Ziarul Unirea

Patru clădiri publice funcţionează din această toamnă cu energie solară

Proiectul „Energie verde pentru Alba Iulia” a ajuns la final iar patru clădiri publice cu funcţiuni sociale, educative şi administrative vor deveni din această toamnă independente din punct de vedere energetic. Alba Iulia este astfel primul municipiu din ţară care a câştigat şi a implementat un proiect finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Sectorial şi Guvernul României privind energiile alternative, proiect al cărui valoare este de 2,1 milioane euro. În cadrul lui au fost instalate în total 1714 panouri fotovoltaice cu o putere cumulată de 257 kW, pe patru instituţii publice subordonate Primăriei – Colegiul Tehnic “Dorin Pavel” (920 panouri), Căminul pentru Persoane Vârstnice (524 panouri), Centrul de Zi pentru Vârstnici (54 panouri) şi Direcţia Programe (216 panouri). Economia care se va face este una semnificativă, circa 80.000 de euro vor fi salvaţi anual prin reducerea facturilor de curent către furnizorul Electrica. Banii economisiţi vor putea fi utilizaţi astfel la alte proiecte sau evenimente pentru locuitorii oraşului. Un alt câştig ar fi reducerea emisiilor de CO2 în municipiul Alba Iulia.
Stadiul şi beneficiile proiectului au fost prezentate ieri, în cadrul celui de-al doilea simpozion, organizat de Primăria Alba Iulia la Hotel „Parc” şi moderat de Nicolaie Moldovan, şeful Direcţiei Programe din cadrul Primăriei Alba Iulia, la care au participat reprezentanţi ai municipalităţii, ai instituţiilor publice din judeţ, consilieri locali, reprezentanţi ai mass-media. Lucrările au fost executate de S.C. Ener Rom SRL Sebeş, subdiviziune a firmei cu acelaşi nume din Italia, cu experienţă în domeniul instalaţiilor electrice şi automatizărilor. În momentul de faţă se fac probe, urmând ca din 15 septembrie sistemele instalate să fie puse în funcţiune. Mai rămâne de reglementat doar modul de compensare al facturilor şi cum această energie verde va fi preluată în sistemul energetic naţional de către Electrica. (I.P.)

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

Da! 31 august 2011 at 22:47

ecologia!!!! ..o mare gogorita de adormit copii …o mare afacere …..pt cei cu bani …ei polueaza ei fac curatenie …fac banii sa circule ;..in folosul cui ?

Dan Agrisan 2 septembrie 2011 at 7:06

Un pas inainte. Sper sa fie doar un inceput.

Comentariile sunt oprite