Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

PENSII 2022: Pensionarii speciali care își pot cumpăra câte două apartamente în fiecare an. Câți bani primesc de la Stat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

PENSII 2022: Pensionarii speciali care își pot cumpăra câte două apartamente în fiecare an. Câți bani primesc de la Stat

Pensiile speciale sunt probabil unul dintre cele mai controversate subiecte în României. Au fost subiectul unei lupte intense pentru drepturi între categoriile profesionale din sectorul public, dar și al unor reforme tumultoase.

Există în acest moment aproximativ 10.000 de beneficiari de pensii speciale, magistrați, politicieni, sau cadre militare. Printre aceștia sunt cel puțin 3 beneficiari de pensii speciale care își pot cumpăra câte două apartamente în fiecare an.

Pensiile speciale, mărul discordiei politice

În numai 10 ani, pensiile speciale au fost desființate și integrate în sistemul principal de repartiție, excepție făcând pensiile speciale pentru magistrați. Au fost apoi restabilite în 2015 și extinse ulterior la noi categorii profesionale. În prezent, în România sunt în vigoare opt sisteme speciale de pensii.

Acestea sunt pentru personalul militar, al poliției și al sistemului național de securitate, magistrații, personalul auxiliar de specialitate din instanțe și parchete,lucrătorii din aeronautica civilă, funcționarii publici parlamentari, personalul Curții de Conturi, diplomații și deputații și senatorii.

Citește și: Pensii 2022: Peste 63.000 de lei, cea mai MARE pensie din România, în ianuarie

În plus, un nou regim care se adresează funcționarilor de la nivel local și județean, adică primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene, era prevăzut să intre în vigoare în 2021. Noua lege vizează eliminarea tuturor acestor pensii speciale și, ulterior, integrarea lor în sistemul principal de repartiție. Excepție făcând doar pensiile speciale pentru personalul militar și de poliție.

Pensiile speciale pentru a fi eliminate acoperă în prezent aproximativ 10.000 de beneficiari, dintr-un total de aproximativ 150.000 de beneficiari de pensii speciale. Subiectul a devenit măprul discordiei politice în ultimul an și jumătate. Partidele politice, de-o parte și de alta a spectrului, sunt, ori de acord, ori împotrivă.

Trei pensionari încasează de la stat aproape 23.000 de euro

Pensiile speciale acordate foștilor magistrați sunt un subiect fierbinte pe agendele partidelor politice românești. În acest context aflăm că în Suceava există, cel puțin trei foști judecători care încasează sume enorme. Este vorba de aproximativ 23.000 de euro lunar.

Cea mai mare pensie este de 32.648 de lei, celelalte două fiind pensii speciale în valoare de 31.512 lei, respectiv, de 30.928 de lei. La un simplu calcul, dacă e să luăm în considerare prima sumă, cea de 32.648, fostul magistrat își poate cumpăra, odată la șase luni, câte două apartamente în loc de garsoniere.

Citește și: Pensii 2022: Majorare pensii ianuarie 2022 • punctul de pensie • ajutorul pentru pensionari • impozitarea pensiilor • pensii militare 2022

Conform unei statistici recente, în Suceava există un număr important de persoane care încasează pensii mari. Sumele sunt cuprinse între 5.000 – 9.000 de lei. Iar, după cum declară directorul adjunct al companiei de transport din oraș, majoritatea au abonamente la jumătate de preț.

„Este dreptul lor să solicite şi nu avem cum să-i refuzăm.”, a declarat Darie Romaniuc, directorul adjunct la TPL Suceava, conform publicației Adevărul.

La polul opus, Casa de Pensii din județ spune că sunt aproximativ 185.000 de români care au pensii mici. În acest caz, sumele sunt cuprinse între 1.000 și puțin sub 3.000 de lei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

O noua escrocherie: ”Mă auziți acum? De ce să nu răspunzi cu ”Da”?

Unirea Ziarul

Publicat

în

O noua escrocherie: ”Mă auziți acum? De ce să nu răspunzi cu ”Da”? În era digitală actuală, în care suntem profund interconectați prin internet, escrocheriile telefonice rămân o amenințare persistentă și în continuă evoluție. Printre numeroasele tactici folosite de infractori pentru a profita de încrederea oamenilor, escrocheria cunoscută sub numele de „Mă auziți acum?” se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea