Rămâi conectat

Actualitate

Pensii 2024: Ce se întâmplă cu pensiile care ar trebui să scadă dupa RECALCULAREA prevăzută de noua lege a pensiilor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Pensii 2024: Ce se întâmplă cu pensiile care ar trebui să scadă dupa RECALCULAREA prevăzută de noua lege a pensiilor

Se fac ultimii pași pentru marea recalculare a dosarelor de pensii. Casa Națională poartă discuții pentru contractarea sistemului informatic. După încheierea procesului de digitalizare, cele aproape 5 milioane de dosare vor fi recalculate, iar în septembrie românii vor primi noile pensii.

Nu toți vor primi însă a doua majorare și se schimbă și regulile pentru indexarea de anii viitori.

Normele de aplicare vor rămâne în transparenta pana pe data de 25 februarie. Ulterior acestea vor fi adoptate si după publicarea lor în Monitorul Oficial, Casa de Pensii poate semna contractul pentru sistemul informatic, informează realitatea.net.

Citește și: Normele de aplicare a legii pensiilor 2024, legea 360/2023, publicate de Ministerul Muncii

După acest pas, toți agajații de la casele teritoriale de pensii vor fi instruiți, iar după finalizarea etapei de evaluare și digitalizare va începe și acest proces de recalculare.

Textul din normale de aplicare care prevede scăderea pensiilor

„În situația în care, urmare a recalculării drepturilor de pensie conform alin. (1), prin valorificarea venitului total lunar realizat, prevăzut la art. 139 alin. (1) din lege, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă cuantumul și numărul de puncte rezultate în urma recalculării„, este paragraful-cheie din noua lege a pensiilor.”

Cu alte cuvinte, textul de mai sus stabilește ca, în cazul în care după recalculare reiese o sumă mai mică decât cea aflată în plată, venitul financiar al persoanei care îl încasează să scadă.

Ce spune fostul ministru,  despre scăderea veniturilor pensionarilor

Veniturile pensionarilor nu vor scădea după recalculare, insistă însă fostul ministru al Muncii, Marius Budăi. Potrivit oficialului PSD, veniturile financiare care ar urma să scadă în urma recalculării, după cum stabilește legea, vor rămâne totuși la cuantumul aflat în plată la acel moment.

Citește și: Pensii 2024 – noua lege a pensiilor: Perioadele care nu vor fi luate în considerare la calculul pensiei

Potrivit noii legi a pensiilor, nicio pensie nu va scădea – cu mici excepții. Vor rămâne în plată cuantumurile aferente, în cazul în care se întâmplă să fie vreo pensie care să nu ajungă la cuantumul care a fost calculat prin intervenția altor legi, a explicat oficialul PSD Marius Budăi


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a adus lămuriri importante despre noua Lege a Pensiilor și a explicat faptul că tinerii vor fi avantajați dacă au studii superioare, aceștia urmând să încaseze sume în plus la pensie. De asemenea, românii care au peste 36 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea