8), Irlanda (12,7), Spania (12,7), Bulgaria (12,5), Luxembourg (12,4) și România (12,3).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

ANGAJĂRI la STAT 2023: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 01 octombrie 2023. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS

Ziarul Unirea

Publicat

în

ANGAJĂRI la STAT 2023: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 01 octombrie 2023. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS

Mai multe instituţii publice din Alba anunță posturi vacante la data de 01 octombrie și organizează concursuri în următoarea perioadă. Pentru ocuparea posturilor, candidaţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii, privind studii sau vechime în muncă sau alte cerinţe.

*Spitalul Municipal Aiud cu sediul în Aiud, str. Spitalului Nr 2 nr. 2, judetul Alba, organizează concurs, pentru ocuparea următorului post contractual, conform H.G. nr. 1336/08.11.2022:

1. Nivelul postului: execuţie
2. Denumirea postului: statistician medical, post vacant, pe perioadă nedeterminată.
3. Numărul de posturi: 1 post normă întreagă
Dosarele de înscriere se depun la Secretariat instituţie, tel: 0751198739, persoană de contact Bogin Georgeta, email: [email protected].
Termenul de depunere a dosarelor (minim 10 zile lucrătoare de la afişare): 05.10.2023, ora 16:00, la sediul instituţiei.
Condiţii specifice de participare la concurs:
1. Nivelul studiilor: – diplomă de studii medii de specialitate sau diplomă de studii medii
2. Vechime în specialitatea studiilor: – 6 luni vechime în activitate

Elit - Gustul Desăvârșit

Relații suplimentare detaliate privind atribuțiile postului, bibliografia și conținutul dosarului de concurs, vor fi puse la dispoziție, în zilele lucrătoare, pe site-ul instituției și/sau la sediul instituției.

*COLEGIUL NAȚIONAL „INOCHENTIE MICU CLAIN”, BLAJ, JUDEȚUL ALBA organizează concurs de recrutare pentru ocuparea postului de secretar, 0,5 normă.

Condiţii specifice de participare la concurs:

1. Studii de specialitate**: Studii superioare absolvite cu diplomă de licență;
2. Cunoștințe de operare/programare pe calculator (necesitate și nivel): Excel, Word, Baze de date, internet etc;
3. Cunoștințe de utilizare a softurilor adecvate activității din învățământ: EDUSAL; REVISAL; SIIIR.;
4. Abilități, calități și aptitudini necesare: abilități de relaționare – comunicare cu întreg personalul;
5. Vechime: 10 ani.

Calendarul de desfăşurare a concursului, respectiv data limită şi ora până la care se pot depune dosarele de concurs:

-termenul de depunere a dosarelor (10 zile lucrătoare de la afişare): 22.09.2023 – 06.10.2023, ora 12.00, la sediul instituţiei;
-selecţia dosarelor: 10.10.2023, ora 10.00, la sediul instituţiei;
-proba scrisă în data de 16.10.2023, între orele: 10.00-11.00, la sediul instituției;
-afişarea rezultatelor de la proba scrisă: 16.10.2023, ora 11.30;
-proba practică în data de 16.10.2023, între orele: 12.00-13.00, la sediul instituției;
-afişarea rezultatelor de la proba practică: 16.10.2023, ora 13.30;
-proba interviu în data de 16.10.2023, între orele: 14.00-15.00, la sediul instituției;
-afişarea rezultatelor de la proba de interviu: 16.10.2023, ora 15.30;
-afişarea rezultatelor finale: 16.10.2023, ora 16.00.

Termenele în care se pot depune contestaţii, respectiv afişarea rezultatelor contestaţiilor:
– se pot depune contestaţii până în data de: 17.10.2023, ora 12.00, la sediul instituţiei;
– afişarea rezultatelor la soluţionarea contestaţiilor: 17.10.2023, ora 16.00, la sediul instituţiei.

*Universitatea „ 1 Decembrie 1918 ” din Alba Iulia, cu sediul în Alba Iulia, str. Gabriel Bethlen, nr.5, judeţul Alba organizează concurs în vederea ocupării pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, a postului vacant de muncitor calificat tr. I – bucătar

Condiţiile specifice care trebuie să fie îndeplinite de către candidaţi pentru participarea la concurs sunt:

– Studii medii ( minim 10 clase );
– Detinerea unui certificat de calificare în meseria de bucătar;
– Minim 5 ani vechime în meseria de bucătar ;

Concursul se va desfăşura în 3 etape succesive, astfel:

1. Selecţia dosarelor de înscriere – Vineri 06.10.2023, începând cu ora 1000, Direcția General Administrativă.

2. Organizarea şi desfăşurarea probei practice a concursului – Luni 16.10.2023, începând cu ora 1000, Direcția General Administrativă.

3. Organizarea şi desfăşurarea probei orale (interviul) a concursului – Joi 19.10.2023, începând cu ora 1000, Direcția General Administrativă.

Rezultatul final al concursului, se va comunica, cel mai târziu, Marti 24.10.2023 prin afișare la avizierul Biroului Personal Salarizare și postare pe site-ul UAB .

Informaţii suplimentare se pot obţine de la secretarul comisiei de concurs, telefon 0258806276, Direcția General Administrativă, corp D, parter – Biroul Personal Salarizare.

*MUZEUL PALATUL PRINCIPIILOR TRANSILVANIEI, ALBA IULIA, JUDEȚUL ALBA organizează concurs de recrutare pentru ocuparea posturilor șef serviciu, economist, 2 referenti de specialitate, muncitor calificat, îngrijitor clădiri.

Relații suplimentare detaliate privind atribuțiile postului, bibliografia și conținutul dosarului de concurs, vor fi puse la dispoziție, în zilele lucrătoare, pe site-ul instituției, apulum.ro: Primaria municipiului Alba Iulia,email: [email protected], numarul de telefon: 0745 043 412.

*Scoala Gimnaziala „Vasile Goldis” , cu sediul în Alba Iulia, str. Calarasilor, nr.2, judeţul Alba, organizează concurs în vederea ocupării unui post vacant de ÎNGRIJITOR/MUNCITOR
(COR 911201) pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă.

Condiţiile specifice care trebuie să fie îndeplinite de către candidaţi pentru participarea la concurs sunt:

– studii: medii(minim 10 clase)
– vechime in munca 5 ani
– abilități, calități și aptitudini necesare: lucru în echipă, spirit de organizare, corectitudine, abilități de relaționare-comunicare cu întreg personalul unității de învățământ;
– disponibilitate la program flexibil de lucru; prelungit în situații speciale;
– cunoștințe și abilități practice în domeniile mecanică, construcții, tâmplărie și electricitate

Concursul se va desfăşura în 3 etape succesive, astfel:

1. Selecţia dosarelor de înscriere – Luni 9.10.2023, începând cu ora 10:00,
2. Organizarea şi desfăşurarea probei scrise a concursului – 12.10.2023, începând cu ora 12:00.
3. Organizarea şi desfăşurarea probei practice a concursului – 17.10.2023, începând cu ora 12:00
3. Organizarea şi desfăşurarea probei orale (interviul) a concursului – 20.10.2023, începând cu ora 12:00 ,

Rezultatul final al concursului, se va comunica, cel mai târziu, 23.10.2023, prin afișare la avizierul unitatii. Informaţii suplimentare se pot obţine de la secretariatul unitatii sau la telefon 0258811737.

*LICEUL TEHNOLOGIC SILVIC CÂMPENI, JUDEȚUL ALBA organizează în perioada 02.10.2023 – 27.10.2023 concurs pentru ocuparea unui ( 1 ) post vacant de paznic, durată nedeterminată.

1. Nivelul postului: de execuție
2. Gradul /Treapta profesională: II (M)
3. Unitatea în care se află posturile: Liceul Tehnologic Silvic Câmpeni
4. Durata timpului de lucru: 8 ore/zi, 40 ore/săptămână, repartizarea orelor de munca: inegal(zi/noapte)

DOSARUL DE CONCURS

• Dosarele de înscriere la concurs se pot depune în zilele de: 02.10.2023 (în intervalul orar 9:00 – 14:00), 03.10.2023 (în intervalul orar 9:00 – 14:00) și 04.10.2023 (în intervalul orar 9:00 – 14:00), la secretariatul Liceului Tehnologic Silvic, localitate Câmpeni, str. Izvoarelor, nr. 2, județul Alba, telefon 0258/77154

TIPUL PROBELOR DE CONCURS:

1. Proba scrisă:
Data şi ora desfăşurării: 23.10.2023, ora 10:00 – la sediul LICEULUI TEHNOLOGIC SILVIC CÂMPENI

2. Proba practică urmată de interviu :
Data şi ora desfăşurării: 25.10.2023, ora 10:00 – la sediul LICEULUI TEHNOLOGIC SILVIC CÂMPENI

CONDIŢII SPECIFICE DE PARTICIPARE LA CONCURS:

Pentru ocuparea funcţiei de PAZNIC, perioadă nedeterminată, trebuie îndeplinite următoarele condiții minimale de studii:
– studii minim 10 clase;
– deţinerea unui atestat privind paza obiectelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, conform Legii nr. 333/2003;

Relații suplimentare se obțin la secretariatul Liceului Tehnologic Silvic Câmpeni, str. Izvoarelor, nr. 2, județul Alba, telefon 0258771544, email: [email protected].

*CONSILIUL DE ADMINISTRAȚIE AL SPITALULUI MUNICIPAL SEBEȘ organizează concurs pentru ocuparea funcției contractule de manager, persoană fizică, pe durată determinată, în perioada 06.09.2023 – 23.10.2023

Condiții de participare:

a) cunosc limba română, scris şi vorbit;
b) sunt absolvenţi ai unei instituţii de învăţământ superior medical, economico-financiar sau juridic;
c) sunt absolvenţi ai unor cursuri de perfecţionare în management sau management sanitar, agreate de Ministerul Sănătăţii şi stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii, ori sunt absolvenţi ai unui masterat sau doctorat în management sanitar, economic ori administrativ organizat într-o instituţie de învăţământ superior acreditată, potrivit legii;
d) au cel puţin 10 ani vechime în posturi prevăzute cu studii universitare de lungă durată, conform legii;
e) nu au fost condamnate pentru săvârşirea unei infracţiuni comise cu intenţie, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea;
f) sunt apte din punct de vedere medical (fizic şi neuropsihic);
g) nu au împlinit vârsta standard de pensionare, conform legii.

Calendarul concursului este următorul:

1. Afișare anunț 06.09.2023
2. Termen limită de depunere a dosarelor la secretariatul Spitalului Municipal Sebeș 09.10.2023
3. Vizitarea spitalului de către candidații interesați, însoțiți de directorul medical 10.10.2023
4. Selecția dosarelor și afișarea rezultatelor 11.10.2023
5. Termen pentru depunerea contestațiilor 12.10.2023
6. Termen pentru soluționarea contestațiilor 13.10.2023
7. Publicarea proiectelor de management depuse de candidați pe pagina de web:spitalulsebes.ro secțiunea anunțuri 13.10.2023
8. Manifestarea intenției de participare, la adresa de e-mail: [email protected] 12.10.-16.10.2023
9. Transmiterea întrebărilor referitoare la proiectul de management, cu menționarea candidatului căruia îi sunt adresate, la adresa de e-mail: [email protected] 12.10.-16.10.2023
10. Confirmarea intenției de participare de pe adresa de e-mail: [email protected] 17.10.2023
11. Susținerea proiectului de management și răspunsul la întrebările comisie 18.10.2023 ora 10.00
12. Afișarea rezultatelor 18.10.2023 ora 14.00
13. Termen pentru depunerea contestațiilor 19.10.2023 ora 14.00
14. Termen pentru soluționarea contestațiilor 20.10.2023 ora 13.00
15. Afișarea rezultatelor finale 23.10.2023 ora 12.00

Relații suplimentare se pot obține la tel. 0258731712, la sediul Spitalului Municipal Sebeș, Str Șurianu nr 41, Jud Alba sau prin e-mailul [email protected], de luni până vineri, în intervalul orar 08:00 – 13:00.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Românii, cei mai nemulțumiți din întreaga lume, de infrastructura din țara lor! Ne bat țări precum India și Peru

Ziarul Unirea

Publicat

în

Românii, cei mai nemulțumiți din întreaga lume, de infrastructura din țara lor! Ne bat țări precum India și Peru

Românii sunt cei mai nemulțumiți cetățeni la nivel global de infrastructura din țara lor, arată raportul „Indexul global al infrastructurii” realizat de compania de cercetare Ipsos. Sondajul a fost realizat în 31 de țări de către Ipsos în colaborare cu Asociația globală a investitorilor în infrastructură.

Nivelul mediu global de satisfacție față de infrastructură este mai ridicat la 38% decât nivelul mediu de nemulțumire care se situează 30%, dar multe persoane sunt nesigure, o treime (33%) nefiind nici mulțumite, nici nemulțumite sau răspunzând „nu știu”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cetățenii din Peru, Italia, Ungaria și România printre cei mai negativi, în timp ce cei din Singapore, Indonezia, Țările de Jos și India tind să fie printre cei mai pozitivi.

Există o variație considerabilă în ceea ce privește sentimentul. De exemplu, există un decalaj de 65 de puncte procentuale în ceea ce privește nivelurile generale de satisfacție față de infrastructură în cele 31 de țări. Trei sferturi sunt foarte sau destul de mulțumiți în Singapore (74%), în timp ce în România doar unul din zece (9%) este mulțumit.

Cu toate acestea, 57% dintre respondenți consideră că țara lor nu face suficiente eforturi pentru a-și satisface nevoile în materie de infrastructură.

Persoanele din Africa de Sud (78%), România (de asemenea 78%) și Brazilia (73%) sunt cel mai probabil de acord cu faptul că țara lor nu face suficiente eforturi pentru a răspunde nevoilor de infrastructură. Coreea de Sud (21%), Singapore (28%) și Japonia (31%) au cel mai scăzut nivel de acord.

Cel mai recent Index global al infrastructurii constată că există un sentiment constant că infrastructura oferă un „dividend dublu”, stimulând economia și combătând schimbările climatice.

De asemenea, publicul se simte mai confortabil decât în 2018, înainte de pandemia de Coronavirus, în ceea ce privește creșterea cheltuielilor pentru infrastructură, chiar dacă acest lucru înseamnă taxe mai mari sau mai multe împrumuturi guvernamentale. Cu toate acestea, acest lucru este în continuare preferat de o minoritate – 29% (cu șapte puncte procentuale mai mult decât în urmă cu cinci ani, de la 22%).

Există o variație considerabilă în ceea ce privește ratingurile sectoarelor individuale de infrastructură. Evaluările variază de la o medie globală pe țară de 68% pentru aeroporturi, care sunt foarte bune sau destul de bune, la un procent echivalent de 30% pentru apărarea împotriva inundațiilor:

Din nou, există variații substanțiale. De exemplu, în Marea Britanie a avut loc o creștere de 23 de puncte procentuale a ratingurilor negative privind aprovizionarea cu apă și canalizare începând cu 2019, iar în Australia o creștere de 33 de puncte a ratingurilor negative privind oferta de locuințe noi în aceeași perioadă.

La fel ca în cele cinci sondaje anterioare ale Indexului global al infrastructurii, există o concurență puternică pentru principalele priorități de investiții în infrastructură. Energia solară ocupă un loc proeminent – aleasă în medie de 42% dintr-o listă de 14 sectoare – fiind urmată în top de alimentarea cu apă/canalizare (41%), apărarea împotriva inundațiilor (tot 41%) și construcția de noi locuințe (39%). Acestea sunt aceleași patru sectoare de top ca și în 2021.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare