Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Partenerul român al italianului Biagio Maenza contraatacă mediatic, cu argumente şi documente

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Paginile cotidianului nostru au găzduit, două ediţii la rând, articole referitoare la situaţia în care se află un investitor italian, Biagio Maenza, care se consideră înşelat de partenerul său român şi acuză, din această perspectivă, instituţiile statului din Alba Iulia şi Turda, de complicitate cu acesta. Din declaraţiile şi din documentele pe care ni le-a pus la dispoziţie italianul reieşea că partenerul român şi-ar fi încălcat obligaţiile pe care şi le-a asumat faţă de italian şi că instituţiile statului l-au favorizat oarecum pe cel dintâi, în detrimentul celui de-al doilea. Prin lentoare şi neintervenţie în cazul demersurilor italianului, şi prin exces de zel în cazul celor ale românului. Se pare, însă, că cetăţeanul italian a omis să ne aducă la cunoştinţă unele aspecte şi să ne pună la dispoziţie unele documente, care aruncă o altă lumină asupra întregii afaceri. Acestea ne-au fost puse la dispoziţie de partenerul român, Nicolae Cristea, în încercarea sa de a clarifica situaţia în faţa opiniei publice. Ca şi în cazul articolelor precedente pe această temă, subliniem că noi nu ne raliem şi nu ne asumăm niciunul dintre punctele de vedere ale celor două părţi, deoarece numai instanţa este aceea care poate decide cine are dreptate şi cine nu. Prin urmare, toate afirmaţiile făcute în articolul de faţă, precum şi în cele precedente, aparţin repezentanţilor celor două părţi, chiar dacă au fost reformulate de către noi, sau sunt rezultate din textul documentelor ce ne-au fost puse la dispoziţie.

O asociere nefericită şi un împrumut de un milion de euro!
Potrivit buletinului de insolvenţă publicat online, SC Carmes Alba SRL (abatorul de la Mesentea), avându-l ca unic asociat şi administrator pe Nicolae Cristea, una dintre cele mai mari investiţii cu fonduri europene din judeţul Alba (cca 6,5 milioane de euro) a avut probleme în ceea ce priveşte derularea acestor fonduri şi a început să înregistreze întârzieri la plăţi încă din luna iulie a anului 2010, având nevoie de capital pentru refinanţare. Cum demersurile către CEC Bank, deşi au fost încununate de succes, impuneau o perioadă de 6 luni până la suplimentarea liniei de credit, Cristea a căutat un partener care să-l scoată din impas. După mai multe negocieri l-a convins în acest sens pe Biagio Maenza, italianul cu care se luptă azi în instanţă şi pe alte căi, cu care a încheiat un contract de asociere. După spusele lui Nicolae Cristea, Maenza, având o fermă de 5.000 suine (porci) la Turda, promitea să capitalizeze şi să rentabilizeze societatea. Dar, înainte de a încheia acest contract, respectiv în luna martie a acestui an, Cristea l-a împuternicit prin procură pe Maenza ca să se ocupe deja, în calitate de administrator, de Carmes Alba SRL. Până la definitivarea contractelor, care a survenit în luna aprilie, odată cu încheierea contractului de cesiune, prin care Maenza devenea nu numai administrator, ci şi asociat, în cotă de 25%.
Odată cu cesionarea, între Cristea şi Maenza a mai fost încheiat un contract de împrumut al italianului de către partenerul român, cu suma de 1.000.000 (un milion) de euro (autentificat notarial în data de 16 aprilie) Nefericită asociere, din păcate, pentru că în scurt timp s-a ajuns la un diferend între cei doi, ce se tranşează în instanţă.

După numai o lună încep neînţelegerile
Aşadar, Maenza a administrat societatea Carmes în baza unei procuri din martie până în aprilie, când a devenit şi asociat în proporţie de 25%. Şi, după cum declară Cristea, după numai o lună de zile de la asocierea prin cesionare, au apărut primele neînţelegeri. Iată ce declară Cristea în acest sens: „Noi i-am dat total frâiele societăţii, cu cheltuielile la zi, plus 100.000 de euro bani în cont, din care s-au plătit primele transporturi de porci de la extern, din Polonia. Obligaţia italianului era să capitalizeze firma şi să introducă în circuit cei 5.000 de porci de care ştiam că se află la ferma lui. S-a dovedit însă, ulterior, că nu erau decât 1.500 de porci din care, într-adevăr, a început să introducă în circuit pentru abatorizare, tranşare, preparare, respectiv desfacere. În luna mai a acestui an, am aflat că în ecuaţia economică a mai apărut o societate, la care acelaşi Biagio Maenza era asociat şi administrator: Probuono Consulting SRL, prin care se proceda la desfacerea celei mai mari părţi din ceea ce producea Carmes SRL, administrată tot de el.”

După încă două luni, plângere penală împotriva italianului
Introducerea în ecuaţie a celeilalte societăţi a italianului l-a nemulţumit pe Cristea, care afirmă că nu mai exista un control al „ieşirilor”, cu atât mai mult cu cât nu se întocmeau documente contabile. Cristea afirmă că italianul se prevala de tot felul de motive, cum ar fi „softul nefuncţional”, pentru a justifica neîntocmirea documentelor, respectiv neînregistrarea unor facturi şi a unor chitanţe. Prin urmare, după numai încă două luni de la intrarea în firmă a italianului, ca asociat, în data de 27 iulie 2011, împotriva acestuia a fost depusă o plângere penală de către partenerul român, la  Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba. Iată ce arată Cristea în plângerea respectivă: „În data de 25 martie 2011, numitul Maenza Biagio a semnat în numele subsemnatului şi pe seama SC Carmes Alba SRL, în calitate de comitent, contractul de comision cu nr. 211/25.03.2011, încheiat cu SC Probuono Consulting SRL în calitate de comisionar, reprezentată de numitul Maenza Biagio în calitate de administrator, având ca obiect cumpărarea de către comisionar în nume propriu, dar pe cheltuiala comitentului, de bunuri prevăzute la anexa (…)
Prin tranzacţiile încheiate de numitul Maenza Biagio în baza contractului de comision menţionat mai sus, în lunile aprilie şi mai 2011 s-au diminuat veniturile societăţii Carmes Alba, prin vânzarea la un preţ net inferior preţurilor de achiziţie, tranzacţii din care rezultă prejudicierea gravă a intereselor societăţii Carmes Alba, prin folosirea cu rea-credinţă a bunurilor şi a capitalului de lucru ale societăţii, într-un scop contrar intereselor acesteia în folosul său propriu şi pentru favorizarea societăţii Probuono Consulting SRL, societate în care Maenza Biagio are interes direct (…)
Astfel, prin vânzarea la un preţ net inferior preţurilor de achiziţie, făptuitorul Maenza Biagio a prejudiciat societatea Carmes Alba, valoarea prejudiciului ridicându-se la suma de aproximativ 1.000.000 lei, ce ar fi putut fi încasată dacă tranzacţia s-ar fi desfăşurat în condiţiile normale”.
lInsolvenţă şi executare cu cântec, pentru un prejudiciu de 13 miliarde de lei
Nu mai intrăm în detalii. Societatea a intrat în insolvenţă în 6 iulie 2011, iar Cristea, împreună cu Casa de Insolvenţă Transilvania, din Cluj, l-au exclus pe Maenza din societate şi l-au suspendat din calitatea de administrator, interzicându-i şi accesul în incinta societăţii Carmes. Au urmat demersurile în instanţă pentru recuperarea prejudiciului, respectiv sechestru şi execuatare silită. În acest context Cristea arată că el ar fi trebuit să fie nemulţumit de lentoarea intervenţiei autorităţilor, deoarece până la executarea silită a lui Biagio Maenza, la ferma acestuia nu au mai găsit decât 550 de porci.
În altă ordine de idei, biletul la ordin de care s-a folosit Cristea (cel despre care italianul afirmă că a fost semnat în fals) se pare că face obiectul unui contract de garanţie instituit pentru împrumutul iniţial, de un milion de euro. Contract de garanţie semnat de Maenza în calitate de debitor în favoarea… SC Infotour Transilvania SRL, respectiv în favoarea lui Cristea. În momentul de faţă, din câte ştim, atât biletul la ordin cât şi contractul de garanţie sunt declarate de către Maenza ca fiind semnate în fals. Deci lupta dintre cei doi continuă, iar Cristea, care între timp a cerut sprijinul Gărzii Financiare, afirmă că „italianul va fi silit să plătească” prejudiciul. Un prejudiciu care a fost stabilit de către Garda Financiară la suma de aproape 13 miliarde de lei (vezi facsimilul din procesul verbal al Gărzii Financiare). Şi, pentru că afacerea a luat o turnură neplăcută, publică şi de dimensiune europeană, Cristea s-a adresat şi Consulatului şi Ambasadei Italiei. Vom reveni!
Ioan HĂNŢULESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Paștele ORTODOX 2024: Programul slujbelor religioase la Catedrala Încoronării din Alba Iulia, în Săptămâna Mare, 28 aprilie – 5 mai 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Paștele ORTODOX 2024: Programul slujbelor religioase la Catedrala Încoronării din Alba Iulia, în Săptămâna Mare, 28 aprilie – 5 mai 2024 Săptămâna Mare sau a Patimilor exprimă perioada de la Florii până în Sâmbăta cea Mare inclusiv. Conform rânduielilor canonice, în aceasta săptămână se ajuneaza până spre seara. Caracteristica esenţiala a acestei săptămâni sunt Deniile. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea