Rămâi conectat

Ştirea zilei

Părintele Augustin Horvat a trecut la cele veșnice: A slujit ca preot misionar în cadrul protopopiatului Blaj timp de 13 ani

Publicat

în

Părintele Augustin Horvat a trecut la cele veșnice: A slujit ca preot misionar în cadrul protopopiatului Blaj timp de 13 ani

Părintele Augustin Horvat, a trecut la cele veșnice în cursul zilei de miercuri, 22 septembrie. Acesta a slujit 13 ani ca preot misionar în cadrul protopopiatului Blaj, între anii 2000-2013. Slujba de înmormântare a vrednicului de pomenire părinte Augustin va fi oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, vineri, 24 septembrie, începând cu ora 12.00, la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Blaj.

Vrednicul de pomenire părintele Augustin Horvat s-a născut pe data de 5 februarie 1947 în satul Ormeniș, comuna Miraslău, din părinții Ioan și Ghervuța, fiind unicul fiu al familiei. Clasele primare le-a urmat în satul natal, ciclul gimnazial a fost continuat la Școala din comuna Unirea, după care a frecventat și absolvit Liceul „Avram Iancu” din municipiul Aiud, profilul uman. În anul 1967, după absolvirea Liceului, este admis la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, pe care o absolvă în anul 1971.

În luna noiembrie a anului 1970, se căsătorește cu aleasa inimii, tânăra Livia, născută Dragotă, iar în luna decembrie a aceluiași an este hirotonit preot pe seama parohiei Ciuguzel, protopopiatul Aiud. Activitatea în plan administrativ a părintelui Augustin a fost remarcabilă și s-a desfășurat într-o comunitate destul de mică. În această parohie, părintele Augustin dovedește zel pastoral și reușește, ajutat de o comunitate mărinimoasă și harnică, să înveșmânteze locașul de cult cu pictură bisericească în tehnica tempera și cu toate cele necesare unei bune slujiri. De asemenea,în timpul slujirii sfinției sale a fost ridicată o casă parohială pe două nivele, cu o suprafață de aproximativ 100 mp. De asemenea, în aceeași perioadă, au fost realizate două ziduri de susținere la gardul casei parohiale și la biserică, pe o lungime de 80 ml, împrejmuind curțile casei parohiale și ale locașului de cult.

Electrica Furnizare Discount

În timpul celor cinci ani de slujire în parohia Ciuguzel, părintele Augustin a avut în grijă și filiile: Asânip,unde a început demersurile pentru construirea locașului de cult, și Ocnișoara, unde se deplasa doar cu ajutorul tractoarelor agricole, terenul fiind foarte accidentat. De asemenea, în aceiași perioadă a suplinit și parohia Hopârta. În perioada anilor 1975-2000, părintele Augustin s-a transferat la parohia Bucerdea Grânoasă, unde a construit o frumoasă casă parohială, cu două etaje, pe o suprafață de 200 mp. Totodată, a pictat locașul de cult în tehnica tempera. Din anul 2000, părintele a fost transferat în postul de preot misionar în cadrul protopopiatului Blaj, de unde s-a și pensionat în anul 2013. În cei 13 ani de slujire misionară, părintele Augustin a suplinit preoții din cele 54 de parohii ale protopopiatului în funcție de necesități. Părintele a rămas fidel slujirii preoțești, iar după momentul pensionării sale a rămas slujitor al Sfântului Altar, ca preot îmbisericit al parohiei Blaj-Berc.

Pe plan familial, părintele Augustin a fost un tată model, fiind totodată dedicat comunităților de credincioși pe care le-a păstorit. Doamna preoteasă s-a preocupat asiduu de creșterea celor doi copii: în anul 1972 s-a născut fiul Ioan-Petru, actualmente preot în parohia Blaj-Berc, iar în anul 1975, fiica Elena, actualmente doctor în științe materiale la o Universitate din statul Tennesy, stabilită cu familia sa în Statele Unite ale Americii. Familia părintelui Augustin s-a mărit prin nașterea celor cinci nepoți: Teofil, Maria, Teodora, Lara și Tessa.

Părintele Augustin nu a fost lipsit de suferințele inerente bătrâneții, având de înfruntat boala diagnosticată în anul 2019. Este operat de cancer la colon, urmează tratament oncologic și este îngrijit în permanență de soția Livia și cei doi copii. În cursul anului 2021, boala recidivează, iar în dimineața zilei de 22 septembrie, când Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Cuvios Teodosie de la Brazi, părintele Augustin este chemat la Domnul, încheind cu folos misiunea preoțească primită în urmă cu mai bine de 51 de ani. În aceste clipe grele de încercare a credinței și profundă suferință, dimpreună cu familia i-au fost alături mulțimea de credincioși din parohiile unde a slujit. Slujba înmormântării va fi oficiată de Arhipăstorul nostru, Părintele Arhiepiscop Irineu, înconjurat de un sobor numeros de clerici, vineri, 24 septembrie, începând cu ora 12.00, la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Blaj.

Dumnezeu să-l odihnească alături de sfinții Săi.

Sursa: reintregirea.ro

Publicitate

Ştirea zilei

Câți pacienți Covid sunt pe secțiile de ATI din Alba: DSP a solicitat suplimentarea numărului de paturi pe fondul creșterii noilor cazuri de infectare

Publicat

în

Câți pacienți Covid sunt pe secțiile de ATI din Alba: DSP a solicitat suplimentarea numărului de paturi pe fondul creșterii noilor cazuri de infectare

Direcția de Sănătate Publică Alba a solicitat unităților sanitare din județ, pe fondul creșterii numărului de cazuri COVID-19, suplimentarea numărului de paturi destinate tratării pacienților cu forme medii de boală, precum și suplimentarea numărului de paturi ATI în cele trei unități sanitare de nivel I din județ, Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, Spitalul Municipal Aiud și Spitalul Municipal Blaj.

Prima unitate sanitară care a răspuns solicitarii a fost Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, care va suplimenta astăzi cu încă cinci paturi ATI.

Electrica Furnizare Discount

Spre deosebire de tulpinile anterioare, pacienții depistați pozitiv cu tulpina Delta, tulpina dominantă în prezent, prezintă forme medii spre severe, cu o înăutățire generală a stării de sănătate într-un timp foarte scurt.

Unitatile sanitare trebuie sa fie pregătite să acorde deopotrivă asistență medicală COVID cât și non Covid.

În cadrul secțiilor Covid se află internați 358 de adulți și cinci copii, iar la ATI se află 37 de adulți, dintre care 13 sunt intubați.

Din totalul pacienților, 112 sunt internați fără necesar de oxigen, 116 sunt internați cu flux de oxigen scăzut, 130 sunt internați cu flux de oxigen ridicat, 40 cu ventilație non invazivă și 13 cu ventilație invazivă.

Citește mai mult

Ştirea zilei

De ce vacanță și nu școală online? Ministrul Educației dă vina pe INTERNETUL de la oraș și cel de la țară

Publicat

în

De ce vacanță și nu școală online? Ministrul Educației dă vina pe INTERNETUL de la oraș și cel de la țară

Viteza minimă la internet pentru a avea învățare online este de 100 Megabiți pe secundă (Mbps), viteză pe care o avem doar în jumătate din teritoriul țării.

Sub această viteză se pot trimite cel mult teme pe WhatsApp, a declarat miercuri Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, în motivarea deciziei privind vacanța de 2 săptămâni în locul școlii online. Acesta a făcut apel la echitate, subliniind și că ‘din cei din cei aproape 3 milioane de preșcolari și elevi din România, un milion sunt în mediul rural, unde în general sunt probleme cu conectivitatea”.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a avut joi o intervenție telefonică la Digi24, în care a vorbit despre problemele digitalizării Educației și ale predării online.

Electrica Furnizare Discount

„Lucrăm permanent la susținerea digitalizării Educației, doar că lucrurile nu se pot întâmpla peste noapte. Este nevoie de cele 5 condiții îndeplinite simultan:

– disponibilitate echipamente
– conectivitate generalizată – asta excede atribuțiilor Ministerul Educației din păcate. Avem o viteză minimă necesară de 100 Megabiți pe secundă pentru a avea măcar teoretic învățarea online doar în jumătate din teritoriul țării. Subliniez acoperirea cu internet este mai mare la nivelul țării, însă sub această viteză minimă nu se poate vorbi de conexiuni video pentru predarea online. Se pot trimite cel mult teme pe WhatsApp. Pentru toți aceia care nu înțeleg nevoia de echitate în sistemul de educație din România fac această precizare. De cele mai multe ori ne gândim că peste tot în țară avem aceeași viteză de transfer precum în București, unde avem 1 Gigabit pe secundă, lucru care nu întotdeauna ne permite cea mai bună conexiune.
– al treilea element necesar este formarea cadrelor didactice pentru predarea online și în momentul de față doar 1 din 5 cadre didactice au beneficiat de această formare
– al patrulea este conținut digital pentru toate disciplinele
– și al cincilea lipsește cu desăvârșire este vorba de platforme de evaluare online.”, a declarat joi ministrul Sorin Cîmpeanu.

Acesta a susținut că lucrurile s-ar fi îmbunătățit în peste 1 an și jumătate, făcând trimitere la sutele de mii de tablete achiziționate pentru elevi, la acoperirea cu internet care a fost extinsă de operatorii telecom și la formarea unor profesori pentru predarea online.

Întrebat câți elevi ar avea probleme de conectivitate la internet, ministrul a invocat problemele din mediul rural.

‘Din cei aproape 3 milioane de preșcolari și elevi din România, un milion sunt în mediul rural, unde în general sunt probleme cu conectivitatea.”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Ce spun ultimele date ale INS: 78,2% dintre familiile din România aveau acces la internet în 2020, cele mai multe în urban / 1 din 7 români nu a folosit niciodată internetul

În anul 2020, 78,2% dintre familiile din România au avut acces la reţeaua de internet de acasă în creṣtere faṭă de anul 2019 cu 2,5 puncte procentuale. 60,9% dintre aceste familii locuiesc în mediul urban, arată o analiză publicată în luna ianuarie 2021 de Institutul Național de Statistică (INS). 14,1% dintre români spun că nu au folosit niciodată internetul, susține institutul.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Ministrul Sănătății: Vor fi interzise evenimentele private, nunţi botezuri, onomastică, orice altceva, că e spaţiu închis sau deschis

Publicat

în

Ministrul Sănătății: Vor fi interzise evenimentele private, nunţi botezuri, onomastică, orice altceva, că e spaţiu închis sau deschis

În cursul serii de joi, Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii, a anunţat că restricţiile care se au în vedere de luni presupun impunerea certificatului verde în aproape toate locurile, mai puţin la magazinele alimentare şi la farmacii. În instituţiile publice sau în companiile cu mai mulţi angajaţi, vizitatorii vor intra doar pe baza acestui document. Evenimentele private de orice fel vor fi interzise, nici măcar persoanele vaccinate nu vor mai avea voie să organizeze astfel de întâlniri.

Cseke Attila a fost întrebat, joi seară, la Digi 24, unde se va impune certificatul verde începând de luni şi a afirmat: ”În afară de magazinele alimentare, de farmacii (…) în toate celelalte instituţii, şi în instituţii publice pentru toţi vizitatorii care se duc în administraţia publică centrală şi locală. Şi în sfera privată probabil o să propunem, pentru birouri, pentru clădiri, firme care au mai mult de 50 de angajaţi – pentru cei care sunt vizitatori”.

Ministrul a precizat că măsura se poate impune doar vizitatorilor, nu şi angajaţilor.

Electrica Furnizare Discount

”Din păcate, pentru angajaţi nu putem să propunem pentru că trebuie să mergem în Parlament, fiind vorba despre dreptul constituţional la muncă”, a mai declarat ministrul.

”Pe partea de evenimente private – nunţi, botezuri şi orice fel de evenimente va fi o interdicţie totală. Aici şi cei care sunt vaccinaţi sau au certificatul verde vor fi supuşi la această măsură. Realitatea ne-a arătat că nu am reuşit să controlăm. Vor fi interzise evenimente private, nunţi botezuri, onomastică, orice altceva, că e spaţiu închis sau deschis”, a mai declarat ministrul.

Acesta a precizat că restaurantele şi cafenelele rămân deschise, dar doar pentru vaccinaţi.

”La partea de spaţii cultuale, în mod sigur doar pentru cei vaccinaţi şi este în discuţie să coborâm procentul, pragul spectatorilor la evenimentele culturale – de la 50% la 30%, vom vedea mâine. (…) aici mai comportă discuţii, dar se va permite doar pentru cei vaccinaţi”, a adăugat ministrul.

”Carantina de noapte doar pentru cei nevaccinaţi. Noaptea excepţiile se vor referi la cei care sunt vaccinaţi, au trecut prin boală sau sunt testaţi – au certificat verde. Cei care nu au acest certificat dar se duc / se întorc de la un loc de muncă, dacă este o urgenţă medicală – cam acestea sunt excepţiile posibile”, a mai precizat ministrul.

Şedinţa CNSU pentru a se decide concret restricţiile aplicate de luni are loc vineri, la ora 13.00. La ora 14.00 este programată şedinţa de Guvern.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că de luni toţi elevii intră două săptămâni în vacanţă şi vor fi impuse mai multe restricţii.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare