Rămâi conectat

Editorial

Parlamentarii, tot mai mulţi!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

„Ţara moare, iar baba se piaptănă”, cam aşa s-ar putea traduce situaţia actuală din politica românească, cu iz dâmboviţean foarte pronunţat. Astfel, în timp ce aproape zi de zi intră în faliment câte un mare combinat sau fabrică dintre puţinele ce au mai rămas în picioare în ultimii 20 de ani în economia românească (vezi cazurile cele mai recente – Oltchim Râmnicu Vâlcea, Mechel Câmpia Turzii, CFR Marfă, la nivel naţional sau Upsom Ocna Mureş şi Capris Sebeş chiar din judeţul nostru), politicienii noştri sunt în continuare mai mult preocupaţi de pregătirea şi câştigarea alegerilor parlamentare ce vor avea loc în 9 decembrie. Atât liderii politici ai partidelor parlamentare cât şi cei 471 de senatori şi deputaţi actuali vor să se asigure de pe acum că nu-şi vor pierde locurile călduţe şi pline de privilegii. Astfel, este trist să constatăm, după peste 20 de ani de aşa-zisă democraţie în România, cum toate partidele importante şi-au luat şi de această dată măsurile asiguratorii pentru ca oamenii lor, respectiv parlamentarii să rămână „bătuţi în cuie”, în funcţii, prin hotărârile luate de către fiecare for de conducere al acestora astfel încât, în principiu, fiecare dintre aceştia să îşi păstreze candidatura în colegiul câştigat în alegerile generale din 2009! Cum vine acest lucru, domnilor lideri politici şi parlamentari? Adică indiferent dacă au muncit sau nu în Parlamentul României, dacă au făcut sau nu au făcut ceva pentru ca oamenii care i-au ales în colegiile electorale s-o ducă mai bine, ei trebuie să fie realeşi?!? Dincolo de faptul că poporul român, respectiv electoratul este cel care trebuie să-şi spună cuvântul în acest sens, prin votul din 9 decembrie, ce şanse daţi primenirii clasei politice româneşti în viitorii 4 ani? Pe mulţi dintre aceştia i-am văzut până acum de ce au fost în stare să facă. Prin inactivitatea şi slaba lor viziune politică au adus ţara în situaţia de a fi pe unul dintre ultimele locuri în ceea ce priveşte nivelul de trai în Uniunea Europeană. De ce puneţi acest principiu din start şi astfel anulaţi dreptul unor politicieni mai tineri, tot din partidele voastre, care au reuşit să se afirme în ultimii ani venind cu idei noi în privinţa dezvoltării de viitor a ţării?
În altă ordine de idei, de ce nu puneţi în faptă votul majoritar al poporului român la referendumul organizat în 2009 privind reducerea numărului de parlamentari la doar 300? De ce trebuie ca România să aibă aproape cel mai stufos parlament din Europa, în condiţiile actuale de criză economico-financiară profundă? Mai mult, potrivit prevederilor Legii 35/2008 privind alegerea parlamentarilor, lege ce se pare că va rămâne în vigoare şi în aceste alegeri, după 9 decembrie, potrivit analiştilor, românii s-ar putea pricopsi cu încă peste 50 de parlamentari în plus, în baza unui principiu păgubos de redistribuire a unor mandate în funcţie de mărimea colegiilor, de numărul mai mare de voturi obţinute de o formaţiune politică la nivel central sau judeţean! Cum este posibil acest lucru? El este foarte bine ştiut de formaţiunile politice, însă mai puţin de cei chemaţi să-şi dea votul la viitoarele alegeri parlamentare. Astfel, potrivit Legii 35/2008, în prima etapă vor intra în Parlament candidaţii care vor obţine peste 50 la sută din voturi în colegiile lor. În cadrul celei de-a doua etape, potrivit prevederilor legii, fiecare partid care trece pragul de 5 la sută are dreptul la un număr de locuri în Parlament direct proporţional cu voturile obţinute. Spre exemplu, dacă un partid obţine peste 50 la sută în toate colegiile dintr-un judeţ sau în majoritatea colegiilor, legea prevede atribuirea unor locuri suplimentare şi unor candidaţi ai altor partide, prin redistribuire! Asemenea cazuri au existat în mai multe judeţe şi în alegerile din 2008, între care şi în judeţul Arad. Aici, PDL a câştigat atunci 5 mandate de deputaţi din totalul celor 7 colegii existente în judeţ. BEJ Arad a stabilit, în urma redistribuirii, că şi PSD, PNL şi UDMR au dreptul la câte unul, ceea ce a avut ca efect suplimentarea cu încă un mandat. Aşa s-a ajuns ca la Arad, în 2008, în 7 colegii să fie aleşi 8 parlamentari! Totul a plecat şi va pleca şi acum de la trasarea inegală a colegiilor şi de la dreptul de tragere la final a formaţiunilor câştigătoare în funcţie de numărul total de voturi obţinute.
Aşadar, să nu vă mire, stimaţi ci­titori, că în urma alegerilor parlamenta­re din acest an vom avea peste 520 de deputaţi şi senatori, faţă de 471 câţi avem acum! Sau că iarăşi vor intra în Parlament candidaţi cu 2000 – 3000 de voturi, de pe locurile 2 sau 3, inclusiv din judeţul nostru. Totul este bine gândit de cei interesaţi…

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea