Pensie minimă și pensie minimă de urmaș 2021: Ce modificări au intrat în vigoare de anul acesta
Noua lege a pensiilor, Legea 127/2019, a adus mai multe modificări printre care și modul de calcul al unor pensii. Astfel, de la 1 ianuarie 2021 vor există 2 tipuri de pensii minime: pensie minimă și pensie minimă de urmaș.
În ceea ce privește pensia minimă, acesta se va calcula în funcție de doi indicatori, respectiv salariul minim brut pe economie și stagiul de cotizare.
Astfel, pensia minimă garantată nu se va mai acorda în sumă fixă ci se va acorda în funcție de salariul minim brut.
Articolul 91 al noii legi a pensiilor stabilește că pentru aceste pensii va exista un minimum dar și un maximum. Respectiv, suma minimă va fi de 45% iar cea maximă de 75% din valoare salariului minim brut în plată.
Diferența de 30% dintre cele două este dată de diferența dintre stagiul minim și stagiul realizat de către solicitant.
De pildă, dat fiindcă salariul minim brut la ora actuală este de 2230 lei, valorile pensiilor minime va fi între 1004 lei și 1773 de lei.
Pensia minimă în cazul celor care primesc pensie de urmaș
Articolul 92 din legea 127/2019, stabilește că valoare pentru pensia minimă în cazul urmașilor este fixă.
Astfel că indiferent de numărul urmașilor, dacă valoarea calculată a pensiei de urmaș este mai mică de 35% din salariul minim brut pe țară aflat în plată, pensia de urmaș va fi stabilită la 35% din salariul minim brut pe țară.
Cu alte cuvinte, pensia minimă în cazul celor care primesc pensie de urmaș va fi de 2230 x 35 / 100 = 781 lei. Însă, în acest caz conform articolului 157 din legea 127/2019 se va păstra în plată pensia de 800 lei.
Sursa: dcbussines.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor
România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor Deși România are resurse hidrografice din belșug și unele dintre cele mai apreciate izvoare de apă minerală de pe continent, am ajuns să plătim pe litrul de apă mai mult ca locuitorii din statele mai bogate ale Europei. […]
Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune
Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune Economistul Radu Georgescu face o comparație între cum a fost aprobat planul fiscal în România și cum se procedează într-o țară civilizată, cum e de exemplu Elveția, unde toate […]
Subvenții APIA doar pentru fermele mai mari de 2 hectare. Peste 225.000 de producători agricoli vor rămâne fără bani
Subvenții APIA doar pentru fermele mai mari de 2 hectare. Peste 225.000 de producători agricoli vor rămâne fără bani Una dintre cele mai controversate măsuri incluse în noul program de guvernare vizează direct micii fermieri din România. Executivul propune creșterea suprafeței minime eligibile pentru a beneficia de plăți directe, de la 1 hectar la 2 […]