Rămâi conectat

Curier Județean

Pârtii greu practicabile la Șureanu și Arieșeni. Se așteaptă ninsori săptămâna viitoare

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sureanu_partie_TELESCAUNStarea pârtiilor de schi din județul Alba nu este una foarte bună, practicarea sporturilor de iarnă fiind dificilă, din cauza stratului subțire de zăpadă.

Domeniul Schiabil Şureanu

Evaluare generală: la Șureanu, sezonul continuă în ciuda stratului subțire de zăpadă de pe pârtii. Se schiază în continuare, poate mai mult decât pe oricare alte pârtii din țară, însă drumul tot mai accidentat și stratul de zăpadă tot mai subțire fac ca sporturile de iarnă să fie practicate cu mare dificultate la Șureanu. Urmează ninsori, însă abia de săptămâna viitoare. Pentru detalii precise despre starea pârtiilor, contactați personalul Domeniului Schiabil Șureanu (tel. 0258 738 121 sau 0258 738 102).

Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h.

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa: este asfaltat aproape în totalitate (excepție făcând o serie de porțiuni între lacul Tău și lacul Oașa) și este practicabil oricărui tip de autovehicul.

Starea drumului între lacul Oașa și Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): în continuare drumul este foarte accidentat, în special între Luncile Prigoanei și Poarta Raiului, unde s-au format gropi și șanțuri greu de traversat de către mașinile cu gardă joasă. Sunt absolut necesare lanțurile pentru roți pentru această porțiune.

Pârtii și strat de zăpadă: din cele 9 pârtii, în acest weekend vor fi funcționale 6 (parțial A_1, integral A_2, integral A_3, integral C_1, parțial C_2, integral C_3). Celelalte 3 pârtii (C_4, S_1, S_2) sunt impracticabile. În general, pârtiile sunt satisfăcătoare și au zăpadă pe aproape toată suprafața lor, însă prezintă și gheață, iarbă și pietre. Stratul de zăpadă bătătorită măsoară, acum, aproximativ 10-15 cm grosime. Zona de off-piste este în continuare inaccesibilă datorită stratului insuficient de zăpadă powder.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor, la Șureanu va fi cer înnorat în weekend, cu temperaturi destul de ridicate pentru această perioadă (între -4 și 3 grade Celsius). Vântul va sufla cu putere la altitudini de peste 1.800 m. Abia de săptămâna viitoare (începând cu ziua de miercuri) va ninge la Șureanu. Vizibilitatea pe pârtii va fi limitată de norii care acoperă muntele.

Instalații de cablu: teleschiul „Curmătura” și telescaunul „Aușel” vor funcționa în regim normal, între orele 09.30 – 16.30. Teleschiul „Șureanu” este oprit.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; monitor de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schi & snowboard în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski­-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare la Oașa, în Luncile Prigoanei și în Poarta Raiului.

Sfaturile Serviciului Turism:

– evitați să coborâți de la pârtii în jurul dimineții (când majoritatea mașinilor urcă la pârtii) și să urcați spre pârtii în jurul amiezii / după-mesei (când majoritatea mașinilor coboară de la pârtii) pentru că drumul este îngust și se pot crea blocaje.

– în cazul blocajelor pe drum îngust (între lacul Oașa și pârtii), nu virați foarte mult dreapta, întrucât puteți aluneca cu roțile mașinii în șanțul drumului.

– înarmați-vă cu răbdare pentru starea drumului și cu multă îngăduință pentru starea pârtiilor.

– nu coborâți cu viteză excesivă pe pârtii.

– țineți cont de sfatul Serviciului Salvamont și al monitorilor de schi de pe pârtii.

Arieşeni (Vârtop și Nucet)

Evaluare generală: la Arieșeni, deocamdată, stratul de zăpadă este mult prea redus ca să se mai poată schia în condiții bune. Doar pârtia Vârtop 2 este practicabilă. Urmează lapoviță și ninsoare Duminică și în cursul săptămânii viitoare.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii și strat de zăpadă: stratul de zăpadă bătătorită este de maxim 10 cm, fiind foarte greu practicabil pentru schi și snowboard. Din cele două pârtii (Vârtop 1, Vârtop 2 situate în Arieșeni, județul Alba), doar pârtia scurtă Vârtop 2 este funcțională. Pârtia Piatra Grăitoare (situată în județul Bihor) este, de asemenea, impracticabilă. La fel, zona de off-piste continuă să fie inaccesibilă datorită stratului insuficient de zăpadă powder.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo, la Arieșeni va fi cer înnorat în weekend. Duminică dimineața va fi lapoviță și ninsoare, urmând ca abia de săptămâna viitoare să ningă (începând cu ziua de miercuri). Temperaturile se vor încadra între -3 și 3 grade Celsius. Vizibilitatea pe pârtie este maximă, nefiind afectată de condițiile meteo.

Instalații de cablu: doar teleschiul care deservește pârtia Vârtop 2 este deschis, de marți până Duminică, între orele 09.00 – 17.00.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfaturile Serviciului Turism:

– evitați vitezele mari, având în vedere că zăpada este insuficientă.

– țineți cont de sfatul Serviciului Salvamont și al monitorilor de schi de pe pârtii.

 sursa: Serviciului Turism al Consiliului Județean Alba 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta

Unirea Ziarul

Publicat

în

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta. A fost solicitată intervenția unui elicopter SMURD Echipajul SMURD din cadrul Secției de pompieri Sebes a fost solicitat să intervină în localitatea Boz pentru acordarea primului ajutor, unui barbat de aproximatic 50 ani, căzut cu bicicleta, inconștient. La sosirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea