Actualitate
PENSII 2022: Pensionarii speciali care își pot cumpăra câte două apartamente în fiecare an. Câți bani primesc de la Stat
PENSII 2022: Pensionarii speciali care își pot cumpăra câte două apartamente în fiecare an. Câți bani primesc de la Stat
Pensiile speciale sunt probabil unul dintre cele mai controversate subiecte în României. Au fost subiectul unei lupte intense pentru drepturi între categoriile profesionale din sectorul public, dar și al unor reforme tumultoase.
Există în acest moment aproximativ 10.000 de beneficiari de pensii speciale, magistrați, politicieni, sau cadre militare. Printre aceștia sunt cel puțin 3 beneficiari de pensii speciale care își pot cumpăra câte două apartamente în fiecare an.
Pensiile speciale, mărul discordiei politice
În numai 10 ani, pensiile speciale au fost desființate și integrate în sistemul principal de repartiție, excepție făcând pensiile speciale pentru magistrați. Au fost apoi restabilite în 2015 și extinse ulterior la noi categorii profesionale. În prezent, în România sunt în vigoare opt sisteme speciale de pensii.
Acestea sunt pentru personalul militar, al poliției și al sistemului național de securitate, magistrații, personalul auxiliar de specialitate din instanțe și parchete,lucrătorii din aeronautica civilă, funcționarii publici parlamentari, personalul Curții de Conturi, diplomații și deputații și senatorii.
Citește și: Pensii 2022: Peste 63.000 de lei, cea mai MARE pensie din România, în ianuarie
În plus, un nou regim care se adresează funcționarilor de la nivel local și județean, adică primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene, era prevăzut să intre în vigoare în 2021. Noua lege vizează eliminarea tuturor acestor pensii speciale și, ulterior, integrarea lor în sistemul principal de repartiție. Excepție făcând doar pensiile speciale pentru personalul militar și de poliție.
Pensiile speciale pentru a fi eliminate acoperă în prezent aproximativ 10.000 de beneficiari, dintr-un total de aproximativ 150.000 de beneficiari de pensii speciale. Subiectul a devenit măprul discordiei politice în ultimul an și jumătate. Partidele politice, de-o parte și de alta a spectrului, sunt, ori de acord, ori împotrivă.
Trei pensionari încasează de la stat aproape 23.000 de euro
Pensiile speciale acordate foștilor magistrați sunt un subiect fierbinte pe agendele partidelor politice românești. În acest context aflăm că în Suceava există, cel puțin trei foști judecători care încasează sume enorme. Este vorba de aproximativ 23.000 de euro lunar.
Cea mai mare pensie este de 32.648 de lei, celelalte două fiind pensii speciale în valoare de 31.512 lei, respectiv, de 30.928 de lei. La un simplu calcul, dacă e să luăm în considerare prima sumă, cea de 32.648, fostul magistrat își poate cumpăra, odată la șase luni, câte două apartamente în loc de garsoniere.
Citește și: Pensii 2022: Majorare pensii ianuarie 2022 • punctul de pensie • ajutorul pentru pensionari • impozitarea pensiilor • pensii militare 2022
Conform unei statistici recente, în Suceava există un număr important de persoane care încasează pensii mari. Sumele sunt cuprinse între 5.000 – 9.000 de lei. Iar, după cum declară directorul adjunct al companiei de transport din oraș, majoritatea au abonamente la jumătate de preț.
„Este dreptul lor să solicite şi nu avem cum să-i refuzăm.”, a declarat Darie Romaniuc, directorul adjunct la TPL Suceava, conform publicației Adevărul.
La polul opus, Casa de Pensii din județ spune că sunt aproximativ 185.000 de români care au pensii mici. În acest caz, sumele sunt cuprinse între 1.000 și puțin sub 3.000 de lei.

Actualitate
ALERTĂ METEO: COD PORTOCALIU de ploi torențiale și grindină, în județul Alba. Zonele vizate
ALERTĂ METEO: COD PORTOCALIU de ploi torențiale și grindină, în județul Alba. Zonele vizate
Meteorologii ANM au emis o avertizare de tip Cod Portocaliu și una de tip Cod Galben, valabile și pentru județul Alba, în cursul zilei de astăzi.
AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
Interval de valabilitate: 28 mai, ora 12 – 30 mai, ora 10
Zone afectate: sud, sud-est și centru
Interval de valabilitate: 29 mai, ora 12 – 30 mai, ora 10
Zone afectate: local în nord (județele Maramureș, Bistrița, zona de munte a județelor Suceava și Neamț)
În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în regiunile sudice, sud-estice și centrale, iar duminică (29 mai) local și în cele nordice. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (viteze de 55…75 km/h și izolat peste 80 km/h) și pe arii restrânse grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp şi izolat 40 l/mp.
COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 28 mai, ora 12 – 30 mai, ora 10
Fenomene vizate:instabilitate atmosferică accentuată, ploi abundente
Zone afectate: conform textului și hărții
În Oltenia, vestul și nord-vestul Munteniei și local în Carpații Meridionali, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 50…90 l/mp.
Vor fi perioade în care se vor semnala și vijelii (viteze de 75…90 km/h), grindină și frecvente descărcări electrice.
Actualitate
INCENDIU în Ighiu: Un atelier de tâmplărie a luat foc. Pompierii au intervenit
INCENDIU în Ighiu: Un atelier de tâmplărie a luat foc. Pompierii au intervenit
Un incendiu a izbucnit sâmbătă seara, în jurul orei 21.00, în localitatea Ighiu. Din primele date, incendiul se manifestă la un atelier de tâmplărie.
Potrivit ISU Alba, la fața locului intervin pompierii din Alba Iulia alături de serviciul de voluntari din Ighiu.
La fața locului intervin pompierii cu trei autospeciale.
UPDATE 21.18: La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării, incendiul se manifesta fără flacără, la panoul electric al atelierului. La momentul de față incendiul este localizat, se lucrează la stingerea acestuia.
Fără alte probleme.
Misiunea este în dinamică, știre în curs de actualizare.
Actualitate
De 30 de ani ne chinuim să facem agricultură: În ce măsură își poate hrăni statul român propriul popor în cazul unei crize alimentare
De 30 de ani ne chinuim să facem agricultură: În ce măsură își poate hrăni statul român propriul popor în cazul unei crize alimentare
România are toate datele pentru a deveni unul dintre marii producători de hrană ai Europei. Avem mult pământ roditor, cu ape din care putem iriga, cu o climă care încă ne ajută să facem agricultură.
O comoară care ar putea să hrănească peste 80 de milioane de oameni, dacă am înțelege cât de valoaroasă este și ce trebuie făcut. Duminică, la “România, te iubesc!”, aflăm în ce măsură țară noastră își poate hrăni propriul popor în cazul unei crize alimentare.
70% din toată suprafață agricolă este împărțită între micii fermieri, care fac o agricultură de subzistență și nu produc mare lucru. De 30 de ani ne chinuim fără succes să reparăm sistemele de irigații pe care tot noi le-am distrus. În 2020, an secetos, deficitul între importuri și exporturi a fost de aproape două miliarde de euro.
Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii: “Copilul rade. Iubirea și înțelepciunea mea e jocul. Adolescentul cânta. Jocul și iubirea mea e înțelepciunea…”
Mai marele agriculturii românești e relexat, inspirat și optimist.
″…Dar eu sunt optimist”
Nu la fel de optimiști sunt, însă, agricultorii din Dobrogea și estul României, unde seceta bate la ușa.
Analizele arată că, anul acesta, vom recolta cu 10-20% mai puțin decât în 2021, când am produs de trei ori mai multe cereale decât am consumat. Din 11 milioane de tone de grâu, șapte au plecat peste graniță. Din 15 milioane de tone de porumb, nouă au luat calea exportului, pentru că industria procesatoare, care ar da plus valoare producției agricole, nu prea există. Avem un million 200 de mii de vaci de lapte, însă doar 300 de mii sunt în ferme mari. Restul, în gospodării, iar țară noastră importă masiv carne și lapte.
Ionuț Lupu, reprezentantul Asociației Holstein Ro: Dacă în Ungaria subvenția primesc 800 euro pe animal, În România în cazul unor unor ferme industriașe, subvenția nu depășește 250 -300 de euro
Dr. Mihai Petcu, proprietar al unei ferme de vaci: “În jurul Bucureștiului au fost 42 de ferme care asigurau lapte”.
Duminică, la “România, te iubesc!” vedeți cât lapte poate asigura țara noastră pentru propriii locuitori. Tot atunci, vedem cum stăm și la capitolul carne.
Alexandru Baciu, proprietarul unei ferme de vaci: “Fermele tot noi le-am distrus, n-avem strategie”
Iar toate aceste probleme au un numitor comun: lipsa de viziune a autorităților și dispartitia specialiștilor din agricultură. România are 57 de licee cu profil agricol. Duminică, îl vizitam pe cel din Turnu Măgurele.
Cum putem să producem și să procesăm mai mult, cum ajută tehnologia de ultima generație agricultura, dar și câți bani vor ajunge în agricultara românească sunt întrebări la care răspundem duminică, la „România, te iubesc!”.
-
Sportacum 18 ore
CS Ocna Mureș – Sticla Arieșul Turda 3-7 (2-3), la ultima reprezentație!!! O nouă dezamăgire, a 4-a înfrângere la rând!!!
-
Sportacum 18 ore
FOTO: Unirea Alba Iulia – Sănătatea Cluj 3-3 (1-1) | După retrogradarea în Liga a 4-a, ne revedem în Liga a 3-a…
-
Sportacum 18 ore
Minaur Baia Mare – Metalurgistul Cugir 3-2 (0-1), în returul barajului de promovare | Nici măcar remiză de consolare pentru „roș-albaștri”
-
Sportacum 19 ore
FOTO: CSU Alba Iulia, campioana Ligii a 4-a Alba, după 10-0 cu Viitorul Vama Seacă!
-
Ştirea zileiacum 18 ore
FOTO VIDEO| Cum se băteau monedele de aur sau argint pe vremea romanilor, în vechiul oraș Apulum. Tânăr: „Valora în jur de cinci beri”
-
Actualitateacum 46 de minute
ALERTĂ METEO: COD PORTOCALIU de ploi torențiale și grindină, în județul Alba. Zonele vizate
-
Sportacum 20 de ore
FOTO: Alexandra Cristea (CS Unirea-LPS Alba Iulia), vicecampioană națională la marș, juniori 2
-
Sportacum 18 ore
Andreea Bogdan (CSȘ Blaj/AC “Mica Romă” Blaj) – vicecampioană națională, George Cozma (Atletich Aiud) – bronz la juniori 2
-
Actualitateacum 18 ore
Tichete sociale pentru persoanele aflate în risc de sărăcie extremă: Ce acte sunt necesare și cum pot fi utilizați banii
-
Actualitateacum 24 de ore
Alba, în topul județelor cu cele mai puține imobile vândute în aprilie: Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor tranzacționate mai mic decât în 2021
-
Actualitateacum 22 de ore
LIVE VIDEO| Festivalul Plutăritului la Ciugud, prima ediție: Una dintre cele mai vechi îndeletniciri a populației din Bazinul Râului Mureș
-
Ştirea zileiacum 15 ore
Rețeta lui Chef Toma, bucătarul Cetății Alba Carolina, pentru o băutură perfectă din sirop de soc și vin roșu: „A ajuns să se consume în marile restaurante”