Rămâi conectat

Actualitate

Pensia funcționarilor Uniunii Europene a creat o ședință a Senatului. Calculele consilierului în Parlamentul European, Marius Tudor

Publicat

în

Pensia funcționarilor Uniunii Europene a creat o ședință a Senatului. Calculele consilierului în Parlamentul European, Marius Tudor

Consilierul în Parlamentul European, Marius Tudor, a dat explicat pentru DCNEWS.ro, referitor la pensiile funcționarilor Uniunii Europene, pentru care senatorii au fost chemați din vacanță.

Biroul permanent al Senatului va convoca plenul în sesiune extraordinară pentru OUG referitoare la drepturile la pensie ale funcționarilor UE. În acest context, DC NEWS l-a contactat pe Marius Tudor, consilier în PE, care ne-a explicat cum vor fi calculate pensiile, cine va avea dreptul la ele, dar și care este vârsta de pensionare a funcționarilor UE.

Electrica Furnizare Discount

„Pentru a avea dreptul la pensie plătită de instituțiile UE, un funcționar public trebuie să fi realizat cel puțin 10 ani de activitate în cadrul instituțiilor sau să fi atins vârsta normală de pensionare în timp ce încă lucrează în cadrul instituțiilor. Dacă un salariat părăsește instituțiile UE după ce a terminat 10 ani de serviciu activ ca funcționar, membru temporar al personalului, asistent parlamentar acreditat sau membru al personalului contractual, dar nu a atins încă vârsta normală de pensionare sau vârsta minimă de pensionare, își păstrează drepturile de pensionare pe care le-a acumulat în instituții. Apoi, după ce atinge vârsta normală de pensionare sau cea minimă pentru pensionarea anticipată, poate completa cererea de pensionare.” a precizat Marius Tudor.

Vârsta de pensionare, modificată în 2014

„Noul statut al personalului, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2014, a modificat vârsta de pensionare și a introdus măsuri tranzitorii pentru personalul care și-a asumat atribuțiile înainte de această dată. Vârsta de pensionare este de 60 de ani pentru funcționarii și membrii personalului temporar care aveau 50 de ani sau mai mult la 1 mai 2004 sau care au îndeplinit cel puțin 20 de ani de serviciu activ până la acea dată.

Funcționarii, personalul temporar, asistenții parlamentari acreditați și personalul contractual care aveau vârsta sub 35 de ani la 1 mai 2014 și care și-au preluat sarcinile înainte de 1 ianuarie 2014 au dreptul la pensie la vârsta de 65 de ani. Funcționarii, personalul temporar, asistenții parlamentari acreditați și personalul contractual care și-au preluat funcțiile de la 1 ianuarie 2014 au dreptul la pensie la vârsta de 66 de ani.” a mai explicat el.

Cum se calculează pensia funcționarilor UE

Calculul pensiei ține cont de: numărul de ani pensionabili în instituțiile europene și numărul de ani de pensie care rezultă din orice transfer de drepturi de pensie în sistemul de pensii al UE.

„Drepturile totale la pensie sunt calculate pe baza salariului de bază final. Se consideră că salariul de bază final se plătește în ultimul grad în care funcționarul sau alt membru al personalului a fost clasificat cel puțin un an, la ultima etapă în care a fost clasificat cel puțin o lună. Pentru cei care, la un moment dat în carieră, au primit un salariu de bază mai mare decât cel folosit pentru calcularea pensiei, se efectuează un calcul proporțional, astfel încât salariul de bază mai mare (de exemplu, primit într-o detașare la cabinetul președintelui sau la un grup) se ia în considerare la calcularea pensiei. Pensia maximă este stabilită la 70% din salariul de bază final în ultima clasă (grad) în care funcționarul sau alt membru al personalului a fost clasificat cel puțin un an.

Exemplu de calcul:

Un funcționar public încadrat in grupa AD 5 primește un salariu de bază de 4.883 euro pe lună.

Pensia maximă la care are dreptul este:

4.883 euro x 75% = 3.662,25 euro.”, a spus Marius Tudor.

Publicitate

Actualitate

PSD anunță că NU votează certificatul verde la locul de muncă: „Niște lucruri care le fac extrem de greu de digerat de către oameni”

Publicat

în

PSD anunță că NU votează certificatul verde la locul de muncă: „Niște lucruri care le fac extrem de greu de digerat de către oameni”

PSD nu va vota introducerea certificatului verde la locul de muncă. Este asigurarea dată de liderul senatorilor social -democrați, Lucian Romașcanu. Deocamdată, certificatul verde a fost impus la intrarea în mall-uri, restaurante, instituții publice. PSD susține însă că nu va accepta ca acesta să devină obligatoriu la muncă.

„Orice analiză și orice previziune arată că la mijlocul lunii noiembrie va fi vârful cu 4000 de oameni în ATI și peste 200.000 de îmbolnăviri. Vorbim acum despre impactul restricțiilor, dar impactul asupra pandemiei nici vaccinarea nu o să-l aibă mâine. Din păcate nu avem un orizont la aceste măsuri și, repet – orizontul, incoerența, ilegalitatea – sunt niște lucruri care le fac extrem de greu de digerat de către oameni.

Sunt foarte multe lucruri. Acesta este doar unul dintre ele, din ce e aberant în acea lege. Atâta timp cât tu îți asumi să cumperi 120 milioane de doze de vaccin, trebuie să îți asumi pentru aceeași cetățeni ai tăi și decontarea costului testării.”, a declarat Lucian Romașcanu.

Electrica Furnizare Discount

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Românii au ajuns campioni la sărăcie în Europa. Claudiu Năsui: „Avem cele mai mari taxe”

Publicat

în

Românii au ajuns campioni la sărăcie în Europa. Claudiu Năsui: „Avem cele mai mari taxe”

Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, susține că parlamentarii nici măcar nu mai înțeleg câtă birocrație este pe umerii antreprenorilor români și faptul că cetățenii plătesc cele mai mari taxe din Europa, motiv pentru care am ajuns ”campioni la sărăcie”.

”E foarte greu să schimbi România când nu o înțelegi.

Parlamentarii nici măcar nu știu câtă birocrație apasă pe antreprenorii români. O doamnă deputat, la audieri, mi-a reproșat de ce vrem să abrogăm o birocrație aberantă, pentru că ea credea că e abrogată deja. Răspunsul este simplu: pentru că nu era abrogată. În cazul acesta e vorba de art. 27 alin. (2) din OG 99/2000, care chiar există.

Electrica Furnizare Discount

Birocrația înfiorătoare cu care se confruntă antreprenorii zi de zi nu se vede din Casa Poporului. Lucruri care în alte țări se fac direct și simplu sunt adevărate chinuri în România.

Unele reglementări dintre acestea, stupide, blochează piața libera chiar de acum 30 de ani. Prin legi făcute de comuniștii care abia săriseră la conducerea post-sovietică a țării. Nu e nimic, pe vertebrele din ’90 au tot adăugat an de an.

Când e vorba să scăpăm de birocrația aceasta sufocantă, proiectele sunt blocate de guverne sau chiar atacate. Ni s-a întâmplat când am debirocratizat o parte din procesul de înființare a unei întreprinderi.

România are cele mai mari taxe pe salariile mici care ne fac campioni la sărăcie în Europa, și o povară birocratică imensă pe antreprenori care ne plasează după țări precum Burkina Faso la ușurința de a face afaceri. Nu ne permitem să ținem românii săraci prin taxe mari pe muncă, și să ținem și prețurile ridicate prin birocrație. Parlamentarii trebuie să coboare din turnul de fildeș al Casei Poporului și să se intereseze de realitatea cu care se confruntă antreprenorii români.”, scrie Claudiu Năsui.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

FOTO| SCANDAL la examenele pentru şcolile de jandarmi: Note de 2 şi 3, transformate în ZECE, după contestații

Publicat

în

SCANDAL la examenele pentru şcolile de jandarmi: Note de 2 şi 3, transformate în ZECE, după contestații

Mai mulţi candidaţi la examenele organizate în şcolile de subofiţeri de jandarmi de la Fălticeni şi Drăgăşani au obţinut nota 10 după contestaţii în condiţiile în care evaluările iniţiale arătau note de 2 sau 3.

Situaţia, care a fost semnalată public şi de către poliţistul Marian Godină, se regăseşte şi în cazul unor candidaţi recrutaţi de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Prahova, Godină susţinând că în una dintre sălile de examen au fost date subectele de la examenul din martie, însă a fost aplicat şablonul de corectare pentru cel din octombrie. Jandarmeria Prahova nu a comentat incidentul.

Marian Godină a publicat, luni seară, rezultatele după contestaţii la examenul de admitere la Şcolile de subofiţeri de jandarmi de la Fălticeni şi Drăgăşani, atrăgând atenţia asupra diferenţelor foarte mari dinte notele iniţiale şi cele de după contestaţii, în cazul candidaţilor recrutaţi de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Prahova.

Electrica Furnizare Discount

Astfel, la şcoala de la Drăgăşani, şapte candidaţi care iniţial au obţinut note între 2,50 şi 3 au avut, după contestaţii, nota 10, în timp ce la şcoala de la Fălticeni toţi ce patru candidaţi recrutaţi la nivelul IJJ Prahova au avut punctajul majorat de la 16 sau 18 puncte la 90 de puncte, cea mai mică diferenţă dintre evaluarea iniţială şi cea după contestaţii fiind de 65 de puncte, de la 25 de puncte iniţial la 90 de puncte după contestaţii.

Tot Marian Godină a fost cel care a încercat să explice, pe Facebook, care ar fi motivele pentru care au existat asemenea diferenţe între punctajul iniţial şi cel final

„Am primit mai multe mesaje în privat şi am reuşit să aflu ce s-a întâmplat. Explicaţia mi se pare plauzibilă, dar denotă încă o dată multă incompetenţă şi bătaie de joc. Examenul s-a dat în fiecare judeţ, în mai multe săli de concurs. Într-una din sălile de examen din Prahova, candidaţii au primit subiectele care fuseseră date la sesiunea din martie 2021, subiecte pe care le rezolvaseră deja acasă, în pregătirea pentru sesiunea din octombrie. La finalul examenului, la corectare, în respectiva clasă a plouat cu note de 2 şi 3, deoarece şablonul pentru corectare era cel pentru subiectele din sesiunea octombrie 2021, cele pe care le-au primit toţi ceilalţi candidaţi din ţară. Candidaţii au explicat că e imposibil să aibă notele alea şi au fost îndrumaţi să facă contestaţie. Bănuiesc că cei responsabili au înţeles încă de atunci ce gafă au făcut, dar au continuat aşa. Mai bănuiesc şi că mulţi candidaţi s-au prins că subiectele alea sunt cele din martie, dar au mers «pe burtă». Probabil şi scria pe ele «Sesiunea Martie 2021». Cu toate astea, e destul de greu de crezut că le-au rezolvat perfect, dar nu imposibil, ţinând cont ca erau subiecte pe care le mai făcuseră. După contestaţii, candidaţii din acea sală au obţinut nota zece. Sunt tare curios cum se va soluţiona situaţia asta. Eu încă o pun pe seama incompetenţei şi sper să nu mă înşel”, a scris poliţistul.

Oficialii Inspectoratului de Jandarmi Prahova au refuzat să facă orice comentarii cu privire la această situaţie.

Sursa: stirileprotv.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare