Actualitate
Pensii 2022: Neimpozitarea pensiilor sub 3.000 de lei, o variantă discutată în ședința conducerii PNL
Pensii 2022: Neimpozitarea pensiilor sub 3.000 de lei, o variantă discutată în ședința conducerii PNL
Majorarea pensiilor foarte mici a făcut subiectul unei discuții în ședința conducerii PNL de marți seara.
Surse participante au declarat pentru Digi24.ro că Raluca Turcan a fost cea care a propus acest lucru, fostul ministru al Muncii precizând că „majorarea plafonului de impozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei ar crește pensiile a aproape un milion de pensionari”.
CITEȘTE ȘI: Pensii 2022: Cât costă reconstituirea vechimii
Nicolae Ciucă a declarat după ședință că PNL va merge cu această propunere în coaliție pentru a fi discutată cu pertenerii de guvernare.
Raluca Turcan a propus în ședința conducerii PNL creșterea plafonului de impozitare a pensiilor. Fostul ministru al Muncii a explicat că, până la modificarea legii pensiilor, orice majorare presupune creșterea punctului de pensie, adică o majorare proporțională și a pensiilor mici și a celor foarte mari.
CITEȘTE ȘI: Pensii 2022: Ajutorul de 700 de lei NU va fi luat în calcul la stabilirea plafonului de compensare a medicamentelor
„Având în vedere că puterea de cumpărare a pensionarilor a scăzut dramatic și, de aceea, cred că se impune o majorare promptă a pensiilor foarte mici. Singura soluție pe actualul cadru legal, care nu ridică aspecte de neconstituționalitate, este de majorare a plafonului de impozitare a pensiilor”, a spus Turcan. Majorarea plafonului de impozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei ar crește pensiile a aproape un milion de pensionari.
Inflația foarte mare înregistrată în ultima perioadă, la utilități și produse alimentare, care constituie coșul de bază al persoanelor vârstnice, necesită un răspuns care să compenseze parțial erodarea puterii de cumpărare, a explicat ea. Impactul bugetar este de aproximativ 87,49 milioane de lei lunar, adică 1,05 miliarde lei anual.
Întrebat dacă PNL susține neimpozitarea pensiilor mai mici de 3.000 de lei, Nicolae Ciucă a spus că este o variantă care s-a discutat în ședința de astăzi. „S-a discutat această propunere care a aparținut PNL încă din vremea când conducea Ministerul Muncii. Toate aceste chestiuni trebuie discutate cu partenerii noștri din coaliție, și ele trebuie validate în coaliție, desigur, ținând cont de resursele bugetare”.
„Mergem cu această propunere în interiorul coaliției. Avem nevoie să ne adresăm către toate categoriile sociale, îndeosebi către cele vulnerabile, și să le susținem, ca în această perioadă să nu resimtă efectele acestei crize”, a adăugat premierul.
Actualitate
Creșterea salariilor în domeniul construcțiilor, agriculturii și industriei alimentare: Până când va amâna Guvernul modificările salariale
Creșterea salariilor în domeniul construcțiilor, agriculturii și industriei alimentare: Până când va amâna Guvernul modificările salariale
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat în cursul zilei de joi, referitor la creșterea salariilor în domeniul construcțiilor, agriculturii și industriei alimentare, faptul că pentru a evita anumite scenarii, este oportună așteptarea intrării în vigoare a pachetului cu măsuri fiscale pe care Guvernul și-a asumat răspunderea, pentru a da ulterior majorarea anunțată, prin Ordonanță de Urgență.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a fost întrebat după şedinţă ce se întâmplă cu salariile angajaţilor din construcţii, agricultură.
Mihai Constantin a precizat că, aşa cum a anunţat şi premierul la începutul şedinţei Executivului, ”pentru a evita anumite scenarii care au rezultat din calculele făcute împreună cu Ministerul de Finanţe, e oportun să aştepte intrarea în vigoare a pachetului legislativ cu măsurile fiscale, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea, pentru a da ulterior majorarea anunţată prin Ordonanţă de Urgenţă.
„Premierul a dat sarcină tuturor ministerelor implicate în acest proces să vină cât mai repede cu o soluţie care să asigure o creştere netă a salariilor în aceste domenii, inclusiv după intrarea în vigoare a proiectului de lege de asumare”, a explicat Constantin.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a menţionat că ”este posibil ca şi săptămâna viitoare să se remarce prin şedinţe de guvern extraordinare”, pentru adoptarea ordonanţei revizuite.
”Angajamentul premierului de a nu se scădea salariile în cele trei domenii este activ şi în vigoare”, a spus Constantin.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, că Guvernul majorează cu 10% salariul minim general, de la 3.000 de lei la 3.300 de lei brut pe lună.
Premierul a mai spus din calculele prezentate în această dimineaţă de Ministrul Finanţelor, în urma introducerii asigurărilor de sănătate pentru toţi angajaţii, indiferent de activitate, salariul minim net al angajaţilor din construcţii, agricultură şi industria alimentară ar fi putut scădea şi că nu este de acord cu acest lucru, astfel că a decis să scoată de pe ordinea de zi Ordonanţa care vizează aceste categorii.
Sursa: stiripesurse.ro
Actualitate
Aeroporturile din România, tot mai scumpe, iar serviciile din ce în ce mai proaste! Călător: „Raportul calitate-preț nu mai e deloc același”
Aeroporturile din România, tot mai scumpe, iar serviciile din ce în ce mai proaste! Călător: „Raportul calitate-preț nu mai e deloc același”
Numărul celor care au zburat din sau spre România anul acesta a depășit nivelul de dinainte de pandemie. Astfel, țara noastră a înregistrat un nou record de pasageri.
În total, 16 milioane de călători au ajuns în aeroporturile de aici, cu 6% mai mulți față de aceeasi perioada din 2019. Cererea mare a dus însă și la o scumpire a biletelor, cu 20 la sută.
O familie aștepta cu nerăbdare să înceapă cel de-al doilea concediu de anul acesta.
Familie: „Din ce am văzut, avioanele sunt în continuare pline și încă se bucură românii de vacanțe. Lumea a început să își continue călătoriile după pandemie și cred că nu mai este nimic care să îi oprească”.
Așa arăta la orele prânzului Aeroportul Henri Coandă. Numai în primele 7 luni ale acestui an, peste 8.347.079 de persoane au ajuns sau au plecat de aici cu avionul, cu 0,2% peste cifra din în 2019. Urmează în top Cluj, Iași şi Timişoara. La coada clasamentului se situează aeroportul din Tulcea.
În total, din ianuarie până în august, peste 16 milioane de pasageri au tranzitat cele 17 aeroporturi românești.
David Ciceo, președintele Asociației Aeroporturilor din România: „Noi, în România, am reușit să fim peste nivelul din 2019 pentru că avem destinații noi, pentru că lumea dorește să călătorească, s-au reluat și călătoriile de afaceri. Este un record istoric pentru acest an. Dacă în 2019 am avut peste 23 de milioane de pasageri, ne așteptăm să depășim 24 de milioane în acest an”.
”Raportul calitate-preț nu mai e deloc același”
Bărbat: „În ultima perioadă am observat cozi mai multe, timp de așteptare mai mult”.
Cererea mare pentru zboruri, dar și inflația au dus la creșterea prețurilor pentru biletele de avion. Acestea s-au scumpit cu 19% în luna august față de aceeași perioadă din 2022, conform Institutului Național de Statistică.
Iar potrivit unui studiu realizat de o platfomă online, 56% dintre românii care au răspuns spun că și-au schimbat destinația de vacanță pentru a se bucura de prețuri mai mici.
Claudia Tocilă, manager platformă de rezervări de bilete: „Astfel, cele mai populare au fost, așa cum ne-am așteptat, Grecia, Italia, Spania și ca destinații din diaspora, Anglia, Franța și Germania”.
Bărbat: „S-au scumpit destul de mult, plus că serviciile au scăzut, raportul calitate-preț nu mai e deloc același”.
Mulți români au călătorit și cu autocarul anul acesta. Principalele destinații au fost Budapesta, Viena și stațiunile de pe litoralul bulgăresc.
Actualitate
Vaccinare gratuită cu vaccinul antiHPV pentru băieții cu vârsta de până la 18 ani inclusiv: Anunțul lui Alexandru Rafila
Băieţii cu vârsta de până la 18 ani inclusiv se vor putea vaccina gratuit cu vaccinul antiHPV, cum se întâmplă în cazul fetelor, a declarat joi Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
„Până la sfârşitul anului vom introduce şi vaccinul HPV la acelaşi sistem de decontare. Marea noutate este faptul că băieţii până la vârsta de 18 ani, inclusiv 18 ani, vor avea şi ei dreptul de a se vaccina gratuit, la fel ca şi fetele, iar femeile cu vârsta cuprinsă între 19 şi 45 de ani se pot vaccina cu o reducere sau o compensare de 50% a acestui vaccin, ceea ce va creşte, cred eu, foarte mult accesul la vaccinare. Interes foarte mare există”, a afirmat ministrul la o conferinţă.
În ceea ce priveşte vaccinarea antigripală, ministrul a spus că imunizarea în farmacii scurtează foarte mult birocraţia, circuitul fiind unul mai simplu.
„Pe data de 1 octombrie va fi cea de la care se face această metodologie nouă. Începem cu vaccinul gripal. Este normal, este vaccinul sezonier şi dacă vaccinul va ajunge în farmacii, în mod evident pe bază de prescripţie, persoanele din grupele la risc îl pot rambursa integral. Este un pas înainte. Vaccinarea în farmacii poate să scurteze foarte mult birocraţia şi problemele care existau înainte, când Ministerul Sănătăţii achiziţiona vaccinul, îl trimitea la direcţiile de sănătate publică, medicii de familie îl ridicau de la direcţiile de sănătate publică. Era un circuit întreg care în felul acesta a dispărut. Omul primeşte o prescripţie medicală, se prezintă la farmacie, ridică vaccinul gripal şi fie se întoarce la medicul de familie să îl administreze, fie poate să beneficieze de vaccinare în farmaciile care s-au înscris în acest program, care se extinde rapid pe măsură ce farmaciştii sunt instruiţi în ceea ce priveşte vaccinarea”, a explicat Rafila.
Potrivit ministrului Sănătăţii, programul de vaccinare pentru copii va decurge ca şi până în prezent.
„Programul de vaccinare pentru copii rămâne aşa cum a existat şi până în momentul de faţă pentru că trebuie să avem acolo o siguranţă a distribuţiei şi a administrării”, a arătat Alexandru Rafila.
El a menţionat că se va încheia achiziţia antiviralului Paxlovid folosit pentru tratarea infecţiei cu noul coronavirus.
„O să încheiem acum achiziţia unui antiviral care poate fi folosit în infecţia cu noul coronavirus, Paxlovid, şi în mod evident cazurile care necesită această medicaţie, nu pentru toată lumea. Infecţia antivirală presupune anumite limitări”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.
Sursa: stirileprotv.ro
-
Opinii - Comentariiacum 32 de minute
29 septembrie: Ziua Mondială a Inimii. Bolile cardiovasculare, cauza principala de deces si dizabilitate la nivel mondial
-
Sportacum 18 ore
Sâmbătă, CSM Unirea Alba Iulia – Industria Galda, derby “de Alba”! Mâine, Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița și deplasare pentru CSU Alba Iulia
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
FOTO| Șapte persoane, bănuite de trafic de droguri, arestate preventiv pentru 30 de zile, în urma unor percheziții în Hunedoara. BCCO Alba Iulia a participat la destructurarea rețelei
-
Ştirea zileiacum 19 ore
UPDATE | ACCIDENT rutier la Alba Iulia: Adolescentă de 18 ani, lovită de o șoferiță pe trecerea de pietoni, pe Calea Moților
-
Sportacum 20 de ore
Sâmbătă se inaugurează Sala Polivalentă din Blaj! Spectacol voleibalistic de gală, duel Volei Alba Blaj – CSM Lugoj pentru Supercupa României
-
Curier Județeanacum 14 ore
Numărul turiștilor care au vizitat Alba, în creștere, în iulie: Care este ponderea turiștilor străini și durata medie a sejurului