Rămâi conectat

Ştirea zilei

PDL – Nevoia de schimbare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Niciodată poate, în istoria postdecembristă a României, nu s-a simţit mai acut ca astăzi nevoia de schimbare în rândul clasei politice. Ştim cum s-au format partidele politice. La începutul anilor ’90 cei cu curaj şi iniţiativă şi-au părăsit slujbele de la stat şi s-au lansat în afaceri. Este adevărat, mulţi dintre ei – îmbogăţiţii de azi – au tâlhărit în voie economia naţională profitând de vidul legislativ şi de putere. Gargaragiii, semidocţii, cei cu discurs demagogic incendiar au format noua clasă politică din care s-au recrutat parlamentarii şi cei cu funcţii de conducere în administraţia publică centrală şi locală. Mediocrităţi desăvârşite, indivizi inculţi şi agramaţi au ajuns peste noapte miniştri, secretari de stat sau şefi ai unor agenţii guvernamentale, după cum s-a perindat la putere un partid sau altul. Şi ne mai mirăm de ce s-au găsit atât de greu soluţii pentru ieşirea din criză! Iar „aleşii” ne cheamă la urne din patru în patru ani şi ne cer să-i votăm din nou. Şi o facem…
Principalul partid de guvernământ, PDL, trăieşte febra alegerilor. Convenţia Naţională de la sfârşitul acestei săptămâni va lămuri dacă formaţiunea, ca partid de dreapta, a învăţat ceva din experienţa dură a ultimilor ani şi este capabil să-şi reconsidere strategia politicilor de conducere a statului. Sociologul Zoe Petre, eminenţa cenuşie a guvernării Constantinescu, îşi exprima deunăzi la un post de televiziune îndoiala că în PDL se poate schimba ceva. Nu îi analizez acum argumentele. Probabil că doamna în cauză habar nu avea, de pildă, că un grup din elita intelectuală a partidului a elaborat o platformă cuprinzând 35 paşi necesari pentru transformarea PDL într-un partid popular modern. Cu excepţia a două sau trei care mi se par inoperante, cele mai multe idei exprimate în platformă sunt avangardiste: diminuarea prezenţei statului în economie, trecerea economiei de la o dezvoltare bazată pe consum la o dezvoltare bazată pe producţie, diminuarea poverii fiscale pe muncă, creşterea progresivă a elementului privat în serviciile de sănătate, revoluţionarea filosofiei protecţiei sociale în sensul că persoana trebuie asistată pentru a ieşi din starea de nevoie şi nu pentru a permanentiza respectiva stare, un sistem de pensii sustenabil, scoaterea regiilor şi agenţiilor de stat din universul clientelar al partidelor, limitarea – prin Constituţie – a susţinerii politice, la miniştri şi secretari de stat, schimbarea structurii administrative care să asigure coerenţa gestiunii teritoriului corelată cu o reformă electorală, construcţia unui pact naţional pentru protejarea mediului, introducerea componentei etice în educaţie, definirea principiului independenţei justiţiei ca dreptul persoanei de a fi judecată de judecători independenţi, nu ca un „privilegiu” al judecătorilor, eliminarea prezumţiei constituţionale de dobândire licită a averii (inexistentă în alte state) astfel încât să se poată realiza incriminarea „îmbogăţirii ilicite” a angajaţilor din sistemul public şi confiscarea averii nejustificate în cazul oricărei persoane, eliminarea oricărei posibilităţi de ingerinţă a Parlamentului în actul de justiţie, care azi poate bloca orice dosar vizând un parlamentar sau ministru, dezvoltarea relaţiei privilegiate cu SUA în câmpul relaţiilor internaţionale etc.
Foarte interesantă şi relevantă mi se pare ideea întăririi structurii de cadre profesionale ale partidului. Atragerea de noi membri trebuie să urmărească exclusiv oameni competenţi în domenii precise, adică de oameni care s-au distins deja în cariera profesională şi nu de carierişti sau oportunişti. Competenţa individuală şi discernământul colectiv dublate de criteriile de integritate sunt singurele comandamente necesare în gestionarea resurselor umane în interiorul PDL. Este crucială pe de altă parte, subliniază autorii platformei, punerea în funcţiune a departamentelor de specialitate ale PDL. Aici s-ar putea face o observaţie. Din motive care îmi scapă, PDL nu are un Departament strategie-comunicare-imagine, practic cel mai important departament al unui partid politic. PSD şi PNL au asemenea departamente, de aceea şi acţiunile lor mediatice sunt coerente şi bine structurate. Convenţia Naţională a partidului va limpezi capacitatea sa de remodelare potrivit cerinţelor noii perioade politice traversate de ţara noastră. În ce mă priveşte subscriu cu convingere la criteriile promovate de autorii platformei.
Mihai BABIŢCHI


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| Accident feroviar GRAV la Galați: O angajată a CFR a murit și alte trei persoane sunt rănite după ce o locomotivă a izbit un vagon de călători

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Accident feroviar GRAV la Galați: O angajată a CFR a murit și alte trei persoane sunt rănite după ce o locomotivă a izbit un vagon de călători

Un grav accident feroviar a avut loc, în seara zilei de sâmbătă, 25 martie, în Gara Galați. În urma coliziunii o femeie în vârstă de 53 de ani, de profesie conductor, care a intrat în stop cardio respirator, a fost dusă la terapie intensivă şi la scurt timp a murit.

„Urmare accidentului feroviar care s-a produs în această seară, în stația Galați, CFR Călători anunță cu regret că doamna conductor a trenului R 7576, a decedat la spital. Inițial a fost stabilizată pe peron și în drum spre spital de către serviciul Ambulanță ajuns la fața locului, dar un nou stop cardio respirator survenit la spital, i-a fost fatal. CFR Călători prezintă condoleanțe și va acorda întregul sprijin familiei îndoliate”, a transmis CFR Călători.

„CFR Călători informează că în această seară, 25 martie 2023, în stația Galați, la cuplarea locomotivei la garnitură pentru formarea trenului Regio 7576 în relația Galați – Mărășești a fost tamponat primul vagon. Din primele informații, în urma impactului, au fost rănite patru persoane: mecanicul, conductorul, șeful de tren și un călător.

Elit - Gustul Desăvârșit

Au fost solicitate serviciul de Ambulanță, răniții fiind preluați de echipajele medicale pentru acordarea de îngrijiri de specialitate.

Totodată au fost avariate locomotiva și vagonul. Cauzele care au generat acest accident vor fi stabilite de echipa de cercetare aflată la fața locului.

CFR Călători cere scuze pasagerilor pentru neplăcerile create de acest incident”, a transmis CFR Călători.

Ministrul Transporturilor cere anchetă și măsuri rapide, după accidentul feroviar produs în Gara Galaţi

„Am cerut celor de la CFR Călători să acorde sprijin echipajelor ISU care intervin și acordă celor răniți. În plus, am solicitat companiei să comunice rapid informațiile relevante opiniei publice. Urmează o anchetă privind acest accident feroviar.

I-am cerut directorului general al CFR Călători să prezinte urgent explicații și să vină cu soluții pentru ca astfel de situații să nu se mai repete”, a precizat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Potrivit IPJ Galaţi, accidentul feroviar s-ar fi produs după ce la o locomotivă s-ar fi defectat sistemul de frânare și a lovit un vagon de călători din trenul Galați-Buzău

„La data de 25 martie 2023, în jurul orei 19:19, la Gara CFR Galați a avut loc un accident feroviar, după ce la o locomotivă s-ar fi defectat sistemul de frânare și a lovit un vagon de călători, la trenul care se forma cu destinația Galați – Buzău. Sunt 4 persoane rănite, dintre acestea doi călători, o femeie care a intrat în stop cardio respirator și un bărbat care a rămas încarcerat, precum și șeful de tren și mecanicul locomotivei. Intervin cei de la ISU Galați și polițiștii din cadrul Secţiei Regionale de Poliție Transporturi Galați”, a transmis IPJ Galaţi.

Sursa: antena3.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Cadastrare gratuită: Modificări în cazul imobilelor din zonele fostelor cooperative

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cadastrare gratuită: Modificări în cazul imobilelor din zonele fostelor cooperative

Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996 va fi modificată astfel încât să permită, în cadrul înregistrărilor sistematice, precum PNCCF, să poată fi notate și posesiile asupra imobilelor din zonele fostelor cooperative pentru care, din diverse motive, nu există titluri de proprietate, dar pentru care se știu cine sunt posesorii actuali care au terenul declarat în registrul agricol, plătesc taxe și impozite și sunt cunoscuți în comunitate ca proprietari de fapt.

„Oricum, posesia se poate contesta conform legii, timp de 3 ani, în eventualitatea apariției unor neconformități”, se precizează în motivarea amendamentului introdus de deputați într-o propunere legislativă, care a trecut marți de votul parlamentarilor.

În prezent, cadastrarea gratuită este posibilă doar pentru imobilele pentru care s-au emis titluri de proprietate, dar fără identificarea topo-cadastrală a parcelelor care au făcut obiectul retrocedării.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe baza certificatului de atestare

O altă modificare ce va fi adusă cadrului normativ face referire la faptul că pentru construcțiile realizate înainte de 1 august 2001 se va face intabularea, în lipsa autorizației de construire, în baza certificatului de atestare fiscală prin care se demonstrează plata dărilor la stat, precum și a documentației cadastrale (prevederi actuale), „cu condiția ca titularul de rol fiscal asupra construcției să fie și titularul de drept real sau în favoarea acestuia să fie notată posesia asupra terenului” – amendament introdus. Potrivit deputaților, această noutate este necesară pentru intrarea în legalitate a cetățenilor.

În plus, pentru înregistrarea în cadastru și cartea funciară la cererea persoanelor interesate, dacă suprafața terenului din măsurători este mai mare (cu până la 15% în cazul terenurilor din intravilan și 5% pentru cele extravilane) decât cea din documentele oficiului teritorial, procesul verbal de vecinătate, care stă la baza înscrierii alături de istoricul de rol fiscal și certificatul de atestare fiscală unde este trecută suprafața din măsurătorile cadastrale, va trebui, în curând, semnat de proprietarii, concesionarii, administratorii, titularii dreptului de folosință (cu titlu oneros sau gratuit) sau cei care dovedesc posesia în temeiul unui act juridic sau administrativ al imobilului vecin. „În fapt, aceste persoane sunt cele mai în măsură să certifice raporturile de vecinătate, posesia asupra imobilului, precum și situația tehnică cu privire la amplasament, constatată de persoana autorizată care efectuează măsurătorile cadastrale”, sunt de părere deputații.

De asemenea, deputații au decis, ca pe întreaga derulare a PNCCF, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și instituțiile subordonate să fie exceptate de la actul normativ prin care s-a decis suspendarea angajărilor la stat până la finalul lui 2022.

Pe de altă parte, deputații au decis ca, din 2023, ANCPI să asigure fondurile necesare continuării PNCCF pentru un număr de trei unități administrativ teritoriale (UAT) din cadrul fiecărui județ, nominalizate de către consiliile județene, precizează Avocatnet. Măsura care va fi introdusă în Legea cadastrului limitează activitatea de cadastrare gratuită în condițiile în care Guvernul, prin HG 836/2022, a decis, în vară, prelungirea PNCCF până la finalizarea tuturor acestor activități, fără a exista o limitare privind UAT-urile, cum va fi introdusă de propunerea legislativă de față.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Aurul mov la Târgul Grădinarilor din Alba Iulia: Versatilitatea lavandei explicată de un producător local

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Aurul mov la Târgul Grădinarilor din Alba Iulia: Versatilitatea lavandei explicată de un producător local

Olar Lidia, producătoare locală din județul Alba, se ocupă cu vânzarea produselor din lavandă. De la buchete, la odorizante de mașină și apă de lavandă, domnul Attila poate spune că se bucură din belșug de toate.

De opt ani de zile, doamna Olar se ocupă de vânzarea obiectelor de decor și a produselor pe bază de lavandă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Lavanda este o plantă aromatică cunoscută pentru proprietățile sale relaxante și calmante, care pot avea o serie de efecte pozitive asupra sănătății. Iată câteva dintre acestea:

  • Reducerea stresului și anxietății – uleiul esențial de lavandă este utilizat în aromaterapie pentru a ajuta la reducerea stresului și a anxietății. Inhalarea uleiului esențial de lavandă poate ajuta la calmarea sistemului nervos și la reducerea nivelului de cortizol, hormonul stresului, din organism.
  • Ameliorarea durerilor de cap – uleiul esențial de lavandă poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap și a migrenelor prin reducerea tensiunii arteriale și a tensiunii musculare.
  • Îmbunătățirea somnului – uleiul esențial de lavandă poate ajuta la inducerea somnului și la îmbunătățirea calității somnului prin reducerea anxietății și a stresului.
  • Îmbunătățirea stării de spirit – lavanda poate ajuta la îmbunătățirea stării de spirit prin reducerea anxietății și a stresului, precum și prin stimularea producției de serotonină, un neurotransmițător care ajută la reglarea stării de spirit.
  • Proprietăți antiinflamatorii și analgezice – uleiul esențial de lavandă poate ajuta la reducerea inflamației și la ameliorarea durerilor musculare și articulare.

Acestea sunt doar câteva dintre efectele pozitive ale lavandei asupra sănătății, dar este important să discutați cu un medic sau cu un specialist în aromaterapie înainte de a utiliza uleiul esențial de lavandă pentru a trata orice afecțiune.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare