Rămâi conectat

Actualitate

Pensii 2022: Cum se calculează IMPOZITUL pe venitul din PENSII. Calculul și declararea lunară a CAS

Unirea Ziarul

Publicat

în

Pensii 2022: Cum se calculează IMPOZITUL pe venitul din PENSII. Calculul și declararea lunară a CAS pentru pensiile mai mari de 4000 de lei

Având în vedere prevederile OUG nr. 130/17.12.2021 cu privire la unele măsuri fiscal bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, facem următoarele precizări:

Citește și: Calcul pensie 2022: Fromula de CALCUL a pensiei în 2022. Cum se calculează pensia?

I. Referitor la calculul și declararea lunară a impozitului pe venitul din pensii

La art. XXIV pct. 2 din O.U.G. nr. 130/2021, care a modificat art. 100 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, se stipulează:

”Venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei și, după caz, a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V – Contribuții sociale obligatorii.”

Elit - Gustul Desăvârșit

Prevederile din Codul fiscal referitoare la cota de impozit utilizată, la obligația de calcul lunar a impozitului aferent veniturilor din pensii, la reținerea și plata către bugetul de stat au rămas nemodificate.

Potrivit art. XXIV pct. 7 din O.U.G. nr. 130/2021, care a modificat art. 132 alin. (2) din Codul fiscal, plătitorii de venituri din pensii au obligația depunerii Declarației privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate (declarația 112).

Conform art. XXV alin. (1) lit. c) din O.U.G. nr. 130/2021, stabilirea venitului impozabil lunar din pensii după noua formulă de calcul, precum și declararea lunară a impozitului pe venitul din pensii, prin intermediul declarației 112, se vor face cu veniturile realizate începând cu data de 1 ianuarie 2022.

II. Referitor la calculul și declararea lunară a contribuției de asigurări sociale de sănătate aferentă veniturilor din pensii:

Potrivit prevederilor art. 153 alin. (1) litera f²) și art. 155 alin. (1) litera a¹) din Codul fiscal, așa cum au fost introduse de pct. 11 și 13 al art. XXIV din O.U.G. nr. 130/2021, Casa Națională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, are calitatea de contribuabil/plătitor de venit la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, în cazul veniturilor din pensii, pentru partea care depășește suma lunară de 4.000 de lei.

În aceste condiții, potrivit art. XXIV pct. 18 din O.U.G. nr. 130/2021, care a modificat art. 168 alin. (1) și alin. (5) din Codul fiscal, coroborat cu art. XXIV pct. 16 din același act normativ, care a introdus art. 157³ în Codul fiscal, CNPP, prin casele teritoriale de pensii, are obligația de a calcula și de a reține la sursă contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care realizează venituri din pensii, pentru partea care depășește suma lunară de 4.000 de lei.

Vezi și: Noua FORMULĂ de CALCUL a PENSIILOR, majorate de la 1 ianuarie 2022

Calculul contribuției de asigurări sociale de sănătate se realizează prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei lunare de calcul reprezentată de partea ce depășește suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie.

Potrivit art. XXIV pct. 19 din O.U.G. nr. 130/2021, care a modificat art. 169 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, declararea contribuției de asigurări sociale de sănătate aferentă veniturilor din pensii se va face lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare cele pentru care se plătesc aceste venituri, prin depunerea Declarației privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate (declarația 112).

Conform art. XXV alin.(1) lit. c) din O.U.G. nr. 130/2021, calculul și reținerea la sursă a contribuției de asigurări sociale de sănătate aferentă venitului din pensii, precum și declararea lunară a acestei contribuții, prin intermediul declarației 112, se vor face cu veniturile realizate începând cu 1 ianuarie 2022.

Pentru exemplificare redăm un exemplu de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate, impozitului și venitului net din pensii:

Venitul brut din pensii aflat în plată în luna ianuarie 2022 = 7.000 lei

Calculul contribuției de asigurări sociale de sănătate = (7.000 lei – 4.000 lei) x 10% (cota cass)

= 300 lei

Calcul impozit = (7.000 lei – 2.000 lei – 300 lei) venitul impozabil lunar din pensii x 10% (cota de impozit) = 470 lei

Venitul net din pensii = 7.000 lei – 470 lei (impozit) – 300 lei (cass) = 6230 lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Atenție la falșii angajați ai băncilor: Poliția avertizează asupra unei fraude în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

Atenție la falșii angajați ai băncilor: Poliția avertizează asupra unei fraude în mediul online

Reprezentanții Poliției Română avertizează cetățenii asupra unei campanii de fraude online, comise de falși angajați ai unor bănci.

Poliția Română a fost informată cu privire la o campanie de fraude online, care este în desfășurare de câteva luni, având o răspândire la scară largă în mai multe țări europene, printre care Germania, Austria, Olanda, Finlanda și Belgia, săvârșite prin apeluri telefonice nesolicitate, în care infractorii își atribuie identitatea unor persoane din cadrul unităților bancare.

Conform IGPR, victimele sunt informate cu privire la faptul că, în urma unor atacuri cibernetice, conturile lor bancare au devenit vulnerabile și că trebuie să transfere de urgență soldul disponibil într-un cont sigur al băncii, în caz contrar existând riscul pierderii sumelor de bani aflate în aceste conturi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe cine vizează escrocii bancari

„În această modalitate, bănuiții conving persoanele vătămate, în general persoane în vârstă sau cu o educație financiară precară, să transfere banii în conturi bancare controlate de aceștia, deschise la aceeași bancă, de unde sumele sunt transferate succesiv și transformate în criptomonede, în vederea îngreunării depistării persoanelor bănuite. Acest tip de înșelăciune este cunoscut instituțiilor de aplicare a legii sub denumirea de phone number spoofing”, arată IGPR.

Polițiștii le recomandă oamenilor ca, în cazul în care primesc astfel de apeluri telefonice nesolicitate, să nu le dea curs celor, să nu acceseze eventualele linkuri sau atașamente transmise și să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție.

Sursa: antena3.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Cum va fi VREMEA până în 9 aprilie 2023, în Transilvania și la munte. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele 2 săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA până în 9 aprilie 2023, în Transilvania și la munte. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele 2 săptămâni

Vremea va fi capricioasă şi schimbătoare în următoarele două săptămâni, au anunţat meteorologii ANM care au emis, luni, prognoza meteo.

Astfel, în perioada 27 martie-9 aprilie 2023, se anunţă două valuri de frig, deşi suntem la jumătatea primăverii. Toate regiunile din ţară se vor confrunta cu două valuri de frig, iar temperaturile minime vor fi negative în unele zone, până la -5 grade, avertizează specialiștii.

Elit - Gustul Desăvârșit

În Transilvania, vremea se va răci semnificativ la începutul primei săptămâni, astfel că mediile maximelor vor coborî spre 3 grade la mijlocul acesteia, iar ale minimelor spre -5 grade. Ulterior, se va încălzi treptat, astfel că maximele vor ajunge în data de 1 aprilie la medii de 15 grade, iar minimele spre 4 grade. O ușoară răcire se va resimți în data de 4 aprilie spre medii diurne de 12 grade, iar până la finalul intervalului de prognoză, acestea vor crește ușor spre 16 grade. Și mediile nocturne vor coborî ușor spre 2 grade în 6 aprilie, apoi nu vor mai oscila semnificativ.

Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în primele 2 zile ale intervalului de prognoză și între 31 martie și 4 aprilie. În restul perioadei estimate vor fi posibile precipitații slabe și pe arii restrânse.

La munte, vremea se va răci semnificativ în primele zile de prognoză în toate masivele, astfel că mediile maximelor vor coborî de la 4 la -4 grade, iar ale minimelor de la 0 la -12 grade. Apoi, vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, până în 1 aprilie când maximele vor avea în medie 6 grade, iar minimele 0 grade. După această dată, variațiile termice nu vor mai fi semnificative, regimul diurn se va încadra între 4 și 6 grade, iar cel nocturn între -2 și 0 grade.

Temporar se vor semnala precipitații în cea mai mare parte a intervalului, dar cu precădere pe 27 martie și după 1 aprilie, au precizat meteorologii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

La ce distanță de vecini poziționăm ferestrele și se construiesc fosele septice? Ce arată Codul Civil

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ferestrele și fosele septice au fost de multe ori subiect de scandal între vecini. S-a ajuns în instanță după ce ferestrele au fost postate mult prea aproape de proprietatea vecinului. Mulți se întreabă atunci când își construiesc casă la ce distanţă de vecin am voie să pun fereastra. Care este detaliul care îți poate aduce o amendă serioasă.

La ce distanţă de vecini avem voie să poziționăm fereastrele casei. Ce arată Codul Civil

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit art. 612 din Codul Civil, orice construcții, lucrări sau plantații se pot face de către proprietarul terenului numai cu respectarea unei distanțe minime de 60 de cm față de linia de hotar, dacă nu se stipulează altfel prin lege sau prin regulamentul localității de urbanism.

Însă, când vine vorba de ferestre, mai ales acelea care sunt îndreptate către proprietatea vecinilor, lucrurile se schimbă.

Care este distanța dintre fereastră și terenul vecinului

Potrivit art. 615 din Codul Civil este obligatorie păstrarea unei distanțe de cel puțin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparținând proprietarului vecin și fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări care sunt orientate către acest fond.

Așadar, ferestrele trebuie să fie în așa fel poziționate încât să nu fie mai aproape de 2 metri de gardul vecinului.

Ce se întâmplă cu ferestrele de pe construcția neparalelă cu linia de hotar

Însă, conform aceluiași articol din Codul Civil, fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări, care nu sunt paralele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanţă mai mică de un metru.

De asemenea, distanţa se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe faţa zidului în care s-a deschis fereastra sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar.

Distanţa, în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar şi până la această linie.

La ce distanță se construiește fosa septică de proprietatea vecină

Un alt motiv de ceartă între vecini, terminată de asemenea prin instanță, este fosa septică.

Cum foarte multe locuințe din România nu sunt racordate la sistemul de canalizare, mulți proprietari se văd nevoiți să apeleze la fosele septice.

Ce prevede articolului 34 din Codul Civil

Cei mai mulți dintre ei nu știu la ce distanţă se face fosa septică faţă de proprietatea vecinilor, de aici și multe neînțelegeri.

Astfel, potrivit articolului 34 din lege, fosele septice trebuie construite la cel putin 10 metri față de cea mai apropiată locuință. Nu în ultimul rând, instalatiile se întrețin în bună stare de funcționare, iar vidanjul se va descărca în stația de epurare a apelor uzate cea mai apropiată.

Sursa: playtech.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare