Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Parlamentarii PC, însoţiţi de prefectul Gheorghe Feneşer, au vizitat Roşia Montană

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Președintele Alburnus Maior, Eugen David, i-a primit pe politicieni acasă la el, într-o baracă

Șapte parlamentari ai Partidului Conservator, însoţiţi de prefectul Gheorghe Feneşer, deputatul Călin Potor şi de primarul Eugen Furdui, au vizitat vineri Roșia Montană pentru a se informa cu privire la proiectul minier.

Primul obiectiv la care s-au oprit a fost staţia de epurare a apelor uzate. Aici directorului general al RMGC şi vicepreşedintel de mediu pe companie, Horea Avram le-a explicat că în staţia pilot, compania a investit 3-4 milioane de dolari şi ea va fi donată statului român imediat ce va demara proiectul. Costurile totale pentru epurarea apelor de mină se ridică la 110 milioane de dolari.

De asemenea, oaspeţilor le-a fost prezentat Planul Urbanistic Zonal al comunei, cariera Cârnic şi cariera Cetate – unde statul român prin Minvest Deva a explorat 10 la sută în zonă şi lucrările vor continua. La cariera Orlea sunt 18 halde de steril abandonate şi în această zonă se vor face explorări pe versanţi. Toate aceste zone vor fi, la final, reabilitate.

Potrivit directorului general Dragoş Tănase, compania a angajat cele mai prestioase firme de inginerie de la nivel mondial pentru a gândi proiectul minier. „Vrem să ne asigurăm că la Roşia Montană avem cea mai modernă tehnologie de explorare”, a spus acesta și subliniat că obiectivele importante de patrimoniu de la Roşia Montană sunt în afara proiectului minier: s-au restaurat până acum 20 de case, iar cea mai importantă zonă protejată, care acoperă 137 de hectare, este centrul istoric şi cuprinde 317 case. Din anul 2000, RMGC a cheltuit 17 milioane de dolari pentru efectuarea unor studii ce vizează patrimoniul cultural şi au fost stabilite zonele protejate. La închiderea proiectului, compania va lăsa în urmă o comunitate stabilă din punct de vedere economic şi cultural.

În altă ordine de idei, Dragoş Tănase a mai amintit că, pentru a pune beţe în roate investitorului, Greenpeace din Ungaria a cumpărat un metru pătrat de teren sub baraj.

Delegaţia a vizitat apoi unul din cele trei tăuri de la Roşia Montană iar parlamentarii au fost informați că Tăul Brazi, va deveni zonă de agrement, în Tăul Mare, în parteneriat cu Consiliul Local, RMGC a adus 3 tone de peşte şi lacul va fi folosit pentru pescuit sportiv, la fel şi Tăul Anghel.

Potrivit programului, la Căminul cultural ar fi trebuit ca oaspeţii să se întâlnească cu membrii Alburnus Maior, dar Eugen David a cerut ca delegaţia să vină la el acasă, unde a primit-o într-o… baracă. La început, Eugen David l-a certat pe primar pentru că aleşii locali au votat PUG-ul comunei, apoi a venit rândul parlamentarilor. El a spus că fiecare parlamentar va primi o mapă şi a fost întrebat de unde are banii necesari. De asemenea, parlamentarii i-au spus că ar fi trebuit să fie îmbrăcat mai decent, iar în acel moment, David a reacţionat: „Eşti un nesimţit, ieşi afară!”.

Parlamentarii au părăsit baraca lui David şi au venit la Căminul cultural, unde au avut o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii. Cristian Albu, liderul minerilor din Roşia Montană i-a rugat pe parlamentari să analizeze bine ce au văzut, dar şi proiectul de lege şi să-l voteze. Dr. Andrei Jurcă, preşedintele PRO Roşia Montană, a spus că această comună a îmbrăcat pentru totdeauna o haină a continuităţii în minerit. „E normal ca aşezarea să prospere şi să ducă mai departe meseria de miner”. (A.D.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO „Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat Vineri, 26 aprilie 2024, a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri. Un drum de poveste, emblematic pentru județul Alba și pentru România. Citește și: FOTO Cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea