Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Papa Francisc a cerut, în mesajul său de Paște, anularea datoriilor țărilor sărace și încetarea conflictelor în lume

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În tradiționalul mesaj de Paște ”Urbi et Orbi”, ce a avut loc ieri, 12 aprilie, cu ocazia Sfintelor Paști pentru credincioșii catolici, Papa Francisc a cerut încetarea conflictelor în lume, anularea datoriilor țărilor sărace, precum și solidaritatea de care Uniunea Europeană va trebui să dea dovadă, deoarece are în fața sa o provocare epocală.

Mesajul a avut loc, în cadrul Sfintei Liturghii, cu ocazia Solemnității Învierii Domnului pentru cei peste două miliarde de credincioşi catolici şi protestanţi din întreaga lume.

După celebrarea euharistică ce avut loc fără credincioși, în bazilica San Pietro, Papa Francis a adresat Cetății și Lumii – ”Urbi et Orbi” – tradiționalul mesaj de Paști și a invocat binecuvântarea apostolică, însoțită de darul indulgenței plenare.

Mesajul pascal ”Urbi et Orbi” a îmbrățișat în mod ideal toate rănile omenirii, care se confruntă în aceste săptămâni cu pandemia de Coronavirus. Un cuvânt special a fost adresat Uniunii Europene, care ”se confruntă cu o provocare epocală, de care depinde nu doar viitorul ei, dar și al lumii întregi”.

Suvernaul pontif a spus că Învierea lui Cristos ”nu rezolvă problemele” în mod magic, dar deschide inima la speranță, o speranță de care are urgentă nevoie ”sărmana noasră omenire”, de la bolnavii din țările apropiate până la refugiații din colțurile cele mai îndepărtate ale planetei. De asemenea, el şi-a exprimat compasiunea pentru cei care nu şi-au putut lua adio de la cei iubiţi din cauza restricţiilor.

Papa a adăugat că este momentul ca politicienii şi guvernele să ia măsuri ferme pentru a ajuta popoarele să treacă de criză şi a-şi relua în cele din urmă viaţa normală.

„Nu acesta este timpul indiferenței, pentru că toată lumea suferă și trebuie să se regăsească unită pentru a înfrunta pandemia. Iisus înviat să dea speranță tuturor celor săraci, celor care trăiesc în periferii, refugiaților și celor fără adăpost. Să nu fie lăsați singuri acești frați și surori mai slabi, care locuiesc în orașele și periferiile din orice parte a lumii.

Luând în considerare circumstanțele, să se reducă totodată sancțiunile internaționale care frânează posibilitatea țărilor destinatare să ofere un sprijin adecvat propriilor cetățeni, iar toate statele să fie puse în condiția de a face față necesităților mai mari ale momentului, reducând, dacă nu chiar anulând, datoria care apasă asupra bilanțului statelor mai sărace”, a spus Papa Francisc.

Suveranul pontif s-a declarat îngrijorat de viitorul Europei, menţionând că este vital ca rivalităţile care existau înaintea celui de-al doilea război mondial să nu recapete forţă ca urmare a pandemiei.

„Nu acesta este timpul egoismelor, pentru că provocarea pe care o înfruntăm ne unește pe toți și nu face deosebire de persoane. Dintre numeroasele regiuni ale lumii lovite de coronavirus, îndrept un gând special spre Europa.

După al Doilea Război Mondial, acest iubit continent a putut să învie grație unui concret spirit de solidaritate, care i-a permis să depășească rivalitățile trecutului. Este mai urgent ca niciodată, mai ales în circumstanțele actuale, ca atare rivalități să nu prindă din nou vigoare, ci ca toți să se recunoască drept parte a unei singure familii și să se susțină reciproc.
Astăzi, Uniunea Europeană are în față o provocare epocală, de care va depinde nu doar viitorul ei, dar și al lumii întregi. Să nu se piardă ocazia de a da o ulterioară dovadă de solidaritate, făcând recurs chiar la soluții inovatoare.

Alternativa este doar egoismul intereselor particulare și tentația unei întoarceri la trecut, cu riscul de a pune la grea încercare coexistența pașnică și progresul următoarelor generații”, a adăugat acesta.

Papa a făcut şi un apel pentru încetarea conflictelor, condamnând producţia şi traficul de arme, dar a avut şi un gând pentru migranţi şi pentru toţi ceilalţi care suferă în lume.

„Nu acesta este timpul dezbinărilor. Cristos, pacea noastră, să-i lumineze pe cei care au responsabilități în conflicte, ca să aibă curajul de a adera la apelul privind o încetare a focului globală și imediată în toate colțurile lumii.

Nu acesta este timpul în care să se continue producția și traficul de arme, cheltuind capitaluri imense care ar trebui să fie folosite pentru îngrijirea persoanelor și salvarea de vieți omenești.

Să fie, în schimb, timpul în care să se pună, în sfârșit, capăt îndelungului război care a însângerat Siria, conflictului din Yemen și tensiunilor din Irak, precum și din Liban. Să fie acesta timpul în care israelienii și palestinienii să reia dialogul pentru a găsi o soluție stabilă și durabilă, care să permită ambelor părți să viețuiască în pace. Să înceteze suferințele populației care trăiește în regiunile răsăritene ale Ucrainei.

Să se pună capăt atacurilor teroriste comise împotriva atâtor persoane nevinovate din diverse țări ale Africii”, a menționat acesta în adresarea sa papală.

„Dragi frați și surori,

Indiferența, egoismul, dezbinările, uitarea nu sunt, într-adevăr, cuvinte pe care vrem să le auzim în timpul de față. Vrem să le interzicem în orice timp! Acestea par să predomine în noi când înving teama și moartea, altfel spus, atunci când nu-L lăsăm să învingă pe Domnul Isus în inima și în viața noastră. El, care a învins deja moartea, deschizându-ne calea mântuirii veșnice, să alunge întunericul sărmanei noastre omeniri și să ne conducă în ziua sa glorioasă, care nu cunoaște apus.

Cu aceste gânduri, vă urez tuturor un Paște Fericit!”, așa și-a încheiat Suveranul mesajul pascal.

Surse: VaticanNews


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Începe vacanța de Paște 2024: Câte zile libere au elevii și când se întorc la școală după Paște

Ziarul Unirea

Publicat

în

Începe vacanța de Paște 2024: Câte zile libere au elevii și când se întorc la școală după Paște Elevii vor intra de astăzi, 26 aprilie, în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce la școală miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanţa de vară va începe vineri, 21 iunie, după finalizarea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea