Rămâi conectat

Ştirea zilei

Pensii 2024: Majorarea pensiilor ar putea fi amânată până în martie anul viitor. Indexarea s-ar putea face cu rata inflației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pensii 2024: Majorarea pensiilor ar putea fi amânată până în martie anul viitor. Indexarea s-ar putea face cu rata inflației

Posibila amânare a indexării pensiilor românilor se află în discuție, iar aceasta reprezintă una dintre variantele pe care ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, le are în vedere.

Există mai multe opțiuni pentru a crește nivelul pensiilor pentru cetățenii români, iar acestea sunt în prezent în atenția ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Banca Mondială a prezentat mai multe sugestii cu privire la acest subiect, iar acestea sunt în dezbatere, atât în ceea ce privește legea pensiilor, cât și indexarea pensiilor. De asemenea, se discută despre posibilitatea de a crește vârsta de pensionare pentru femei, de la 62 de ani la 65 de ani.

CITEȘTE ȘI: INDEXARE pensii 2024: Cu ce procent ar putea crește pensiile de anul viitor

„Până în acest moment, Guvernul României, prin intermediul Ministerului Muncii, a primit mai multe scenarii de la Banca Mondială. De exemplu, în ceea ce privește formula de calcul pentru pensii, s-a sugerat menținerea formulei actuale din Legea 127, conform căreia valoarea punctului de pensie este stabilită anual de către Guvern și se bazează pe un stagiu minim de cotizare de 25 de ani.

Pensia se calculează prin înmulțirea acestui punctaj cu valoarea punctului de pensii. Nu se discută în niciun caz despre reducerea pensiilor, ci, eventual, despre majorarea acestora (…).

Citește și: Pensii 2023: Pensionarea cu reducerea vârstei standard: Situațiile, explicate de către CNPP

De exemplu, în acest an, salariul mediu brut este de 6789 de lei, iar prognoza pentru anul viitor, conform Comisiei Naționale de Prognoză, indică o creștere la 7522 de lei. Încă se fac analize macroeconomice pentru a se stabili care dintre aceste procente va fi adoptat.

În oricare dintre variante, raportarea la salariul mediu brut indică o creștere a pensiilor, nu o scădere.”

Citește și: Pensii 2023: Care este termenul până la care puteți achita retroactiv contribuția

Un alt aspect discutat este indexarea pensiilor în martie 2024, folosind rata inflației din anul precedent, în cazul în care această măsură este aprobată până la sfârșitul acestui an”, a declarat Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical (BNS), la Antena 3 CNN.

Recent, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a menționat că indexarea pensiilor ar putea avea loc în martie 2024, luând în considerare rata inflației din 2023.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

UPDATE VIDEO | Incident GRAV în comuna Avram Iancu: O fetiță de 3 ani, cu traumatisme severe, după ce a căzut de la 5 metri. Este transportată la Târgu Mureș cu elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Incident GRAV în comuna Avram Iancu: O fetiță de 3 ani, cu traumatisme severe, după ce a căzut de la 5 metri. Este transportată la Târgu Mureș cu elicopterul SMURD Un incident grav a avut loc joi după-masa, în comuna Avram Iancu. Un copil de doar 3 ani a suferit traumatisme severe după ce a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea