Rămâi conectat

Ştirea zilei

Peisajul cultural, în dezbaterea celor mai buni peisagişti şi urbanişti din ţară

Publicat

în

Timp de 3 zile, în perioada 4-6 noiembrie, Alba Iulia a găzduit în premieră pentru România o conferinţă dedicată peisajului cultural la care au participat circa 60 de specialişti din domeniu – arhitecţi şefi de judeţe, urbanişti, cadre didactice de la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”. „Am iniţiat organizarea conferinţei «Peisaj: Conştiinţă colectivă şi participare» pentru a vedea opiniile specialiştilor în domeniu, pentru a prezenta realizările noastre mai mici sau mai mari de la înfiinţarea compartimentului de peisaj în cadrul Consiliului Judeţean Alba şi pentru a reuşi să primim o reacţie la ceea ce am făcut şi să vedem cum vom merge în continuare. Am avut supriza că am reuşit să strângem aici crema specialiştilor în peisagistică. Ca şi concluzie a celor 3 zile de dezbateri cred că mare parte din preocupările noastre sunt pe o linie bună în ceea ce priveşte protecţia şi promovarea peisajului”, a precizat Eugenia Mărginean, arhitectul-şef al judeţului Alba. „Problema peisajului s-a dezbătut până acum în modalităţi foarte diferite dar nu avem o metodologie de abordare a peisajului. Cercetarea acestei probleme, studiile care au fost făcute în judeţul Alba (n.r. – Reglementări urbanistice pentru zona rurală cu influenţe săseşti: Gârbova, Câlnic, Cut şi Şpring şi Reglementări urbanistice ilustrate pentru zona Valea Sebeşului) constituie un punct de plecare, ori scopul principal al acestei întâlniri a fost tocmai acela de a încerca să definim o abordare practică în teritoriu a problemei peisajului. Mai ales că din punct de vedere conceptual, chiar în lumea profesioniştilor, ideea de peisaj cultural nu este încă foarte clar conturată suprapunându-se cu alte concepte, de mediu, de cadru, de context, de sit, de imagine urbană. Avem nevoie de acest lucru şi începem să ne preocupăm mai atent de această definiţie”, a precizat la finalul conferinţei profesor doctor arhitect Alexandr M. Sandu, preşedintele Registrului Urbaniştilor din România.
În cadrul manifestării au fost abordate şi alte probleme cu care se confruntă specialiştii din domeniu, precum lipsa cadrului legal pentru înlăturarea stricăciunilor produse peisajului de exploatările la suprafaţă dar şi de lipsa unor reguli minime care să fie impuse atunci când vine vorba de dezvoltarea urbanistică. „Ceea ce s-a întâmplat la Arieşeni nu trebuie să se mai repete nicunde în România. Acesta este un exemplu de «aşa nu» având în vederea dezvoltarea urbanistică haotică ce s-a produs acolo. Din păcate nici amenzile aplicate de Consiliul Judeţean Alba care s-au ridicat şi la 1 miliard de lei vechi nu au avut niciun efect”, a explicat Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba care a dat însă şi un exemplu pozitiv de cum trebuie să arate o localitate din România – Rimetea. Organizarea Conferinţei «Peisaj: Conştiinţă colectivă şi participare» la Alba Iulia n-a fost întâmplătoare, Consiliul Judeţean Alba fiind primul din România care a înfiinţat în 1996 un compatiment special care se ocupă de gestiunea peisajelor culturale. (I.P.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

28 – 29 mai. Zilele Muzicale Carl Filtsch la Catedrala „Sfântul Mihail” din Alba Iulia: Eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş. PROGRAM

Publicat

în

28 – 29 mai. Zilele Muzicale Carl Filtsch la Catedrala „Sfântul Mihail” din Alba Iulia: Eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş. PROGRAM

Centrul de Cultură “Augustin Bena”, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Alba, organizează în zilele de 28 și 29 mai 2022, la Catedrala Romano Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia, proiectul cultural-artistic: Zilele Muzicale Carl Filtsch, un eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş, considerat o personalitate importantă a muzicii romantice din secolul al XIX-lea, elevul preferat al lui Frederic Chopin.

„Carl Filtsch (28 mai 1830, Sebeş – 11 mai 1845, Veneţia) este considerat o personalitate a muzicii romantice a veacului al XIX-lea. A început cursurile de pian la vârsta de trei ani, primul îndrumător fiind chiar tatăl său, Joseph Filtsch, pastor evanghelic în Sebeşul săsesc. Pentru fructificarea talentului său muzical, a fost dus în 1837 la Viena, unde a fost prezentat Curţii Imperiale. Astfel a ajuns să fie coleg de educaţie muzicală şi tovarăş de joacă al viitorului împărat Franz Joseph.

Elit - Gustul Desăvârșit

De la cea mai fragedă vârstă, Carl Filtsch a dovedit o predispoziţie genială pentru muzică ajungând să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, care s-a preocupat cu o atenţie aparte de evoluţia lui pianistică.

În decembrie 1842 a ajuns să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, la Paris. Pentru o vreme, Franz Liszt l-a suplinit pe Chopin, fiindu-i de asemenea maestru lui Carl Filtsch. De la el ne-a rămas următoarea frază: “Dacă micuţul acesta va începe să călătorească, va trebui să-mi închid prăvălia”.

La vârsta de numai 12 ani a ajuns să susţină concerte la Viena, Paris şi Londra unde a fost aclamat şi sărbătorit cu entuziasm.

Cele 25 de compoziţii ale lui Carl Filtsch nu au fost descoperite decât în anul 1960, iar acum, parte dintre ele, sunt readuse la viaţă în cadrul evenimentelor organizate. Povestea tânărului pianist este tragică deoarece se îmbolnăveşte de tuberculoză şi medicii i-au prescris băi de mare în Veneţia. După o scurtă îmbunătăţire a stării sănătăţii sale, Carl Filtsch a fost răpus de acea boală incurabilă, în plină tinereţe, la vârsta de numai 15 ani. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găseşte la cimitirul San Michele din Veneţia”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț

Publicat

în

Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț

Un incident macabru a avut loc astăzi, 19 mai, în zona Vinț din judetul Alba. Un bărbat a fost găsit decedat într-un autoturism.

Potrivit informațiilor transmise de reprezentanții IPJ Alba, un bărbat a fost găsit decedat într-o masina. De asemenea, potrivit sursei citate, este foarte probabil ca și decesul să fi survenit din cauze medicale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vom reveni cu detalii suplimentare pe măsură ce autoritățile vor identifica împrejurările ce au condus la moartea bărbatului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate. Anunțul vicepreședintelui CJ Alba, Marius Hațegan

Publicat

în

FOTO| Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate. Anunțul vicepreședintelui CJ Alba, Marius Hațegan

Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate, anunță vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan.

„Legătura strânsă și eficientă dintre Consiliul Județean și primăriile din Alba continuă să funcționeze în beneficiul cetățenilor plătitori de taxe.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mă bucur să anunț că podul de la Valea Galbenă, „măturat”, la propriu, de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate.

Noua construcție vine în sprijinul oamenilor din zonă, a celor care tranzitează acest drum și, categoric, fără rabat la standardele de siguranță și calitate.

Cu toții am fost martori, de-a lungul timpului, la distrugerile uriașe provocate de dezastrele naturale. Însă, ca să folosesc o vorbă din popor, Dumnezeu nu ne dă mai mult decât putem duce. Și, zic eu, mai mult decât ne dorim să ajutăm oamenii aflați în impas.

Vreau să felicit autoritățile locale din Arieșeni pentru felul în care colaborează cu noi, cei din cadrul CJ, și dau asigurări locuitorilor din Alba că fiecare comunitate din județ ne este la fel de dragă și importantă. Fiindcă, cetățenii sunt angajatorii noștri, ai celor din instituții. Niciodată, invers!”, a transmis Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare