Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Actualitate

Parteneriat în valoare de 10 milioane de euro între România și SUA pentru combaterea traficului de minori. Documentul angajamentului ferm a fost semnat

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Parteneriat în valoare de 10 milioane de euro între România și SUA pentru combaterea traficului de minori. Documentul angajamentului ferm a fost semnat

România va avea un Centru de Excelenţă pentru Siguranţa Digitală a Copilului. Parteneriatul Cadru privind Protecţia Copilului (CPCP) cu Guvernul Statelor Unite ale Americii, în valoare de 10 milioane de euro, pentru combaterea traficului de minori a fost semnat, luni, la Ambasada SUA la Bucureşti.

Parteneriatul se va derula în următorii cinci ani şi reprezintă un angajament ferm, dezvoltat în comun cu Statele Unite, în domeniul prevenirii şi combateri traficului de minori şi al acordării de îngrijire şi asistenţă integrată în ceea ce priveşte trauma minorilor victime ale acestor infracţiuni.

Citește și: Centre de zi pentru copii finanțate în cotă-parte de CJ Alba. Câți bani ar putea fi acordați pentru prevenirea separării de părinți în 2025

„Guvernul României şi Guvernul SUA au semnat astăzi un document strategic. Cele patru obiective urmărite pe perioada derulării parteneriatului sunt prevenirea, protecţia, urmărirea penală şi cooperarea între autorităţile guvernamentale şi societatea civilă în domeniul combaterii traficului de minori. Prin înfiinţarea viitorului Centru de Excelenţă pentru Siguranţa Digitală a Copilului, demers pe care îl vom începe în curând, devenind deplin funcţional în câţiva ani, vom creşte capabilitatea instituţională de a proteja drepturile copiilor şi în mediul online”, a spus secretarul de stat Rareş-Petru Achiriloaie, Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.

În cadrul Parteneriatului CPC, este prevăzută înfiinţarea unei noi structuri instituţionale – Centrul Naţional de Excelenţă pentru Siguranţa Digitală a Copiilor – în coordonarea ANPDCA. Centrul va asigura realizarea demersurilor necesare înlăturării materialelor cu conţinut dăunător din mediul online, care pot aduce prejudicii grave protecţiei drepturilor copilului, pe baza unui mecanism de „notificare şi acţiune”, funcţionând în colaborare cu celelalte instituţii cu atribuţii în domeniul gestionării datelor în mediul online, sau după caz, în cel al intervenţiei în vederea protejării copiilor, în toate situaţiile care îi vor fi raportate ca având un conţinut dăunător, în mediul online.

De asemenea, centrul va asigura identificarea nevoilor de formare a profesioniştilor din domeniul protecţiei copilului, asigurând ulterior, singur sau în parteneriat cu alţi actori instituţionali, formarea personalului din cadrul DGASPC pe teme ce vizează abuzul, neglijarea sau exploatarea copiilor, inclusiv diferitele forme de abuz în mediul on-line.

Asistenţa oferită copiilor şi tinerilor victime ale traficului de persoane presupune granturi în valoare de aproximativ 10 milioane de dolari pentru consolidarea politicilor împotriva acestui fenomen şi implementarea, în acest context, a obiectivelor şi a activităţilor convenite între cele două Guverne.

Strategia naţională pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului 2023-2027 şi Strategia naţională împotriva traficului de persoane pentru perioada 2024-2028 au stat la baza deciziei de cooperare în această direcţie, România având potenţial să devină lider regional în combaterea traficului de minori şi a protecţiei drepturilor copilului.

Informaţii de context

Fondurile sunt acordate organizaţiilor non-profit şi non-guvernamentale, organizaţiilor publice internaţionale, instituţiilor de studii superioare şi entităţilor economice care vor fi selectate de către Departamentul de Stat al SUA şi care vor coopera cu instituţiile publice române în acest demers.

Oficiul pentru Monitorizarea şi Combaterea Traficului de Persoane din cadrul Departamentului de Stat al SUA selectează o ţară căreia îi propune un parteneriat cadru pentru protecţia copiilor, în urma unei analize a mai multor factori, inclusiv în urma consultării cu experţi din cadrul Departamentului de Stat, USAID, ai Departamentului Muncii al SUA, Departamentului de Justiţie al SUA şi ai altor agenţii federale relevante. Pentru efectuarea unei selecţii, Oficiul ia în considerare profilul şi recomandările specifice adresate ţării respective din cel mai recent Raport anual privind traficul de persoane (TIP Report), planul naţional de acţiune al ţării pentru combaterea traficului de persoane şi/sau strategia naţională de protecţie a copiilor.

La începutul lunii martie 2024, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse – Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie au primit vizita unei delegaţii a Oficiului pentru Monitorizarea şi Combaterea Traficului de Persoane, care a avut scopul de a explora posibilitatea implementării CPCP în cadrul unei ţări din Europa.

Decizia selectării României de a deveni parte la CPCP a fost comunicată în luna mai, în cadrul celei de-a 4-a reuniuni a Comitetului Interministerial de Coordonare Strategică Intersectorială a luptei împotriva traficului de persoane.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cutremur puternic în România. În ce orașe s-a resimțit seismul și ce magnitudine a avut

Bera Larisa

Publicat

în

Cutremur puternic în România. În ce orașe s-a resimțit seismul și ce magnitudine a avut Un cutremur de pământ cu magnitudine de 5,5 pe Richter s-a produs astăzi în România, la ora 17:40, potrivit primelor informații comunicate de Institutul Național pentru Cercetare-Dezvoltare și Fizica Pământului. Seismul, considerat semnificativ, a avut epicentrul în zona seismică Vrancea-Buzău, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea