Rămâi conectat

Actualitate

Patru clădiri publice funcţionează din această toamnă cu energie solară

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Proiectul „Energie verde pentru Alba Iulia” a ajuns la final iar patru clădiri publice cu funcţiuni sociale, educative şi administrative vor deveni din această toamnă independente din punct de vedere energetic. Alba Iulia este astfel primul municipiu din ţară care a câştigat şi a implementat un proiect finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Sectorial şi Guvernul României privind energiile alternative, proiect al cărui valoare este de 2,1 milioane euro. În cadrul lui au fost instalate în total 1714 panouri fotovoltaice cu o putere cumulată de 257 kW, pe patru instituţii publice subordonate Primăriei – Colegiul Tehnic “Dorin Pavel” (920 panouri), Căminul pentru Persoane Vârstnice (524 panouri), Centrul de Zi pentru Vârstnici (54 panouri) şi Direcţia Programe (216 panouri). Economia care se va face este una semnificativă, circa 80.000 de euro vor fi salvaţi anual prin reducerea facturilor de curent către furnizorul Electrica. Banii economisiţi vor putea fi utilizaţi astfel la alte proiecte sau evenimente pentru locuitorii oraşului. Un alt câştig ar fi reducerea emisiilor de CO2 în municipiul Alba Iulia.
Stadiul şi beneficiile proiectului au fost prezentate ieri, în cadrul celui de-al doilea simpozion, organizat de Primăria Alba Iulia la Hotel „Parc” şi moderat de Nicolaie Moldovan, şeful Direcţiei Programe din cadrul Primăriei Alba Iulia, la care au participat reprezentanţi ai municipalităţii, ai instituţiilor publice din judeţ, consilieri locali, reprezentanţi ai mass-media. Lucrările au fost executate de S.C. Ener Rom SRL Sebeş, subdiviziune a firmei cu acelaşi nume din Italia, cu experienţă în domeniul instalaţiilor electrice şi automatizărilor. În momentul de faţă se fac probe, urmând ca din 15 septembrie sistemele instalate să fie puse în funcţiune. Mai rămâne de reglementat doar modul de compensare al facturilor şi cum această energie verde va fi preluată în sistemul energetic naţional de către Electrica. (I.P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Mesajul președintelui Klaus Iohannis, de Ziua Națională: „2024 va fi un an hotărâtor pentru cum va arăta România viitorului”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesajul președintelui Klaus Iohannis, de Ziua Națională: „2024 va fi un an hotărâtor pentru cum va arăta România viitorului”

Președintele Klaus Iohannis a susținut, vineri, un discurs de Ziua Națională, la recepția oferită la Palatul Cotroceni.

Președintele Iohannis a subliniat, în discursul rostit, că 2024 va fi un an hotărâtor pentru cum va arăta România viitorului, deoarece vom avea alegeri europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Iohannis a precizat că rezultatele acestui vertabil maraton electoral vor stabili cursul spre care națiunea noastră se va îndrepta în următorii ani.

Citește și: PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2023, Ziua Națională, la Alba Iulia

„Va fi un temeinic exercițiu al maturității noastre democratice să participăm la toate rundele de alegeri”, a spus președintele.

„Votul e singurul instrument democratic prin care decidem viitorul țării noastre. De aceea, este responsabilitatea noastră să protejăm viitorul națiunii și, totodată, să rămânem vigilenți în fața curentelor extremiste care, dacă nu suntem suficient de atenți, pot deveni amenințări reale la adresa principiilor de bază ale societății noastre și a sistemului nostru de valori”, a atenționat șeful statului.

Citește și: VIDEO| Mugur Mihăiescu, de 1 Decembrie, în orașul Marii Uniri: ”Unde ai putea merge altundeva, decât la Alba Iulia?”

Klaus Iohannis a evidențiat importanța strategică, în actualul context, a apartenenței României la Uniunea Europeană și la NATO.

„România e o țară sigură și cetățenii săi nu au motive să se teamă”, a susținut președintele.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare