Rămâi conectat

Actualitate

Pensie 2022: Cine poate ieși la pensie în acest an și care sunt VÂRSTA standard și stagiile de cotizare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pensii 2022: Cine poate ieși la pensie în anul 2022 și care sunt VÂRSTA standard și stagiile de cotizare

Potrivit Legii nr. 263/2010, persoanele care au atins stagiul minim de cotizare în sistemul public de pensii se pot pensiona după împlinirea vârstei standard de pensionare.

Vârstele standard de pensionare pentru bărbați și femei sunt diferite, iar momentul la care o persoană se poate pensiona depinde de data nașterii. Prin urmare, cei care au plătit timp de 15 ani (35 de ani pentru normă întreagă) și au atins vârsta standard de pensionare pot solicita pensionarea, scrie dcnews.ro

Cine se poate pensiona în 2022

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 61 de ani pentru femei. În prezent, până în 2030, vârsta acestora va crește treptat până la 65 de ani. Bărbați În cazul lor, persoanele pe care le-am menționat mai sus care se pot pensiona sunt cele care au plătit timp de cel puțin 15 ani (35 de ani de stagiu cu normă întreagă) și au împlinit vârsta standard de pensionare de 65 de ani.

Bărbați

În cazul lor, cei care se pot pensiona, așa cum spuneam și mai sus, sunt cei care au cotizat minimum 15 ani (stagiu complet 35 de ani) și au împlinit vârstra standard de pensioare de 65 de ani

E important de menționat că există bărbați care pot ieși la pensie mai devreme, respectiv cei care au lucrat în condiții grele (condiții deosebite de muncă și condiții speciale de muncă). Practic, aceștia beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare, proporțional cu perioada de timp lucrată în condiții grele.

CITEȘTE ȘI: Pensii 2022 : Toate modificările care afectează pensiile din 1 ianuarie 2022

Femei

Cu toate că atât bărbații, cât și femeile trebuie să îndeplinească cerințele minime de vârsta și de cotizare, vârsta la care pot ieși la pensie diferă. Vârsta standard de pensionare pentru femei, stabilită de legea pensiilor, deocamdată este de 61 de ani iar cotizarea este de 31 de ani.

Lucrurile la femei sunt un pic mai complicate deoarece până în anul 2030, vârsta de pensionare crește eșalonat de la 61 la 65 de ani, creștere care se va reflecta și la stagiul de cotizare care va fi de 35 de ani.

Ianuarie-Martie 2022

Vârsta standard de pensionare împlinită 61 de ani și nouă luni

Stagiul minim de cotizare realizat 15 ani

Stagiul complet de cotizare realizat 31 de ani și nouă luni

Mai-Iulie 2022

Vârsta standard de pensionare împlinită 61 de ani și zece luni

Stagiul minim de cotizare realizat 15 ani

CITEȘTE ȘI: Cumpărare de vechime în muncă 2022. Până când se poate completa stagiul de cotizare la pensia de stat

Stagiul complet de cotizare realizat 31 de ani și zece luni

Septembrie-Noiembrie 2022

Vârsta standard de pensionare împlinită 61 de ani și 11 luni

Stagiul minim de cotizare realizat 15 ani

Stagiul complet de cotizare realizat 31 de ani și 11 luni

Începând de anul viitor se va trece la vârsta standard de pensionare pentru femei de 62 de ani.

Femeile au opțiunea să aleagă să lucreze până la 65 de ani. Cele care optează să lucreze până la 65 de ani, chiar dacă se puteau pensiona, nu se mai pot răzgândi ulterior.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea