Rămâi conectat

Actualitate

PENSII 2022, modificare legislativă: Grupa I de muncă, extinsă

FURDUI Alexandru

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

PENSII 2022, modificare legislativă: Grupa I de muncă, extinsă

O inechitate pentru anumiți angajați români va fi corectată printr-o nouă inițiativă legislativă ce a fost deja adoptată de Senat.

Iniţiativa legislativă vine în sprijinul unei categorii de persoane care a lucrat în activităţi de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui.

Citește și: PENSII 2022 | Pensia anticipată și anticipată parțială

Prin noua modificare se dorește înlăturarea discriminărilor create ca urmare a acordării, prin ordonanţe de urgenţă, a beneficiului grupei de muncă pentru alte categorii de activităţi, astfel că este necesară completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările completările ulterioare, sensul recunoaşterii perioadelor anterioare datei de 1 aprilie 2001, ca locuri de muncă încadrate conform anterioare în grupa I de muncă şi pentru aceste activitaţii.

Citește și: Pensii 2022: Care sunt concediile care reprezintă vechime în muncă

Inițiatorii spun în expunerea de motive că neasimilarea perioadelor anterioare datei de 1 aprilie 2001, nu va face posibilă aplicarea reducerii de vârstă întrucât, persoanelor respective, nu li s-a recunoscut grupa de muncă şi, ca atare, nu pot beneficia de reducere.

În document se mai spune că activităţile desfăşurate au un ridicat nivel aI riscului şi ca urmare a evaluării acestuia în ceea ce priveşte accidentele sau bolile profesionale a reieşit că acestea contribuie la afectarea gravă a sănătăţii angajaţilor, ceea ce face imperios necesară adoptarea măsurilor legislative corespunzătoare cu referire la reducerea vârstelor standard de pensionare.

Citește și: PENSII 2022: Când se depune cererea de pensionare pentru limită de vârstă?

Inițiatorii legii expllică și că trebuie luate în considerare că acești angajaţi sunt expuşi în majoritatea timpului la temperaturi extreme, în spaţii puţin ventilate sau în medii cu puternice degajări de pulberi, ceea ce determină afecţiuni respiratorii care nu le permite munca în astfel de medii, precum şi necesitatea menţinerii forţei de muncă şi a locurilor de muncă din industria de producţie a energiei electrice în termocentrale pe baza de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru a înlătura gravele diferenţe de tratament juridic dintre categoriile de asiguraţi în sistemul public în ceea ce priveşte recunoaşterea şi garantarea unor drepturi de asigurări sociale.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea